BAKONYSZÜCS 2022.02.15-18.

Önkéntes vezetők képzése

Helyszín: Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona

A több napon keresztül tartó programot csak röviden van mód összefoglalni, mert az egymást követő gyakorlatok során nem volt mód a jegyzetelésre. Remélhetőleg az interaktív módon történt ismeretátadás beépült a gyakorlások folyamán a résztvevők tudatába. A hozzánk fordulókat megértő, empatikus módon segítő módszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Fehér Piroska Life Coach interaktív foglalkozást vezetett melynek során sok személyiségfejlesztő gyakorlatban vett rész a csapat.

A Veszprém Megyei Fogyatékosok Szociális Ellátó igazgatója a kommunikáció formáiról nyújtott át ismereteket. Beszélgettünk a nonverbális kommunikációról is melynek közlési módszerei sokkal nagyobb számban közvetítenek gondolatokat, mint a verbális módszerek.

A gyakorlatok között meglepő volt a kihúzott, erőt sugárzó testtartás endorfin növelő hatása.

Megdöbbentő volt az a statisztikai adat mely szerin a 75 éven felüliek alig beszélgetnek napi 4’ 30’’ időtartamban. A megértő segítség alapeleme a meghallgatás, ezért is fontos a beszéd, mint a kommunikáció fontos eleme.

Fortshoffer Erzsébet intézményvezető tájékoztatás adott az intézmény múltjáról, a jövő terveiről.

Beszélt az egészségre ható tényezők fontosságáról (melyek a levegő, természetes étrend, tiszta víz, mozgás, ima, alvás, zene, ének,örömteli tevékenység, nevetés, relaxáció, pozitív gondolkodás).

A statisztika szerint a rákmegbetegedések száma növekvő tendenciát mutat, ezért is fontos célkitűzése a Szeretetszolgálatnak a túlélők életkörülményeinek javítása. Az összeállított programok a teljességre törekszenek a testi lelki hatások elérésével.

Elmondta, hogy kik vehetnek részt a programjaikon: a

  • daganatos betegségeken átesettek,
  • a tartós egészségkárosodást elszenvedők, fogyatékossággal élők,
  • egyének és gyerekek családjukkal, testvéreikkel.

A programokon részt lehet venni szervezeti hovatartozás megjelölése nélkül bárkinek,

feltétele a jelentkezési- és az orvosi igazolást tartalmazó lapok PONTOS kitöltése, az orvos általi igazolása.

Az ellátás TÉRÍTÉSMENTES

Információ a honlapon ahonnan a jelentkezési lapok is letölthetőek: https://www.szeretetszolgalat.hu/katolikus-szeretetszolgalat-lelki-rehabilitacios-otthona

Hegyiné Mráz Erika tanácsadó szak-pszichológussal is több interaktív gyakorlatot végeztek a résztvevők.

Megismertette az asszertív, a passzív, a manipulatív és az agresszív önmegvalósítási személyiségi  formákat, ennek során az önismeret fontosságával és az adandó válaszok- reakciók formáival.

A TE és az Én üzenetek jelentőségével az Értő figyelem fontosságával.

„Síppal dobbal nádi hegedűvel”  Forsthoffer Judit zeneterapeuta foglalkozott velünk, szintén interaktív módon. Élveztük az egyéni és a közös zenélést, melynek során különböző hangszereket alkalmaztunk. Megtudtuk, hogy az alzheimer-kóros beteg életminősége javítható zenei módszerek alkalmazásával, úgyszintén az agyérbetegségekben szenvedőknél is gyors rehabilitáció érhető el.

A magzati fejlődés során is fontos a hang, a zene.  A 17 hónapos magzat már felismeri az anyai és az apai hangokat. A zenét hallgató magzat agyának nagyobb a súlya a születéskor, mint a zenét nem hallgató babáké.

Ünnepélyes vacsorával búcsúztunk, ráadásként meglepetés is kapott a csapat, amikor is saját festményeinket készíthettük el és vihettük magunkkal az itt töltött kellemes napok emlékeként.

A program kellemes környezetben barátságos hangulatban, remek előadókkal zajlott le. Módunk volt sétára, szabadtéri tornára és egymással történő ismerkedésre, beszélgetésekre is.

Bakonyszűcs 2022.02.19

lejegyezte: Mandevillené Keresztényi Gizella, MRL-Gödöllő vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Könnyek helyett… szűrések – beszámoló az egészségnapról

Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete Helyszín: Gödöllő, főtér Időpont: 2019. október 05. Téma: Egészségnap Alapszervezetünk sikeresen vett részt, majd el is nyerte az első helyet a gödöllői Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán. Célunk az Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat novemberi programja

Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub Minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió Debrecen Rákóczi u. 60. Női Egészségmegőrző torna Minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium Debrecen, Szent Anna u. 17. November 6. hétfő Olvass tovább...

Alapszervezetek

10 éves a MRL Salgótarjáni Alapszervezete

Tisztelettel meghívjuk sportos születésnapi rendezvényünkre május 28-án, kedden a Tarjáni Gyermektáborba 9,30-10 Regisztráció Délelőtti programok: 10-12 „Ép testtel és ép lélekkel az egészségért” -Nordic walking Félegyházi Évivel -Pink Ribbon torna Tóth Icussal -A „jól esés Olvass tovább...