A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2023. november 16-án „Lépéselőny a rákkal szemben” címmel tartott programot a Balassi Bálint Könyvtárban.

Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke beszélt a Movember mozgalomról és a 10 Ezer lépés programról, a rendszeres mozgás prevenciós és rehabilitációs hatásairól.  Kitért a prosztatarák és a hererák hazai morbiditási és mortalitási adataira, a korosztályos érintettségre. Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód mellett az önvizsgálatnak és a szűrővizsgálatnak döntő fontossága van a korai felismerésben és a jelenlegi terápiák mellett lehetőség van a tünetmentességre, a gyógyulásra.

Ezután vetítésre került „A prosztatarák legújabb kezelési lehetősége” című riportfilm prof. dr. Tenke Péterrel és dr. Ágoston Péterrel, majd dr. Beöthe Tamás „Test és lélek” című videoelőadása.

Ezután került sor egyrészt a szűrővizsgálatokra, ahol szájüregi szűrés, vérnyomás, koleszterin, vércukor meghatározás, PSA teszt, urológiai orvosi konzultáció és testanalízisre is mód volt.

Ezzel párhuzamosan negyven középiskolás tanulónak here, emlő szájüregi önvizsgálat oktatás zajlott, mely az elsajátított tudás felmérésével, tudás teszttel zárult.

Csúcsot döntöttünk: a három óra alatt százhatvanöten regisztráltak és külön öröm volt, hogy nagyon sok volt a férfi!

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szűrővizsgálatok a „Kazári Falunapon”

Kazár polgármestere felkérésére a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete  a falu lakosai részére 2018. április 28-án szervezett egészségnap lebonyolításában vett részt. A száznegyven regisztráltnak lehetősége volt tanácsadással, diabetes kockázati felméréssel, vércukor, koleszterin, vérnyomás, BMI, testzsír Olvass tovább...

Alapszervezetek

Sportolj, mozogj, így nagyobb eséllyel megúszhatod!

2020-07-13 A Magyar Rákellenes Liga elnöke, Rozványi Balázs 2018-ban meghirdette az ÖRÖKMOZGÓK programot, amelynek a Salgótarjáni Alapszervezet a kezdetek óta lelkes követője, részese. Idén július 4-12. között az „Örökmozgók Hetében” a Tarjáni Szabadidősport Egyesülettel közösen Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mezőberényben is sétáltak a Rákellenes Világsétán

Mezőberényben is közel 40 fő sétált a meghirdetett VILÁGSÉTÁN vasárnap 15 és 16 óra között. A stafétaként megvalósult egyedülálló kezdeményezésre már III. alkalommal került sor 2023. január 8-án. A találkozó 15 órakor a Főtéri parkban Olvass tovább...