Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen: A cselekvés éve!

Időpont:  2019. április 17. szerda 14 óra
Helyszín: Grassalkovich Művelődés Ház Hatvan, Kossuth tér 24. 

A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól évente szervezi meg április 10-én a Nemzeti Rákellenes Napot, dr. Dollinger Gyula (1849-1937) sebészprofesszor, egyetemi tanár születésnapján.

170 éve született Dr. Dollinger Gyula, akinek a nevéhez fűződik a rák-regiszter kialakítása, amely a hazai megbetegedések tudományos szempontból való feldolgozását tette lehetővé, valamint olyan fontos felismerések is hozzá köthetők, mint a dohányzás és a rák ok-okozati kapcsolata. Létrehozta továbbá az Országos Rák Bizottságot, és kidolgozta az akkor korszerűnek számító műtéti eljárásokat az onkológia területén. Megszervezte az önkéntes ápolónői intézményt és az első magyarországi epekőműtétet. Az I. világháború alatt kórházat, utókezelőt és művégtaggyárat szervezett. Több éven át volt elnöke a Budapesti Orvosegyesületnek, a budapesti, majd az Országos Orvosszövetségnek.

Dr.Dollinger Gyula progesszor tiszteletére Hatvanban is immár 11.éve rendezzük meg a Nemzeti Rákellenes Napot.

Színnyei András alpolgármester úr és Rozványi Balázs elnök úr köszöntőjét követően az alábi előadások, beszélgetések következtek:

  • Kiss Anett pszichológus Hatvani Albert Schweitzer Kórház
    “A támogatók támogatása”
    Daganatos betegek hozzátartozóinak pszichés segítése
  • Dr. Nagy Emese onkológus főorvos Albert Schweitzer Kórház Hatvan
    Beszélgetés a jelenlévő vendégekkel II.
  • Kovács István Zoltán szűrési koordinátor Heves Megyei Kormányhivatal
    Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett szűréseken! 

Támogatóink: Hatvan Város Önkormányzata, Albert Schweitzer Kórház Hatvan, Grassalkovich Művelődési Ház, Hatvan Tv, Zombori Kft.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Rózsaszín rendezvény Gyöngyösön

Gyöngyösön is megrendezésre került a mellrák ellenes figyelem felkelő rózsaszín séta 2023. október 13-án. Meghívott vendégeink, dr. Watti Jezdancher orvosigazgató-helyettes, dr. Szén Gabriella képviselő, Gősiné Lusztig Ildikó a MRL képviseletében. A köszöntők és érdekfeszítő beszédek Olvass tovább...

Alapszervezetek

Iskolai sportnap Petőfibányán

2017 09 30-án a Petőfibányai Baptista Általános Iskolát a sportnapi rendezvényükön 30kg almával támogattuk. A gyermekek örömmel fogadták a gyümölcsöt.

Alapszervezetek

Egy nap a nőkért Salgótarjánban

Nyolcadszor szervezett Salgótarjánban figyelemfelkeltő rendezvényt 2016. október 7-én, az emlőrák világnapja alkalmából a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Szakiskolája és Szakközépiskolája vezetői, munkatársai és Olvass tovább...