A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2023. november 16-án „Lépéselőny a rákkal szemben” címmel tartott programot a Balassi Bálint Könyvtárban.

Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke beszélt a Movember mozgalomról és a 10 Ezer lépés programról, a rendszeres mozgás prevenciós és rehabilitációs hatásairól.  Kitért a prosztatarák és a hererák hazai morbiditási és mortalitási adataira, a korosztályos érintettségre. Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód mellett az önvizsgálatnak és a szűrővizsgálatnak döntő fontossága van a korai felismerésben és a jelenlegi terápiák mellett lehetőség van a tünetmentességre, a gyógyulásra.

Ezután vetítésre került „A prosztatarák legújabb kezelési lehetősége” című riportfilm prof. dr. Tenke Péterrel és dr. Ágoston Péterrel, majd dr. Beöthe Tamás „Test és lélek” című videoelőadása.

Ezután került sor egyrészt a szűrővizsgálatokra, ahol szájüregi szűrés, vérnyomás, koleszterin, vércukor meghatározás, PSA teszt, urológiai orvosi konzultáció és testanalízisre is mód volt.

Ezzel párhuzamosan negyven középiskolás tanulónak here, emlő szájüregi önvizsgálat oktatás zajlott, mely az elsajátított tudás felmérésével, tudás teszttel zárult.

Csúcsot döntöttünk: a három óra alatt százhatvanöten regisztráltak és külön öröm volt, hogy nagyon sok volt a férfi!

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ünnepek, háztartás, egészség – Borsodnádasdon

A Borsodnádasdi Alapszervezet 2017.április 3-án tartotta húsvéti előzetesként az „Ünnepek- háztartás, egészség” című programját. Először az Ózdról érkezett Tavaszi Zsongás Néptáncegyüttes középiskolás tagjai (SZIKSZI) mutatták be pörgő, fergeteges táncaikat. Ők már máskor is szerepeltek nálunk, Olvass tovább...

Előadás

Rákellenes Világnap – Séta, előadás, edzések

2021 – az “Ez vagyok és ezt teszem” kampány utolsó éve – Tetteink hatással vannak mindenkire – Együtt minden cselekedetünk számít! Te ki vagy és mit fogsz csinálni ezen a napon? Tarts velünk! Rákellenes Világnapi Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészség és Sportnap – Eger, Felsőváros lakótelepen

2020-09-22 2020. szeptember 12-én szombaton ismét megszervezték Eger Felsővárosban, a Nemzedékek terén a Felsőváros Ünnepe programot, amelyet a Zöldpanel Egyesület, több civil szervezettel együtt valósított meg. Az egész napos rendezvényen mozgással egybekötött programok, többféle szűrések, Olvass tovább...