Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete

Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban
(2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2019. április 04.

Téma: Gondolkodom, tehát rosszul vagyok

Előadó: Dr Prezenszki Zsuzsanna onkopszichológus

Nagyon érdekes és gondolatformáló előadáson vettünk részt ezen a délutánon.
Rövid bevezető után a doktornő vette át a szót, aki örült a sok ismerős arc láttán, de még jobban annak hogy vannak ismeretlenek is. Beszélt arról, hogy ez a szervezet is szinte a semmiből épült fel. Ugyanúgy, ahogyan a gyógyítás során kell neki indulni a feladatok megoldásának.
Mély elkötelezettséggel nyújt lelkileg segítséget daganatos betegségben szenvedőknek.

Már tíz éves korában eldöntötte, hogy tanár lesz, követendő a jó példát mutató oktatóinak. Elhatározásában segítette a tv-ben megismert Ranschburg Jenő műsora (pl. a rossz és a kíváncsi gyermek kategóriáktól: pl „mitől pattog a piros labda” kérdésében) Későbiekben többek között Sigmund Freud okfejtései során indult el a mostani útján. Mi a gondolkodás? „Hogyan lehet hinni akkor is, amikor a gondolatot abszurd”.

Kérdés: én hitetem el magammal vagy más hiteti el velünk?
– hogyan húzom magam csőbe vagy mások húznak engem csőbe?
– mit csinálsz amikor gondolkodsz? (analizálás, probléma keresés, de miért csak ezután a probléma megoldásának kutatása)

Emberi gondolkodás ismérvei (nyelv, beszéd, eszközhasználat,…)
Éntudat, öntudat fejlődése (általában 3 éves kor környékén, addig magáról egyes szám második személyben beszél: „Zsófika éhes”)
Az állatokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a főemlősök, a palackorrú delfin, az indiai elefánt, szarka és a szürke papagáj is felismeri és azonosítja magát.
Két beteg: Dávid és Betti tanulságos esetével is megismerkedtünk.

René Descartes, francia filozófus mondta: “Gondolkodom, tehát vagyok” (Cogito ergo sum.)
Magyar mentalitást figyelembe véve mi úgy mondanánk „gondolkodom, tehát rosszul vagyok”
Szülői minta alapján általában negatívat gondolunk és mindig a legnehezebb változatra igyekszünk felkészülni és felkészíteni szeretteinket! – „jobb félni, mint megijedni”

Felidézzük a régmúlt sikertelen történéseit „mozizunk” mely nagyban gátolja a továbblépést!
Miben segíthet a spiritualitás, az intelligencia, intuíció.
Figyeljünk a gyermeki gondolkodásra, mely a problémát rövidre zárja.

Miért a legegyszerűbb népek a legboldogabbak? (talán kevesebbet agyalnak! Nekik a „Van” fontos)
Mi miért becsméreljük magunkat és teszünk szemrehányást, miközben még mondogatjuk is: „Úgy sem tudom!” Ki kell lépni ezekből a gondolati spirálokból!! (az energiánk 90%-át az agyalás veszi el)

Meg kell tanulni, mert tanulható: áttenni a Fókuszt. Segítségül hívni a teremtőerőt is, hogy ne legyenek ránk érvényesek Woody Allen szavai:

„Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná Fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta”

Kapcsolódó bejegyzések

10000 lépés program

Borsodban is tornával a prosztatadaganatos férfiak jobb életminőségéért – Miskolc 1.

2019. november 4. Javulhatnak az életkilátásai a prosztatarákos férfiaknak A korai stádiumban felfedezett prosztatarák meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is számottevően hosszabb ideig és jobb életminőségben Olvass tovább...

Alapszervezetek

A mozgás fontossága idős korban

Időpont: 2023. szeptember 13. 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház, Hatvan, Kossuth tér 24. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet a mai napon a mozgás fontosságáról idős korban témát tűzte ki céljául, Dencs Andrásné gyógytornász Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nyári programok Borsodnádasdon

2016.július 2-án került sor a már hagyománnyá vált IX. Molnárkalács Fesztivál megrendezésére. Ez több szervezet együttes munkájának eredménye, bár fő szervező Borsodnádasd Önkormányzata volt.  Idén először szervezetünk is részt vett a molnárkalács sütésében. Pályázati úton Olvass tovább...