A Salgótarján Alapszervezet kerekasztal beszélgetéssel és gyöngyfűzéssel kapcsolódott a IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeihez

GyöngyÖZÖN a IX. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából

„Középpontban a nők egészsége” címmel szervezett kerekasztal beszélgetést a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete az „Európai Méhnyak rák Ellenes Hét” alkalmából 2015. január 20-án a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban az Egészségklub keretében. Európában a méhnyak rák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyak rákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A rendezvény előtt 12 órától „GyöngyÖZTÜNK”, 23-ként csatlakozva a Mályvavirág Alapítvány Méhnyakrák Megelőzési Hétre meghirdetett országos figyelemfelkeltő akciójához. A délután során 100 darab kargyönygyöt fűztünk a Kanizsai Dorottya Tagintézmény lelkes diákjaival, akik Sándor Ivett tanárnő vezetésével kapcsolódtak be a figyelemfelkeltő akcióba.   

Az elkészült kargyöngyökből 30 darabot becsomagolva átadtunk Krasznai Kázmérnének a Szent Lázár Megyei Kórház Nőgyógyászati Osztály főnővérének, hogy azt az érintetteknek adja át, mint egy tárgyiasult üzenetként.
A kerekasztal felkért szakértő részvevői Bertókné Tamás Renáta megyei szűrési koordinátor Gáspár Erika járási vezető védőnő, Simon Szilvia területi védőnő a beszélgetés során a feltett kérdésekre válaszolva egyebek mellett tájékoztatták  a hallgatóságot a hazai és helyi szervezett szűrés módjáról, lehetőségeiről, az ÁNTSZ Védőnői Méhnyakszűrő Programjáról, a megjelenési arányról, a HPV fertőzés következményeiről, a HPV védőoltásról, a védőoltás hatékonyságáról, a vakcináció kor-és nem függő indokoltságáról kritériumairól. Az elmondottakból megtudhattuk azt is, hogy Magyarországon aggasztó a helyzet: tavaly több, mint 400 nő halt meg a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente. Ugyanakkor a nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a betegség kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyak rák ellen. 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

2014. 1%

Adószám: 19653417-2-43   Letölthető rendelkező nyilatkozat: 2013

Egyéb

Régi lemezből kép

A Kézműves Klub ajánlata július hóra: Csinálj régi lemezből  képet!! Bármit festhetsz a lemezre (lásd a képet) elképzelésed, fantáziád szerint. Jó munkát  kívánunk!

Egyéb

2013. október 28. – A Gyógyulj Velünk Egyesület sajtóközleménye

Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület kötelessége, hogy felhívja a figyelmet a méltánytalanságokra. Az egyedi méltányossági eljárások anomáliáira betegek, orvosok, sőt az egészségbiztosítási pénztár szakértői is rávilágítottak már, mégsem történt változás A Gyógyulj Olvass tovább...