Döntő ez egyén felelőssége

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2015. szeptember 15-i klubrendezvényének felkért előadója Dr. Kári Dániel adjunktus, a Jahn Ferenc Kórház sebésze volt. Előadásának témája a hazánkban mind a nők, mind a férfiak vonatkozásában a második leggyakoribb daganatos betegség, a vastag- és végbélrák volt.

Ezen betegség előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. A statisztikai adatok szerint napjainkban 20 emberből egy érintett, Magyarországon évente 9000 új esetet diagnosztizálnak a halálesetek száma pedig 5000. Ugyan akkor, ez az egyik legjobban szűrhető betegség.  Az adjunktus úr szemléletes, élvezetes, átfogó előadásában beszélt a betegség kialakulásáról, a rizikó faktorokról, a szűrés lehetőségeiről és fontosságáról, a terápiáról. Az elhangzottakat kiegészítette Dr Ottmár Piroska háziorvos, aki a szűrés gyakorlati tapasztalatairól beszélt, mely szerint sokan nem élnek az ingyenes szűrés adta lehetőséggel és nem mennek el a kiegészítő vizsgálatokra.

Az előadó és a hozzászólók részéről is megfogalmazódott, hogy döntő az egyén felelőssége, az egészségtudatos életmód, a szűréseken való részvétel. Az előadás után személyes konzultációra is lehetőséget volt.

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Egészséges életmód idős korban

Miben tud segíteni a szakember, a család? Időpont: 2023. június 5. 14 óra Előadó: Szabóné K. Katalin, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház – Rendelőintézet szakápolója A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet mai programjában az idős emberek Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kihívás Napja Siófokon

A Siófoki Alapszervezet 2016. május 25-én 19 fővel vett részt a Kihívás Napján /Challenge Day/. Több mint 5 éve minden szerdán változó létszámmal gyűlnek össze tagjaink és az érdeklődők a 3-1-2 meridián tornára Stang Mártonné Olvass tovább...