Még a tervezés időszakában felvetődött, hogy egy forró nyári napon szervezzünk ingyenes melanoma szűrést.

Az elhatározást tett követte. Felvettük a kapcsolatot a Kerekestelepi Termálfürdő ügyvezetőjével, György Zoltánnal. A fürdő igazgatója örömmel vette megkeresésünket és engedélyezte a szűrést. Dr. Kiss Borbála egyetemi tanársegéd bőrgyógyász onkológus szakorvos vállalta a szűrést. Ezután a szervezésre fektettünk nagy hangsúlyt. Meghívót küldünk a médiának (sajtó, tv, rádió), Rákliga tagoknak, nyugdíjas szervezetnek. Feltettük a facebookra.

A fürdő vezetője a Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet önkénteseinek 15 ingyenes belépőt biztosított.

Elérkezett augusztus 12-e. Az időjárás kegyes volt hozzánk, csak este érkezett meg a vihar. Reggel fél 9-kor találkoztunk a fürdő előtt. Kitettük a Rákliga logóját, szórólapot adtunk a fürdő pénztárába.

Alapszervezetünk elnöke is kijött a rendezvényre.

A jó szervezésnek köszönhetően ¼ 10-kor már 20 fő jelentkezett szűrésre. ½ 12 körül már 69 főt regisztráltak az önkéntesek. Ezután már nem tudtunk elfogadni jelentkezést. Derecskéről, Hajdúböszörményből is érkeztek klubtagok, akik ismerőseiket is beszervezték.

A várakozók különböző totókat, kérdőívet töltöttek ki. Végig nagyon jó hangulat volt. A jelenlévőknek “Legyél te is naptudatos” és más, Magyar Rákellenes Liga által készített szórólapokat adtunk.

Az igazgató úr a Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet önkénteseinek kávéval, a doktornőnek hideg ásványvízzel kedveskedett.

Jó ötletnek bizonyult a nagy melegben a hideg görögdinnye. 4 hatalmas dinnyét vásároltunk. A szűrésen résztvevők, amíg várakoztak 1-1 szeletet elfogyaszthattak belőle, amit szorgos férfikezek szeleteltek fel.

A doktornő csupán egy rövid ebédszünetet tartott. ¼ 10-től 15 óráig 69 főt vizsgált meg. Ebből 12 főt szűrt ki nem melanoma bőrrákkal, akiknek javasolta szakorvos felkeresését.

A vizsgálatra várakozóknak Bioderma szórólapot adtunk, amely fontos tudnivalókat tartalmazott a nap jótékony és káros hatásáról. A vizsgálaton résztvevők 1-1 db 2 ml-es 50 faktoros naptejet is kaptak.

A szűrés befejezése után a doktornő és az önkéntesek elfogyasztották még az utolsó dinnyét.

Fáradtan, de jó érzéssel indultunk haza, hiszen sikeres volt a szűrés.

Köszönet az MRL Irodavezetőnek, önkénteseinek, Dr. Kiss Borbála tanársegédnőnek és a Kerekestelepi Termálfürdő vezetésének, mert nélkülük nem sikerült volna így a rendezvényünk.

Kozempel Zsuzsánna
MRL vezetőségi tag

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Gyöngyfűzés Hatvanban, a Tesco Áruházban

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából  Vigyázz! Kész! Fűzz! Együtt a méhnyakrák ellen! gyöngyfűző programot szervez Időpont: 2019. január 26. szombat 10 – 13 óráig Helyszín: TESCO Áruház Hatvan Az aktivitásunk Olvass tovább...

Alapszervezetek

Debreceniek Nyíradonyban

Önköltséges kirándulást szerveztünk Nyíradonyba, az Erdei Harmónia Látogató Központba. Augusztus 22-én 20 ligatag vett részt a kiránduláson. Nyíradonyba helyközi autóbusszal érkeztünk. A Látogató Központ előtt Tasó László országgyűlési képviselő úr várt bennünket. Tájékoztatott a Látogató Olvass tovább...

Alapszervezetek

Előadás a hólyag daganatairól PSA szűrés –  Egerben

Az Egri Alapszervezet 2017. június 13-ai rendezvényén a nőket és a férfiakat is érintő hólyagdaganatról tartott előadást dr. Mansour Bassel urológus, a Markhot Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa. Az előadását követően személyes tanácsadással állt az érdeklődők Olvass tovább...