A feladatok a szórakozás mellett a tanulást is szolgálták

„Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene”

 E-learning vetélkedő az egészségért Debrecenben

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és a Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület folytatta az előző években elkezdett közös szakmai munkát, a Rák Világnapja alkalmából a debreceni általános iskolák felső tagozatos diákjai körében (5-6. és 7-8. osztályos korcsoportokban) programsorozatot indított.

Célkitűzésünk: a daganatos betegségek megelőzése és az egészségtudatos magatartás formálása.

Ezévi kiemelt témánk, szlogenünk „Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene!”. Ebben az évben a daganattípusok közül a méhnyakrákot emeltük ki, mivel a 2. leggyakoribb daganattá nőtte ki magát, sajnos már a fiatal korosztály körében is. A megelőzés érdekében a prevenciót már általános iskolás korban el kell elkezdeni és szorgalmazni kell az oltás beadását.

Második témának a stresszt, mentális egészséget jelöltük ki.

A programsorozat több fordulóból állt, melyre 5-6 osztályos kategóriában 3 öt fős csapat, míg 7-8 osztályosoknál 7 öt fős csapat jelentkezett. Az első 2 fordulóban, játékos formában gyűjtőmunkát végeztek a tanulók az informatikai lehetőségeket kihasználva, mely feladatok megoldásait interneten küldték be a megadott határidőre, ahol azok értékelésre kerültek. A 2. fordulóban képregényt készítettek a stresszel kapcsolatban, mely maximum10 képből állt és buborék írása is engedélyezett volt.

A csapatok ebben az évben szituációs játékkal készültek a méhnyakrák megelőzésére és tipikus stresszhelyzetek kezelési módjára vonatkozóan.

A záró rendezvényre március 31-én került sor a Debreceni Ifjúsági Ház Galériájában.

 

Gál Annamária köszöntötte megjelenteket és bemutatta a zsűri tagjait:

Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese

Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja

Dr. Adamecz Zsolt, az MRL Debreceni Alapszervezet elnöke

A csapatok ebben az évben is nagyon kreatívak voltak, sok jó szituációs játékot láthatott a zsűri és a közönség, amelyek a szórakoztatás mellett hasznos tanácsokkal szolgáltak. Ezekből mindenki tanulhatott.

A hozott pontszám és a bemutatott prezentáció összesítése után az alábbi eredmény született:

5-6. osztályos korcsoportban:

1. DebreceniVénkerti Általános Iskola és AMI  „ FITT-FALÓSEJTEK” csapata

2. Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI „PINK PANDA” csapata

3. Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „SEJTECSKÉK” csapata

 

7-8. osztályos korcsoportban:

1. Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola„UNIKORNISOK” csapata

2. Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI „PINK RIBBON” csapata

3. Debreceni Bocskai István Általános Iskola  „BONES” csapata

Bones csapat képregénye

Az első három helyezett csapat tagjai jutalomban részesültek, a többi csapat emléklapot kapott.

A díjakat Dr. Demeter Jolán adta át.

Úgy érzem nagyon hasznos volt ez a vetélkedő. Azt hiszem a tanulókon kívül köszönet illeti meg a felkészítő tanárokat is.

Kozempel Zsuzsa

MRL Debreceni Alapszervezete

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Évzáró adventi rendezvény Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2017. december 12-én a Tarján Rendezvényházban tartotta adventi ünnepi rendezvényét 120 fő részvételével. Ismét eltelt egy év, amelyben voltak nagyon fájdalmas veszteségek: A hit gyertyája után már meggyújtottuk a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Szombathelyen

SZOMBATHELY MJV ÖNKORMÁNYZATA ÉS A SZOMBATHELYIEK EGÉSZSÉGÉÉRT EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁHOZ KAPCSOLÓDVA a MRL Szombathelyi Alapszervezete Figyelemfelhívó sétára hívja Önt 2018. október 5-én (pénteken) 15 órára A SÉTA A BOROSTYÁNKŐ ÁRUHÁZTÓL INDUL FLASHMOB Olvass tovább...