A Magyar Rákellenes Liga ajánlása az Európai Rákellenes Hét alkalmából a (az Európai Rák Ligák Szövetségének útmutatója alapján) 

A túlzott ultraibolya sugárzás a bőr korai öregedéséhez és bőrrákhoz vezet

  1. Korlátozd délben a napon töltött időt!
    Kerüld a közvetlen napsugárzást, amikor az a legerősebb, tipikusan 11 és 15 óra között, de ez az idő lehet hosszabb is attól függően, hogy hol tartózkodsz.
  2. Keresd az árnyékot!
    Keresd az árnyékot azokban az órákban amikor az ultraibolya sugárzás a legerősebb! Árnyékban is ügyelj arra, hol tartózkodsz, mert a környező víz-, homok- és hófelület fokozhatja az ultraibolya sugárzást!
  3. Viselj megfelelő öltözéket és napszemüveget!
    Olyan öltözéket viselj, amely takarja a karodat és lábadat! Viselj széles karimájú kalapot, ami árnyékolja az arcodat és nyakadat! Olyan napszemüveget viselj, ami elnyeli az ultraibolya sugarakat, hogy elkerüld a szemkárosodást! A sűrű szövésű anyagok általában jobban védenek az ultraibolya sugaraktól.
  4. Használj fényvédő krémet!
    Egy fényvédő krém sem tud teljes védelmet nyújtani. A fényvédő krémet az árnyékolással, öltözékkel, kalappal és napszemüveggel együtt kell használni, nem ezeket helyettesítve. Soha ne arra használd a fényvédő krémet, hogy még hosszabb ideig tartózkodhass a napon. Legalább 30-as fényvédő faktorú (SPF) krémet használj, ami az UVA és az UVB sugarakat egyaránt szűri. Bőségesen kend be magad 30 perccel a napozás megkezdése előtt, és ezt 2-3 óránként ismételd meg! Ne feledkezz meg az olyan érzékeny helyekről sem, mint az ajkak és fülek!
  5. Védd a gyermekeket!
    Az előbbi ajánlásokat gyerekek esetében különös figyelemmel alkalmazd! Minél fiatalabb vagy, annál sérülékenyebb vagy. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket nem szabad napra vinni.
  6. Tudd, hogyan reagál a bőröd a napsütésre!
    Például ha világos bőrű, vörös hajú vagy szeplős vagy, akkor a lehető legérzékenyebb vagy a napsugárzásra.
  7. Használd az UV indexet a védelmedre!
    Figyeld a hivatalosan közzétett UV indexet! Az a sugárzás, aminek a szintje eléri vagy meghaladja a 3-as (mérsékelt) UV indexet, bőrkárosodás okoz.
  8. Ne szoláriumozz!
    A szolárium használata növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát és a bőr idő előtti elöregedését okozza, valamint károsítja a szemet. Nem létezik olyan, hogy “egészséges” barnaság. Az előzetes szoláriumozás nem ad egy jobb alapozást a későbbi napozáshoz.
  9. Ismerd a bőrödet!
    Vizsgáld meg a bőrödet rendszeresen és figyelj fel bármilyen változásra, anyajegyre, amelynek megváltozott a nagysága, formája, színe, vagy esetleg új anyajegyet találsz. Amennyiben változást fedezel fel, fordulj bőrgyógyászhoz!
  10. Jegyezd meg:
    Óvakodj a naptól, bárhol is vagy: nemcsak a tengerparton, hegyekben vagy nyaralás közben, hanem otthon, munkahelyen, iskolában és óvodában is!
     

Minél több ajánlást tartasz be, annál alacsonyabb lesz a bőrrák kialakulásának kockázata.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Anyajegyszűrés Nyim településen

A Siófoki Alapszervezet tagjai a Siófoktól 11 km lévő Nyim  külső somogyi dombok között fekvő gyönyörű zsáktelepülésen szervezett, anyajegyszűrés kivitelezésében segítettek 2021. 07.31-én. A 300 fős lakosú településen falunap keretében történt a szűrés, illetve az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Melanoma szűrés Debrecenben

A Debreceni Alapszervezet a Kerekestelepi Termálfürdővel közösen ingyenes melanoma szűrést és szakmai tanácsadást szervez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Időpont: Helyszín: Kerekestelepi Termálfürdő és Kemping (Debrecen, Szávai Gyula u. 22.) Időpont: 2017. augusztus 12. (szombat), Olvass tovább...

Alapszervezetek

Melanoma szűrés Debrecenben

Még a tervezés időszakában felvetődött, hogy egy forró nyári napon szervezzünk ingyenes melanoma szűrést. Az elhatározást tett követte. Felvettük a kapcsolatot a Kerekestelepi Termálfürdő ügyvezetőjével, György Zoltánnal. A fürdő igazgatója örömmel vette megkeresésünket és engedélyezte Olvass tovább...