Az idei Rákellenes Világnapon zsúfolásig megtelt a terem. 190 fő volt kíváncsi a meghirdetett előadásokra.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntötte az előadókat és résztvevőket.

Dr. Gundy Sarolta rákkutató: A környezet és a genetika szerepe a rák kialakulásában
Az előadásban nagyon sok fontos adatot kaptunk a magyarországi demográfiai jellemzőkről, a daganat halálozási sorrendről (2015-ös adat), a környezetünkben található rákkeltő anyagokról, a daganatkeltő génekről, a nanotechnikáról, az egészségvédelem két pilléréről. Jó volt hallani, hogy az emlőrákhalálozás 1985-2013 között csökkent! Az előadáshoz kapcsolódó tanulmány itt érhető el:

Környezet, Genetika, Rák – Gondolatok a XXI. század kezdetén

Dr. Halmy Lászlóné Eszter elhízáskutató: Az elhízás okai és következményei, a megelőzés egyéni és társadalmi szintű lehetőségei
Elgondolkodtató és humoros módon kaptunk információt az elhízás okairól, melyből az egyik legfontosabb az inaktivitás. A nem mozgás például annak is a következménye, hogy az elektromos eszközök – távirányító, telefon – helyettesítik a mozgást, valamint több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. Egy nagyon fontos adat: 1 óra gyaloglás 113-229 kcal-t éget el! Sajnos az inaktivitás a fiatalokra is jellemző: a 13-15 éves fiatalok 80 %-a is inaktív! Fontos tanácsok hangzottak el a mozgásról, táplálkozásról, lelki egészségünkről.

Az egészségmegőrzés céljából napi 30 perc fizikai aktivitás, az elhízás megelőzésére az arra hajlamos embereknél napi 60 perc fizikai aktivitás ajánlott.

Dr. Riesz Péter adjunktus, igazgató helyettes: A mozgás fontossága orvosi szemmel
Legelőször a prosztatarákos betegeknek meghirdetett 10000 lépés programra hívta fel a figyelmet. A program célja: felhívni a beteg figyelmét a rendszeres testmozgás előnyeire és biztosítani a rendszeres egyéni vagy csoportos mozgást. Egy finnországi tanulmány kimutatta, hogy az elhízás kétszeresére növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
Harvard egészségügyi szakemberek tanulmánya szerint azoknak a 65 év feletti férfiaknak, akik rendszeresen sportoltak (több mint 3 órát hetente), a a halálozási arányuk 35%-kal csökkent bármely betegség vonatkozásában, 70%-kal csökkent a high Grade, vagy előrehaladott, végzetes prosztatarák kialakulásának kockázata.
Az elhízás rosszabb prosztatarák túlélési arányt eredményez.

 

Dr. Cornides Ágnes osztályvezető: Miért éppen ez a 12? – Az Európai Rákellenes Kódex
Mi is az az Európai Rákellenes Kódex? Bizonyítékokon alapuló ajánlások egyének számára, amivel csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Tudományos bizonyítékokon alapul, tanácsokat ad közérthető formában, a hangsúly az egyének lehetőségén van, jól követhető tanácsokat fogalmaz meg. Nem az egyes egyénekre, hanem egyének nagyobb csoportjára igaz megállapításokon alapszik. Nem zárja ki a megbetegedés lehetőségét, csak a kockázatot  csökkenti.
Mi befolyásolja az egészséget? A %-ok kerekítve vannak, de így is jól látható, hogy az egyénnek mekkora szerepe van az egészsége megvédésében.

Honlapunkon itt olvashat a 12 pontról: http://eukodex.rakliga.hu/

Zilahi Istvánné Irén klubvezető: Miért jó mozogni?
A Sétálj velünk és a Gyaloglókör vezetője személyes tapasztalatait és a budapesti klubok tevékenységét mutatta be. Lelkesen mesélt a kirándulásokról és a gyaloglásokról, a felkészülésről. Bárki csatlakozhat a klubokhoz, aki szeretné együtt megélni a tagokkal a mozgás örömét.

Az előadások után Rozványi Balázs, a Liga elnöke meghirdette az

  • Örökmozgó programot. Bárki csatlakozhat! A részletek itt megtalálhatók:

Örökmozgó program – Meghívás az egészségünk érdekében

A Rákellenes Világnap zárásaként Boros Andrea és a Hula Sisters mutatták be léleksimogató Hawai’i táncaikat.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Előadás a vastagbélszűrésről, lelki prevencióról Gyöngyösön

A Gyöngyösi Alapszervezet szervezésében 2019. március 14-én két előadást hallgattak meg az érdeklődők: Dr. Makai Gábor főorvos, sebész és grasztreontelogiai szakorvos: A vastagbélrák szűréséről és a daganatos betegségekről Rózsa Gabriella addiktológus: A lelki folyamatokról és Olvass tovább...

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Ha a lelkedben béke van, a testedben sem dúl háború

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubjának áprilisi vendége dr. Darnói Tibor holisztikus orvos volt, aki nagyon fontosnak tartja gyógyító tevékenysége során az egészségmegőrzés és helyreállítás szempontjából a lelki-testi-szellemi harmónia megteremtését. Megismerhettük a holisztikus gyógyítás lényegét, a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészséges táplálkozás húsvétkor is – előadás Nagyatádon

 A Nagyatádi Alapszervezet áprilisi összejövetelét a  a Rinyamenti Szociális Gondozási Központ (Nagyatád, Széchenyi tér 4.) foglalkoztatói helyiségében tartotta 2019. április 16-án (kedden) 17.00 órai kezdettel. Az összejövetelen Bencsikné Mohari Veronika dietetikus, EFI munkatárs tartott előadást „Egészséges táplálkozás húsvétkor Olvass tovább...