Még a folyosón is álltak, ültek a résztvevők a Magyar Rákellenes Liga roadshowjának következő állomásán, Miskolcon, 2018. június 28-án. Az előadásoknak az Akadémia nagyterme adott otthont. A szakmai előadások fókuszában a hasi és nőgyógyászati daganatok álltak.

Az előző évhez képest újdonság volt, hogy a környező országokból Kassáról és Ungvárról is voltak meghívott vendégek, előadók.

Prof. dr. Andrej Ruszin egyetemi tanár, az ukrajnai Nemzeti Egyetem Onkológiai tanszékének vezetője tartotta a nyitó előadást. Ez volt az első magyar nyelvű előadása, amelynek  témája az onkológiai gondozás eredményei, elsősorban az emlődaganatok kezelése volt.

Dr. Oross Endre osztályvezető főorvos a hasnyálmirigy daganatok nem sebészi kezeléséről tartott előadást. Nincsenek egyértelmű tünetei a hasnyálmirigy daganatnak, ezért a betegek későn kerülnek orvoshoz. Még nincs áttörés a kezelésben, de a kombinált terápiákkal eredményeket lehet elérni.

Dr. Berencsi Attila főorvos a hasnyálmirigy és epeúti daganatok sebészi kezeléséről, ebből is a minimális invazivitás lehetőségéről nemcsak beszélt, hanem nagyon érdekes műtéti felvételeket is bemutatott a laparaszkópos beavatkozásokról. Kiemelte, hogy ezek az eljárások Miskolcon is elérhetők.

Dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos rengeteg adattal szolgált a megye egészségi állapotáról, ami szerint önmagunkhoz képest sok mindenben jobban állunk, mint azelőtt, de a fejlődés lehetne markánsabb. A diáinak csak a felét tudta levetíteni a rendelkezésére álló idő alatt, még órákat tudott volna beszélni.

Dr. Takács István c. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos a follicularis Non-Hodgkin limphoma kezeléséről beszélt. Miskolcon a Limfóma Világnapon nincs rendezvény, a téma fontosságára való tekintettel hangzott el ez az előadás. A főorvos úr elmondta, milyen új terápiákat alkalmaznak ebben a betegségben. A kemoterápiában a szerek kombinációja jelent új esélyt a betegeknek, valamint az immunterápia.

Dr. Dudás Ernő szülész-nőgyógyász a nőgyógyászati daganatok műtéti ellátásáról tartott előadást. Fontos adatokat is elmondott. Magyarországon évente 1300 méhnyakrákos megbetegedés fordul elő. Időben észrevéve teljesen gyógyítható lenne, mégis kb. 450 nő meghal, mert nem kerül időben orvoshoz.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke zárszavában hangsúlyozta, hogy az elhangzott előadásokból is látszik, hogy az onkológia milyen rohamléptekben fejlődik. Lehet, hogy valakinek csak pár hónappal tudják meghosszabbítani az életét, de ez mégis esélyt jelent, hogy az időközben felfedezett új gyógymódok további lehetőséget adjanak a betegeknek a jó életminőségben eltölthető további hónapokra, esetleg évekre.

 A Minap (Miskolc TV) összefoglalója

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó séta az egészségért, a mellrák ellen – Hatvanban

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete 2016. október 14-én, immár nyolcadik éve rendezi meg figyelemfelhívó rendezvényét és sétáját. Az  időjárás is kegyes volt hozzánk, szép napsütéses időben sokan csatlakoztak hozzánk! Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mikulás napi túra Salgótarjánban

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet Mozgásklubja Mikulás napi túrát szervezett 2023. december 7-én az érdeklődőknek. Az egyórás túra meghirdetett útvonalát az időjárási viszonyok miatt a szervezők módosították. A többórás és folyamatos havazás varázslatossá tette a tájat, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyalogtúra – Erdei séta a Mátrában

“Bármilyen tehetséged van, használd azt: az erdő is nagyon  csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének  benne, akik a legjobban tudnak énekelni.” A gyalogtúrázók kis csapata friss levegőre vágyott, ezért 2016. augusztus 19-én célba vették Olvass tovább...