„Oszlassuk el a tévhiteket a rákról” címmel tartottak újszerű vetélkedőt Debrecenben az internet segítségével, ahol nagyon szórakoztató formában dolgozták fel a gyerekek a hasznos tudnivalókat.

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete folytatta az előző három évben elkezdett közös munkát, és a Rák Világnapja alkalmából a debreceni általános iskolák felső tagozatos diákjai körében (5-6. és 7-8. osztályos korcsoportokban) programsorozatot indított.

Célkitűzésünk: a daganatos betegségek megelőzése, környezet- és egészségtudatos magatartás kialakítása. Ez évi fő témánk a daganatos betegségekről elterjedt tévhitek eloszlatása, valamint az egészséges táplálkozás és testmozgás egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása a daganatos betegségek megelőzésében.

A programsorozat több fordulóból állt, melyre mindkét kategóriában 5 – 5 öt fős csapat jelentkezett. Az első 4 fordulóban gyűjtőmunkát végeztek a tanulók az informatikai lehetőségeket kihasználva, mely feladatok megoldásait interneten küldték be a megadott határidőre, ahol azok értékelésre kerültek.
A csapatok ebben az évben egységes feladatot kaptak: Oszlassuk el a tévhiteket a rákról. Javasolt feldolgozási módszerek: dramatikus játék, szerepjáték /pl. orvosi rendelőben, stb./, interjúkészítés, riport, rendhagyó osztályfőnöki óra, prezentáció bemutatása.
A záró rendezvényre április 25-én került sor Debreceni Ifjúsági Ház Galériájában.

Köszöntőt mondott s egyben a vetélkedőt Prof. Dr. Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke nyitotta meg, aki egyben a zsűri elnöke is volt.
Tagjai:
Dr. Lajkó Gabriella kistérségi tiszti főorvos
Dr. Adamecz Zsolt az MRL Debreceni Alapszervezet elnöke
Szalayné Kónya Zsuzsanna dietetikus
Dr. Benkéné Kiss Valéria egészségfejlesztő
A csapatok nagyon kreatívak voltak, sok jó esetjátékot, prezentációt láthatott a zsűri és a közönség, amelyek szórakoztatóak, de ugyanakkor nagyon hasznos tudnivalókat is tartalmaztak.
A hozott pontszám és a bemutatott prezentáció, villámkérdések összesítése után az alábbi eredmény született:

5-6 osztályos korcsoportban:
1. Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és AMI Kőrösi Csoma Sándor Tagintézménye,   VITAMINBOMBÁK csapata
2. DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája, „SAJTKUKAC” csapata
3. DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája, „MAKKEGÉSZSÉGESEK” csapata

7-8 osztályos korcsoportban:
1. Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és AMI „AZ 5 TestŐR” csapata
2. Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI „EGÉSZSÉGŐRÖK” csapata
3. Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola „NEM ADJUK FEL” csapata
Prof. Dr. Simon Tamás különdíjként meghívta a Hupikék törpikéket alakító VITAMINBOMBÁK csapatát Budapestre a Magyar Rákellenes Liga szeptemberi Betegjogi konferenciájára.
Az első három helyezett csapat tagjai jutalomban részesültek, a 4 -5 helyezettek emléklapot kaptak.
A díjakat Prof. Dr. Simon Tamás adta át.

Kozempel Zsuzsa
MRL Debreceni Alapszervezete

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Ússz az egészségedért!

A Magyar Rákellenes Liga ebben az évben első alkalommal szervezett úszóversenyt az Európai Rákellenes Hét keretében. Öt helyszínen 261 fő indult a megmérettetésen.

Egyéb

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat 2013. februári programjai

Szeretettel várunk minden érdeklődő gyógyulófélben lévő, vagy gyógyult rákbeteget, illetve hozzátartozóikat állandó programjainkra, előadásainkra, és klubfoglalkozásainkra.

Egyéb

Mellműtött nők klubja Miskolcon

Mellműtét után is lehet nőként, teljes életet élni – vallják a klubtagok és a programokon ehhez segítséget is kapnak.