Szóljon a november a férfiakról!

Novemberben: MOVEMBER, azaz csatlakozz Te is a bajuszt növesztők köréhez és lájkold a Magyar Rákellenes Liga Facebook oldalát! Töltsd le, vágd ki, ragaszd fel a kék bajuszt és töltsd fel a fotódat az Instagramra, Facebookra, Twitter-re és használd a #legyelteismovember hashtaget, vagy töltsd fel akár közvetlenül az oldal alján!

 

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata (dülmirigy) betegségei. A leggyakrabban előforduló betegségek: prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák (rosszindulatú daganat).
A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél, bármikor kialakulhat és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre inkább növekszik. 50 éves korban a férfiak 50 százalékánál, 80 éves korban már a 90 százalékánál fennáll valamely prosztataprobléma (például a jóindulatú megnagyobbodás).
A prosztatarák kialakulásakor a daganatot kóros növekedésű sejtek állománya alkotja, melyek szabálytalanul osztódnak. Ezen kóros sejtburjánzások a korai időszakban még a prosztatán belül maradnak, súlyosabb esetben azonban ráterjedhetnek a környező (prosztatán kívüli) szövetekre is (metasztatizálódott – áttétet képező prosztatarák), károsítva a szövetek és a nyirokszervek működését. Ha ez a daganat továbbterjedve eléri a nyirokcsomókat, akkor már bármely egyéb szervhez, szervrendszerhez (pl. a húgyhólyagba, végbélbe), vagy a csontokba is átterjedhet.
Magyarországon a prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. Évente mintegy négyezer friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és 1400-1600-an veszítik életüket a betegség miatt, pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. Az idejében történő felismerést szolgálják a szűrővizsgálatok, melyek fontosságát a statisztikák is alátámasztják: Míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80%-a műthető, azaz még nem terjedt a prosztata határain túl, addig Magyarországon az arány fordított: a betegek 70-80%-a már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészi beavatkozás, amely a korai esetek 90%-ában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerül szóba.
A kezdeti állapot többnyire tünetmentes, de a panaszok megjelenése esetén a tünetek ugyanazok mind a jóindulatú, mind a rosszindulatú megbetegedések esetében.

Tünetek:
– gyakori vizelés, különösen éjjel,
– nehezen induló vizelés,
– a vizeletvisszatartás nehézsége,
– gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár,
– fájdalmas, égető érzés vizelés közben,
– vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban.

A már igen előrehaladott, áttétekkel járó esetekben deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség és fájdalom mutatkozik.
A diagnózis felállításához számos vizsgálatot el kell végezni, amennyiben a fizikális vizsgálat a prosztatarák gyanúját állapította meg. Ezek között egy egyszerű laboratóriumi vizsgálat, a PSA-szint mérése is segít a szűrésben, mely az előbbi vizsgálattal együtt nagymértékben hozzájárul a betegség korai felismeréséhez és az időben elkezdett kezeléshez.

A prosztatarák gyanúja esetén a pontos és végleges diagnózishoz (kiterjedés, méret, szövettani típus) további vizsgálatokra van szükség, amely a diagnózis felállításán túl azt a célt is szolgája, hogy a beteg az állapotának megfelelő, legeredményesebb kezelést kaphassa.
A kezelések tárháza a megfigyelés- és várakozás módszerétől és műtéten keresztül a hormonkezelésig, a kemoterápiás és sugárkezelésig többféle, esetenként egymással párhuzamosan végzett beavatkozás is lehet. A betegség korai stádiumaiban hormonkészítmények segítenek, de előrehaladottabb stádiumokban, amikor a rák metasztatizál (áttetet ad más szervekbe) és a hormonkészítményekre már nem reagál, kemoterápiás gyógyszerek adása válik szükségessé a túlélés növelésére és az áttétel adta fájdalom csökkentésére. Ez urológus, onkológus és onkoradiológus szakorvos együttes csapatmunkáját jelenti.

