BAKONYSZÜCS 2022.02.15-18.

Önkéntes vezetők képzése

Helyszín: Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona

A több napon keresztül tartó programot csak röviden van mód összefoglalni, mert az egymást követő gyakorlatok során nem volt mód a jegyzetelésre. Remélhetőleg az interaktív módon történt ismeretátadás beépült a gyakorlások folyamán a résztvevők tudatába. A hozzánk fordulókat megértő, empatikus módon segítő módszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Fehér Piroska Life Coach interaktív foglalkozást vezetett melynek során sok személyiségfejlesztő gyakorlatban vett rész a csapat.

A Veszprém Megyei Fogyatékosok Szociális Ellátó igazgatója a kommunikáció formáiról nyújtott át ismereteket. Beszélgettünk a nonverbális kommunikációról is melynek közlési módszerei sokkal nagyobb számban közvetítenek gondolatokat, mint a verbális módszerek.

A gyakorlatok között meglepő volt a kihúzott, erőt sugárzó testtartás endorfin növelő hatása.

Megdöbbentő volt az a statisztikai adat mely szerin a 75 éven felüliek alig beszélgetnek napi 4’ 30’’ időtartamban. A megértő segítség alapeleme a meghallgatás, ezért is fontos a beszéd, mint a kommunikáció fontos eleme.

Fortshoffer Erzsébet intézményvezető tájékoztatás adott az intézmény múltjáról, a jövő terveiről.

Beszélt az egészségre ható tényezők fontosságáról (melyek a levegő, természetes étrend, tiszta víz, mozgás, ima, alvás, zene, ének,örömteli tevékenység, nevetés, relaxáció, pozitív gondolkodás).

A statisztika szerint a rákmegbetegedések száma növekvő tendenciát mutat, ezért is fontos célkitűzése a Szeretetszolgálatnak a túlélők életkörülményeinek javítása. Az összeállított programok a teljességre törekszenek a testi lelki hatások elérésével.

Elmondta, hogy kik vehetnek részt a programjaikon: a

  • daganatos betegségeken átesettek,
  • a tartós egészségkárosodást elszenvedők, fogyatékossággal élők,
  • egyének és gyerekek családjukkal, testvéreikkel.

A programokon részt lehet venni szervezeti hovatartozás megjelölése nélkül bárkinek,

feltétele a jelentkezési- és az orvosi igazolást tartalmazó lapok PONTOS kitöltése, az orvos általi igazolása.

Az ellátás TÉRÍTÉSMENTES

Információ a honlapon ahonnan a jelentkezési lapok is letölthetőek: https://www.szeretetszolgalat.hu/katolikus-szeretetszolgalat-lelki-rehabilitacios-otthona

Hegyiné Mráz Erika tanácsadó szak-pszichológussal is több interaktív gyakorlatot végeztek a résztvevők.

Megismertette az asszertív, a passzív, a manipulatív és az agresszív önmegvalósítási személyiségi  formákat, ennek során az önismeret fontosságával és az adandó válaszok- reakciók formáival.

A TE és az Én üzenetek jelentőségével az Értő figyelem fontosságával.

„Síppal dobbal nádi hegedűvel”  Forsthoffer Judit zeneterapeuta foglalkozott velünk, szintén interaktív módon. Élveztük az egyéni és a közös zenélést, melynek során különböző hangszereket alkalmaztunk. Megtudtuk, hogy az alzheimer-kóros beteg életminősége javítható zenei módszerek alkalmazásával, úgyszintén az agyérbetegségekben szenvedőknél is gyors rehabilitáció érhető el.

A magzati fejlődés során is fontos a hang, a zene.  A 17 hónapos magzat már felismeri az anyai és az apai hangokat. A zenét hallgató magzat agyának nagyobb a súlya a születéskor, mint a zenét nem hallgató babáké.

Ünnepélyes vacsorával búcsúztunk, ráadásként meglepetés is kapott a csapat, amikor is saját festményeinket készíthettük el és vihettük magunkkal az itt töltött kellemes napok emlékeként.

A program kellemes környezetben barátságos hangulatban, remek előadókkal zajlott le. Módunk volt sétára, szabadtéri tornára és egymással történő ismerkedésre, beszélgetésekre is.

Bakonyszűcs 2022.02.19

lejegyezte: Mandevillené Keresztényi Gizella, MRL-Gödöllő vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hatvani programajánló – 2019. január

A Segítő Szolgálat programja (Cím: Hatvan, Balassi Bálint u.16. Nővérszálló 1. em.) Kreatív klubfoglalkozás 1.: Időpont: 2019.  Január 16. szerda 14 óra Vezeti: Poórné Mike Éva kézműves                 Helyszín: Segítő Szolgálat Olvass tovább...

Alapszervezetek

Legvirágosabb vasútállomás

A Vasutas Települések Szövetsége pályázatot hirdetett gyermekeknek, arra kérve őket, hogy rajzolják meg az általuk legvirágosabbnak látott vasútállomást. A megnyitóra meghívást kapott a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének elnöke is. A képek a kiállítás megnyitó Olvass tovább...

Alapszervezetek

Tavasznyitó kerékpározás – most csak egyedül

Ónodyné Székfy Ágnes a 2021. évet is megkezdte! Kerékpárra pattant és letekerte tavasznyitó  első 30 kilométerét!