Helyszín: Zágráb

Időpont: 2017. június 23-25.

A konferencia (MPNCEE) rövidítése tulajdon képpen egy networköt, vagyis a melanoma betegek és szakemberek által kiépített regionáls földrajzi hálózatot takarja, amelynek fő célja a szűrés, a korai diagnózis és a metasztatizált melanoma betegek információkkal történő ellátása mind a diagnózis (dermatoscopia, PET CT, PET MR), mind pedig az elért új terápiás lehetőségek ismertetésével.

A konferencia bevezetőjében bemutató előadáson a dermatoscopos eljárásokat mutatták be, a melamoma diagnózisában a lentigo, a basalioma, és a rosszindulatú melanoma közötti különbségekre hívták fel a figyelmet, egyidejűleg a közel 60 résztvevő (betegek és szakemberek egyaránt) kérhették a saját vizsgálatukat is.

Panel diszkussziókban a betegek elmondhatták, hogy saját országaikban miként történnek a szűrések, miként juthatnak új terápiás eljárásokhoz, hogyan történik az újabb és újabb szerek egyedi méltányosság alapján történő beszerzése (Ez meglehetősen nehézkes a régióban, kivéve talán Lengyelországot, ahol közép-kelet-európai betegeket is bizonyos esetekben el tudnak látni ún. Study groupban).

A központi hangsúly az innovatív, főleg az immun terápiákon volt. A  pembrolizumab és  nivolumab (monoklonális antitestek) szerek tűnnek a leginkább hatásos gyógyszereknek. Rendkívül megrázó volt, amikor egy svéd beteg a betegség diagnosztizálásától kezdve bemutatta saját esetét, amikor 30-40 kg súlyveszteség, bénult állapot  és ágyhoz kötöttség után 4.5 évvel, azóta is tünetmentesen oxigén palack  nélkül megmászta a Himalája egyik 8200 méteres csúcsát.

Egy finn beteg a teljes egészében szétterjedt bőrtünetek bemutatásával jelenleg már 3 éve teljesen tünetmentes az immunterápiának köszönhetően.

Szomorú eseteket is bemutattak a szakemberek, ahol az immunterápiát a rendkívül súlyos mellékhatások miatt meg kellett szakítani. A beteg részére megkapott és engedélyezett gyógyszermennyiséget viszont tovább adták az orvosok más betegek kezelésére is, amíg nem sikerült a nagyon drága szer beszerzése. Az immunterápia egyértelmű sikerességének, a bíztató eredményeknek köszönhetően folynak még  világszerte a kutatások.

A legtöbb országban vagy jótékonysági gyűjtésből, vagy alapítványi támogatásokból jutnak hozzá a gyógyszerekhez, abban az esetben, ha az adott ország még nem fogadta be a gyógyszert.

Több kelet-európai országban „divatos”, hogy a beteg nem kapja meg a teljes dózist, ami rendkívül hátrányt jelent a követéses vizsgálatok eredményeinek reális megítélése szempontjából is és számos etikai kérdést vet fel.

Hazánkban a szervezett szűrésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, különösen a mezőgazdaságban dolgozók és a szoláriumokat ellenőrizetlenül használók és alkalmazottak körében.

Az immunterápia befogadása információim szerint még nem teljesen megoldott hazánkban sem. Úgy vélem, hogy angolul jól beszélő páciensek hasonló konferenciákon történő utazás-támogatása magának a páciensnek igen hasznos volna.  Magam részéről egy angolul felső szinten beszélő, 30 éves, 2 gyermekes szlovák fiatalasszonyt sikerült megismertetni a lengyel kollégával, így ő a lengyel study-groupban is részt vesz.

Köszönöm a MRL–nek, hogy részt vehettem a konferencián.

Remélem, hogy amiként a mellrák szűrés is szervezettebbé vált/válik hazánkban, a megemelkedett melanoma incidencia indokolni fogja a szervezett melanoma szűrést is, amire javasolnám egy előszűrésbe dermatológiai szakasszisztensek bevonását is, így tehermentesítve az orvosok nagy részét.

Dr. Gundy Sarolta
a MRL elnökségi tagja

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – ECL 2017. évi konferenciája és közgyűlése, Eu Kódex workshop

Beszámoló az Európai Rák Ligák Szövetségének (ECL) 2017. évi konferenciájáról és közgyűléséről valamint az Európai Rákellenes Kódexről szóló workshopról A kiküldetés helyszíne: Koppenhága, Dánia A kiktüldetés ideje: 2017. szeptember 26-29. A kiküldött neve, tisztsége: Rozványi Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Ken Mastrist választották meg az Európai Rákbetegek Koalíciója új elnökévé

Az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) örömmel jelenti be új elnökének, Ken Mastrisnak megválasztását. Ez a döntés 2020. november 25-től lépett hatályba. Ken Mastris Kathi Apostolidis volt elnököt követi, akit 2019 júniusában választottak elnökké. Ken Mastris Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Semmit sem rólunk, nélkülünk

Európai Rákbetegek Koalíciójának kongresszusa és közgyűlése Brüsszel, 2023. június 23-25. Az Európai Rákbetegek Koalíciójának (ECPC) 20 éves ünnepi kongresszusát tartották Brüsszelben, amin a Magyar Rákellenes Liga – mint rendes tag – képviseletében vettem részt. A Olvass tovább...