„Oszlassuk el a tévhiteket a rákról” címmel tartottak újszerű vetélkedőt Debrecenben az internet segítségével, ahol nagyon szórakoztató formában dolgozták fel a gyerekek a hasznos tudnivalókat.

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete folytatta az előző három évben elkezdett közös munkát, és a Rák Világnapja alkalmából a debreceni általános iskolák felső tagozatos diákjai körében (5-6. és 7-8. osztályos korcsoportokban) programsorozatot indított.

Célkitűzésünk: a daganatos betegségek megelőzése, környezet- és egészségtudatos magatartás kialakítása. Ez évi fő témánk a daganatos betegségekről elterjedt tévhitek eloszlatása, valamint az egészséges táplálkozás és testmozgás egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása a daganatos betegségek megelőzésében.

A programsorozat több fordulóból állt, melyre mindkét kategóriában 5 – 5 öt fős csapat jelentkezett. Az első 4 fordulóban gyűjtőmunkát végeztek a tanulók az informatikai lehetőségeket kihasználva, mely feladatok megoldásait interneten küldték be a megadott határidőre, ahol azok értékelésre kerültek.
A csapatok ebben az évben egységes feladatot kaptak: Oszlassuk el a tévhiteket a rákról. Javasolt feldolgozási módszerek: dramatikus játék, szerepjáték /pl. orvosi rendelőben, stb./, interjúkészítés, riport, rendhagyó osztályfőnöki óra, prezentáció bemutatása.
A záró rendezvényre április 25-én került sor Debreceni Ifjúsági Ház Galériájában.

Köszöntőt mondott s egyben a vetélkedőt Prof. Dr. Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke nyitotta meg, aki egyben a zsűri elnöke is volt.
Tagjai:
Dr. Lajkó Gabriella kistérségi tiszti főorvos
Dr. Adamecz Zsolt az MRL Debreceni Alapszervezet elnöke
Szalayné Kónya Zsuzsanna dietetikus
Dr. Benkéné Kiss Valéria egészségfejlesztő
A csapatok nagyon kreatívak voltak, sok jó esetjátékot, prezentációt láthatott a zsűri és a közönség, amelyek szórakoztatóak, de ugyanakkor nagyon hasznos tudnivalókat is tartalmaztak.
A hozott pontszám és a bemutatott prezentáció, villámkérdések összesítése után az alábbi eredmény született:

5-6 osztályos korcsoportban:
1. Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és AMI Kőrösi Csoma Sándor Tagintézménye,   VITAMINBOMBÁK csapata
2. DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája, „SAJTKUKAC” csapata
3. DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája, „MAKKEGÉSZSÉGESEK” csapata

7-8 osztályos korcsoportban:
1. Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és AMI „AZ 5 TestŐR” csapata
2. Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI „EGÉSZSÉGŐRÖK” csapata
3. Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola „NEM ADJUK FEL” csapata
Prof. Dr. Simon Tamás különdíjként meghívta a Hupikék törpikéket alakító VITAMINBOMBÁK csapatát Budapestre a Magyar Rákellenes Liga szeptemberi Betegjogi konferenciájára.
Az első három helyezett csapat tagjai jutalomban részesültek, a 4 -5 helyezettek emléklapot kaptak.
A díjakat Prof. Dr. Simon Tamás adta át.

Kozempel Zsuzsa
MRL Debreceni Alapszervezete

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat az Országos Onkológiai Intézetben – VI.

2014. november 11-én, (kedden) 16 órakor várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az intézet valamennyi dolgozóját. Fellép a Kruppa Vonósnégyes

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat az Országos Onkológiai Intézetben – II.

Június 17-én, kedden, 16 órakor várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az intézet valamennyi dolgozóját. Vendégművész: Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész

Egyéb

Harcosok klubja – klubtalálkozó

Egy hely, ahol mindent megtudhat a lehetséges terápiákról, és ami a terápia mellett segítheti a tüdőrákkal vívott harcban