A gyógyulás esélye nagyban függ a felismerés idejétől. Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható és a beteg számára jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Abban az esetben, ha a tumor a prosztatamirigyre lokalizálódott, műtéttel a daganat teljes eltávolítása mintegy 90%-os gyógyulási esélyt biztosít. Ha a beteg későn kerül orvoshoz (a daganat áttétet képzett), a gyógyulás esélyei a prosztatarák stádiumainak súlyosbodásával egyre inkább romlanak, és már csak a túlélés idejének növelésére van esély.
Ezért a prosztatarák korai, idejében történő felismerése a legfontosabb cél. Ennek érdekében ajánlatos, hogy a 40 év fölötti férfiak évente látogassák meg az urológiai szakrendelést, ahová külön háziorvosi beutaló sem szükséges.
A sok ijesztő adat mellett azonban vannak biztató jelek is, amelyek segíthetik a prosztatarák elleni küzdelmet: az egészségtudatosság erősödése. Ennek jegyében indult el a kék szalag mozgalom, amely a prosztatarák kockázataira, a rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A prosztatarák nemcsak a prosztatarákos betegek ügye, ennél jóval szélesebb kört, a családokat, a barátokat, a munkahelyeket is érinti. A rák és így a prosztatarák is egy társadalmi, népegészségügyi probléma. Sajnos az utolsó stádiumban lévő betegek számára hazánkban még mindig nem teljes az Európában már elérhető innovatív terápia palettája. A Magyar Rákellenes Liga küzd az európai szintű betegellátásért, azért, hogy a már igazoltan bevált terápiás megoldásokat a prosztatarák utolsó stádiumával küzdő betegek is megkapják, elérjék mindazt a lehetőséget a gyógyuláshoz, amely a hazánkat körül ölelő országokban is elérhető.
Első lépés a korai felismerés, így arra kérünk minden kedvest, feleséget, az apáikat szerető lányt, hogy hívja fel a családfő, a FÉRFI figyelmét a prosztatarák kockázataira, a rákszűrés fontosságára. Fogja kézen és kísérje el!
Nem csak a családok – így a nők – feladata szűkebb környezetünkben, de társadalmi mozgalmaknak, betegszervezeteknek, és az egészségügynek is.

A cél közös: jó irányba fordítani a statisztikákat, azaz a prosztatarákot is a gyógyítható betegségek közé sorolni a betegek többsége számára.
Várjuk cégek, közösségek, sportkörök, klubok, magánemberek csatlakozását a kék bajusz mozgalomhoz.
Férfisors című filmünk térítésmentesen letölthető: https://www.youtube.com/watch?v=tWi4RFQgi48


További információ, háttéranyag: http://rakliga.hu vagy a Daylight Média munkatársaitól a 06-30-446-9028-as telefonszámról.

Töltsd fel a képet itt!




Kategóriák: Movember

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó gyaloglás a férfiak egészségéért

A 10 Ezer Lépés Program keretében “45 nap alatt a Föld körül” szlogennel meghirdetett programhoz kapcsolódva a MRL Salgótarjáni Alapszervezete a Tarjáni Szabadidősport Egyesület Senior Nordic walking Klubjával együtt 2022. november 10-re a mozgásra és Olvass tovább...

Movember

Szeged – Kettlebell – Movember

A Szegedi Kettlebell sportklub is csatlakozott a Movember mozgalomhoz. A bajusznövesztés kicsit cikinek, kicsit viccesnek de mindenképp látványosnak érzik. Többen bevállalták az arcszőrzet növesztését és november végén egy játékos bajuszos edzéssel zárták a hónapot. Aki Olvass tovább...

Alapszervezetek

Beszámoló a Mellrák Elleni Figyelemfelkeltő Rendezvényről és a Legyél Te is Movember programról

MRL Tabi Alapszervezet Tabon 2019.10.04-én rendeztük a mellrák elleni figyelemfelkeltő sétát, mely ismét a tabi Uszodától indult, majd az Evangélikus Gyülekezeti Házban folytatódott kötetlen beszélgetés formájában. Rendezvényünket megtisztelte Winkler Violetta, aki megnyitotta az eseményt és Olvass tovább...