A MRL Salgótarjáni Alapszervezete a Civil Hónap keretében a Salgótarjáni Idősügyi Tanács és a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szervezete részvételével szervezett programot 2017. szeptember 19-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

A kedvezőtlen, borús-esős idő ellenére a délután folyamán 95 fő regisztrált. A program forgószínpad-szerűen zajlott. Az érdeklődők részt vehettek tanácsadással egybekötött állapotfelmérésen, szájüregi és anyajegyszűrésen, kitölthettek egészség totót, 2-es típusú diabétesz kockázati felmérő kérdőívet, a férfiaknak volt PSA teszt.

Akik túlestek a vizsgálatokon, felméréseken, felvilágosító előadást hallgathattak az „(A)mit megtehetünk egészségünk érdekében” szlogennel. Az előadó beszélt az egészséges életmód alapjairól, a kiegyensúlyozott táplálkozásról, a megfelelő és rendszeres mozgásról, a krónikus stressz oldásának egészségre gyakorolt hatásáról, a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés betegségmegelőző illetve betegség idejében való felismerésében betöltött szerepéről. Hangsúlyozta az egyéni felelősség elsődlegességét. És mivel közeledik október, a mellrák elleni figyelemfelhívás hónapja, szó volt az emlőrák kialakulásának kockázati tényezőiről, az önvizsgálat technikájáról, a mammográfiáról.

Bandur Dániel munkavédelmi szakmérnök vetítettképes előadásában az elektroszmog egészségkárosító hatásával ismerkedhettek az érdeklődők. Ezek annál kevésbé súlyosak, minél hatékonyabban védekezünk az elektromágneses sugárzás káros hatásaival szemben. Itt is igaz, hogy alapvető az egyén felelőssége, a mértékletesség  korunk modern „kütyüjeinek” használatában. Az előadás után számos kérdés hangzott el ezzel a nagyon aktuális, szinte mindenkit érintő témával kapcsolatban, melyekre az előadó készségesen válaszolt.

Nagyon tartalmas és hasznos program volt, a jutalom pedig a hasznos információk és a jó hangulatú együttlét mellett egy üveg Béres csepp volt.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ételed az életed

A Sárszentágotai Alapszervezet szeretettel vár minden érdeklődőt az  „Ételed az életed” című előadásra Előadó: Dr. Hetesi Zsolt fizikus – Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport Helyszín: Önkormányzati Hivatal Tanácsterme (Sárszentágota, Május 1. u. 1.) Időpont: 2017. november 18. 14.00 óra A program Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyöngyösiek februári túrái

Minden kirándulásunk, túránk legfőbb célja, hogy mozogjunk a jó levegőn és szinte mindegy, hogy hová vesszük az irányt. Ezen kívül fontosnak tartjuk, többek között, az ilyenfajta közösségi életet is, mely kivétel nélkül rendkívül vidáman zajlanak Olvass tovább...

Alapszervezetek

Légy tudatos! – Vetélkedő középiskoláknak Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya LÉGY TUDATOS!!! címmel vetélkedőt szervez Nógrád megye középiskoláinak tanulói számára a Rák Világnapja és az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét alkalmából. A verseny célja a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése, Olvass tovább...