Amikor befejeződik az aktív daganatellenes kezelés, nincs további gyógyszer, amit az onkológián adhatnának, akkor a hospice palliatív ellátás az egyik megoldás, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, a fájdalmukat csökkenthetik.

Magyarországon Polcz Alaine-nek köszönhetően 1991 óta létezik hospice ellátás. Fő feladatuk a fájdalomcsillapítás, a testi és a lelki panaszok kezelése A hospice osztályok célja, hogy minél kevésbé kórházi osztályként működjenek, hogy otthonosságot teremtsenek, az életnek ebben a nehéz szakaszában méltóságteljes, békés környezetet biztosítsanak.

A Szent Lázár Megyei Kórházban az Onkológiai Osztály mellett 2019. februárjától működik húsz ágyas hospice részleg. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete küldetésének érzi a rákbetegek szolgálatát. A kórház vezetésével és a szakszemélyzettel egyeztetve adományokból segítik az osztály felszereltségét, otthonosabbá tételét. Képzett önkénteseik rendszeresen felkeresik az osztály betegeit, elbeszélgetnek velük, meghallgatják őket, könnyítve nehéz életszakaszukat.

Közös gondolatként fogalmazódott meg, hogy szépítsék meg az osztály folyosójának falait.  A szervezet amatőr képzőművész tagja, Dr. Telekné Tőzsér Irén állította össze a Kohász Képzőművészkör, a Maszat Rajzszakkör és az Art 11 Alkotó Társaskör képzőművész csoportok amatőr művészei által készített képeket. A képek keretezése a Fahéj Kft. és a Kleopátra Szépségszalon vezetőinek támogatásával valósult meg a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet kezdeményezésére a Szent Lázár Megyei Kórház Vezetőségével egyeztetve.

Civil munkájukkal Albert Schweitzer szavai szerint cselekednek:  „Tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is-valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted”.

Újabb adomány a Hospice-nak

„Tégy meg minden jót, ami tőled telik, amilyen eszközzel csak tudod,

amilyen módon csak tudod, ameddig csak tudod.”

Az  örök igazságú mondat John Wesley-től származik és ezt vallják a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei is, akik Oláh Andor nagylelkű ágynemű textília adományát adták át a napokban, segítve ezzel is a Szent Lázár Megyei Kórház Onkológiai-Hospice Osztály ellátottságát.

Ezúttal is köszönet a jó szándékú felajánlásért.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Családi nap, kirándulás és advent Gyöngyösön

2018. december 15-én a MRL Gyöngyösi Alapszervezete az Egressy Béni Általános Iskolában Családi nappal összekötött Adventi ünnepséget szervezett. A diákoknak egészséggel kapcsolatos kérdéseket tettünk fel és a jól válaszoló diákokat ajándékkal jutalmaztuk. Nagyon jól sikerült Olvass tovább...

Alapszervezetek

Újraindul a salgótarjáni Mozgásklub!

Az öngyógyító technika: a Neiguan (Szb 6) pontmasszázs  A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.04.29-én újra Mozgásklubnapot tartott a szabadban, az SBTC Sporttelep területén. Dr. Kajtor Erzsébet, okleveles meridián terapeuta, beszélt a Meridián 3-1-2 egészségmegőrző mozgási technikáról, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségfórum a rákbetegekért

A Szolnoki Alapszervezet 20 fővel részt vett az Egészségfórum a Rákbetegekért rendezvényen a “Rák ellen-, együtt-, egymásért” JNSZ Megyei Egyesület szervezésében. Program: Dr. Szmolka Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Fájdalom Ambulancia szakorvosa előadása Olvass tovább...