Ebben az évben ismét meghirdettük az ingyenes melanoma szűrést Debrecenben.

A fokozott UV expozíció rendkívüli mértében megnövelte a melanomák előfordulási rátáját.

György Zoltán a Kerekestelepi Termálfürdő igazgatója engedélyezte a fürdő területén a szűrést. A fürdő vezetője a Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet önkénteseinek ebben az évben is 15 ingyenes belépőt biztosított.

Dr. Kiss Borbála és Dr. Erdei Irén bőrgyógyász szakorvosok vállalták a szűrés elvégzését.

Most is nagy hangsúlyt fektettünk a szervezésre. Meghívót küldtünk a médiának (sajtó, tv, rádió) a Rákliga tagoknak, a nyugdíjas szervezetnek. Jeleztük a facebookon is a lehetőséget.

A Campus rádió riportere Tasi Tibor július 24-én interjút készített a melanoma szűrés kapcsán az alapszervezet tevékenységéről a Rákliga vezetőségének tagjaival. Utóbbit július 27-én hallhattuk adásban. A Campus rádióban többször elhangzott a felhívás a szűrésre, illetve Dr. Hallay Judit megosztotta velünk, milyen veszélyeket rejthetnek magukban a testfelszínünkön észrevehető bőrelváltozások. Írásos formában a melanoma elleni kampányunk megjelent a Hajdu PRESS-ben.

Elérkezett július 28-a. Az előző napi kánikula után borongós, hűvös idő fogadott bennünket. Reggel fél 9-kor találkoztunk a fürdő előtt. Kitettük a Rákliga logóját, több helyre irányító lapot helyeztünk el.

A hűvös idő ellenére, a jó szervezésnek köszönhetően ¼ 10-kor már 20 fő jelentkezett szűrésre. 12 órakor kisütött a nap és már több mint 70 főt regisztráltak az önkéntesek. Hajdúszoboszlóról, Vésztőről is érkeztek a szűrésre. A hangosbemondón többször tájékoztatták a fürdőzőket a szűrésről.

A Debrecen televízió helyszíni riportot készített, amelyet 29-én nézhettünk meg. (A linken megtekinthető)

https://www.dehir.hu/debrecen/a-melanoma-a-fiatalokat-is-veszelyezteti-szures-volt-a-debreceni-strandon-videoval/2018/07/28/

A vizsgálatra várakozóknak a melanomáról és az Európai Rákellenes Kódex 12 pontjáról osztottunk szórólapot. A melanomáról fontos információhoz jutottak a szűrésre várók. Új ismeretségek kötődtek várakozás közben. Ebben az évben is örömmel fogadták a szűrésen résztvevők a 3 hatalmas görögdinnyét.

9 órától 15 óráig 86 főt vizsgált meg a két doktornő.(60 nőt és 26 férfit) Ebből 5 főt szűrtek ki basalioma kórismével, 2 főt több anyajegyes elváltozással. 15 főnek rendszeres utánkövetést javasoltak.

Fáradtan, de jó érzéssel indultunk haza, hiszen sikeres volt a szűrés.

Köszönet Dr. Hallay Juditnak, Boros Csabánénak az MRL irodavezetőjének, önkénteseinknek, Dr. Kiss Borbála és Dr. Erdei Irén szakorvosoknak, és a Kerekestelepi Termálfürdő vezetőségének, mert nélkülük nem sikerült volna így a rendezvényünk.

Az FM 95 rádió július 29-én délelőtt a hírekben többször szólt a rendezvényünkről és a szűrés fontosságáról.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Köszönet a siófoki Onkológiai gondozó munkatársainak

Ismételten megköszöntük az Onkológiai gondozóban (már csak ketten Dr. Páli Katalin és Sümeginé Anita) végzett igen nehéz és felelősségteljes munkáját. Ebben az évben különösen nagy teher hárult rájuk,  mivel a beteg orvoskolléga és gyesen lévő kolléganő Olvass tovább...

Egyéb

Európai Rákellenes Kódex és Jakarta

Zsúfolásig megtelt a terem a Polgármesteri Hivatalban

Alapszervezetek

Életet az éveknek!

A Nógrád Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda munkatársa, Szabó Péter felkérésére 2021. július 23-án, 08.10-én és 09.10-én a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet szakképzett önkéntesei Salgótarján Forgács városrészében az „Életet az éveknek” program keretében életmódbeli tanácsadással Olvass tovább...