Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat
Időpont: 2018. szeptember 27.
Előadó: Zsitvay Katalin szakmai tanácsadó Hegymenet Klub Hatvan.

A foglalkozást egy egyéni feladattal indítottuk, a jelenlévőknek föl kellett írniuk egy cetlire ami legelőször az eszükbe jut a közösségről. Ezeket a cetliket egy kosárba gyűjtöttük és félretettük.

Ezután rövid előadás következett a közösségről, az alábbi vázlatpontok mentén:

  • A közösség fogalmának értelmezése.
  • A közösség biológiai, társadalmi és politikai vetülete.
  • A leggyakoribb emberi közösségek (lakóhelyi közösség, etnikai közösség, vallási közösség, stb.)
  • A közösség jellemzői, közös érdek, érték, célok
  • Közösségi tudat (a közösség fontos az egyén számára, és a közösség számára is fontos az egyén)
  • Közös döntés, közös lépések megtétele
  • Hatékonyság kérdése a közösségben

 A foglalkozás harmadik részében a jelenlévők egy játék keretében saját élményt szerezhettek a közösség erejéről, fontosságáról, megtartó erejéről.

A játék első felében egyedül kellett megoldaniuk egy feladatot, majd ezt követően ugyan ezt a feladatot közösen próbálták abszolválni. A játék során szerzett tapasztalatokat megbeszéltük, értelmeztük.

Ezt követően előkerültek a kosárból a cetlik, melyeket egyenként felolvastunk. (Emlékeztetőül a cetlikre azokat a dolgokat írták fel a jelenlévők, amelyek először jutottak eszükbe arról, hogy közösség.)

Néhány gondolat a papírlapokról: barátság, segítség, összetartás, adás-kapás, Rák-liga, jó társaság, szeretet, együttlét, stb.

Szabad interakció keretében beszélgettünk arról, hogy kinek mit jelent a közösség, milyen közösség tagja, milyen a jó közösség, miben segített a közösség egyéni élethelyzetében.

A foglalkozás zárásaként elkészítettük a csoport „közösség-fáját”, – egy előre megrajzolt fát „feldíszítettünk” levelekkel, melyekre mindenki pár szóval felírta, mit jelent számára a közösség.

A jelenlévők aktivitása, nyitottsága, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy kellemes és hasznos délután tölthettünk együtt.

Lazányi Jánosné
Segítő Szolgálat vezető

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ételed az életed

A Sárszentágotai Alapszervezet szeretettel vár minden érdeklődőt az  „Ételed az életed” című előadásra Előadó: Dr. Hetesi Zsolt fizikus – Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport Helyszín: Önkormányzati Hivatal Tanácsterme (Sárszentágota, Május 1. u. 1.) Időpont: 2017. november 18. 14.00 óra A program Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egri rózsaszín rendezvény

RÓZSASZÍN OKTÓBER – FIGYELEMFELHÍVÁS AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSE ÉRDEKÉBEN A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete október 11-én figyelemfelhívó rendezvényt szervezett az emlőrák korai felismerése érdekében. A rendezvény a Megyeházán kezdődött ahol a nagy számú érdeklődők meghallgathatták Farkasné Juhász Olvass tovább...

COVID-19

2021. márciusi programajánló

Vigyázzunk egymásra és magunkra! Tartsuk be a járványügyi előírásokat! Viseljünk maszkot és tartsunk megfelelő távolságot! Ne felejtkezzünk el a fertőtlenítésről sem! A Járványügyi szigorítások pontjainak megfelelően semmilyen kül- és beltéri programot nem szervezünk. Csak az online Olvass tovább...