A feladatok a szórakozás mellett a tanulást is szolgálták

„Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene”

 E-learning vetélkedő az egészségért Debrecenben

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és a Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület folytatta az előző években elkezdett közös szakmai munkát, a Rák Világnapja alkalmából a debreceni általános iskolák felső tagozatos diákjai körében (5-6. és 7-8. osztályos korcsoportokban) programsorozatot indított.

Célkitűzésünk: a daganatos betegségek megelőzése és az egészségtudatos magatartás formálása.

Ezévi kiemelt témánk, szlogenünk „Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene!”. Ebben az évben a daganattípusok közül a méhnyakrákot emeltük ki, mivel a 2. leggyakoribb daganattá nőtte ki magát, sajnos már a fiatal korosztály körében is. A megelőzés érdekében a prevenciót már általános iskolás korban el kell elkezdeni és szorgalmazni kell az oltás beadását.

Második témának a stresszt, mentális egészséget jelöltük ki.

A programsorozat több fordulóból állt, melyre 5-6 osztályos kategóriában 3 öt fős csapat, míg 7-8 osztályosoknál 7 öt fős csapat jelentkezett. Az első 2 fordulóban, játékos formában gyűjtőmunkát végeztek a tanulók az informatikai lehetőségeket kihasználva, mely feladatok megoldásait interneten küldték be a megadott határidőre, ahol azok értékelésre kerültek. A 2. fordulóban képregényt készítettek a stresszel kapcsolatban, mely maximum10 képből állt és buborék írása is engedélyezett volt.

A csapatok ebben az évben szituációs játékkal készültek a méhnyakrák megelőzésére és tipikus stresszhelyzetek kezelési módjára vonatkozóan.

A záró rendezvényre március 31-én került sor a Debreceni Ifjúsági Ház Galériájában.

 

Gál Annamária köszöntötte megjelenteket és bemutatta a zsűri tagjait:

Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese

Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja

Dr. Adamecz Zsolt, az MRL Debreceni Alapszervezet elnöke

A csapatok ebben az évben is nagyon kreatívak voltak, sok jó szituációs játékot láthatott a zsűri és a közönség, amelyek a szórakoztatás mellett hasznos tanácsokkal szolgáltak. Ezekből mindenki tanulhatott.

A hozott pontszám és a bemutatott prezentáció összesítése után az alábbi eredmény született:

5-6. osztályos korcsoportban:

1. DebreceniVénkerti Általános Iskola és AMI  „ FITT-FALÓSEJTEK” csapata

2. Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI „PINK PANDA” csapata

3. Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „SEJTECSKÉK” csapata

 

7-8. osztályos korcsoportban:

1. Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola„UNIKORNISOK” csapata

2. Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI „PINK RIBBON” csapata

3. Debreceni Bocskai István Általános Iskola  „BONES” csapata

Bones csapat képregénye

Az első három helyezett csapat tagjai jutalomban részesültek, a többi csapat emléklapot kapott.

A díjakat Dr. Demeter Jolán adta át.

Úgy érzem nagyon hasznos volt ez a vetélkedő. Azt hiszem a tanulókon kívül köszönet illeti meg a felkészítő tanárokat is.

Kozempel Zsuzsa

MRL Debreceni Alapszervezete

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Stresszoldó csoportfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2016. február 15. Vezeti: Kiss Anett pszichológus AUTOGÉN TRÉNING Az elmúlt hónap élményeink csoportos megbeszélése, otthoni gyakorlás és a naplóvezetés megbeszélése volt a mai foglalkozás indítója. Majd megbeszéltük az első félév 4 hónapon át tartó Olvass tovább...

Egyéb

Én és a rák pályázat – egyéb kategória

Szíves figyelmükbe ajánlom Mészáros Gábor sorait és játékait. Az Én és a rák pályázaton az egyéb kategóriában indult, érdemes elolvasni, mit gondol arról, hogy lehet viszonyulni a daganatos megbetegedéshez. Mottó:”Félek a játszani nem tudó emberektől” Olvass tovább...

Egyéb

A fájdalomcsillapítás emberi jog

Az alábbi megtörtént eset szereplője egy 61 éves pszichológus hölgy, aki 20 éven keresztül gyermekekkel foglalkozott, jelenleg pedig felnőtteket tanít. Kálváriája 13 évvel ezelőtt kezdődött egy emlőben talált csomóval. A történet valós – megdöbbentő és Olvass tovább...