A cukorbetegségről hallgattunk előadást 2013. március 6-án Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. Csoportos nőgyógyászati, méhnyakrák szűrést indítottunk el, városunkban, amelyen 15 hölgy vehetett részt egy alkalommal. A tisztségválasztó közgyűlés után, Nőnapi köszöntés, és filmvetítés tette változatossá a március 8-ra szervezett programot.


 

Előadás a cukorbetegségről
2013. március 6-án az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban láttuk vendégül Dr. Zuberecz Zoltán háziorvost és Dr. Magyar László rezidens orvost, akik a cukorbetegségről tartottak előadást a jelenlevőknek. Előadásukban kitértek a cukorbetegség kialakulására, ellátására, az életmód és a terápia szerepére. Az előadók hangsúlyozták a megelőzés, az ellenőrzés, odafigyelés és az orvosokkal való konzultáció fontosságát is. Az előadás végén mód volt kérdezni, hozzászólni, saját tapasztalatot megosztani.
A programot három szervezet, a Cukorbetegek Klubja, a Városi Nyugdíjas Klub és Alapszervezetünk közösen valósította meg, és elmondható, hogy jó összefogásnak bizonyult. A Cukorbetegek Klubja tagjainak kérdései, történetei, tapasztalataik segítették az előadáson hallottak megértését.
A beszélgetés kötetlensége nagyon hasznos tudnivalókat hozott a felszínre és egy jó hangulatú pár órát tölthettünk együtt. Köszönet érte a két előadónak, akik precíz, mindenre kiterjedő felvilágosító előadásukkal segítettek a cukorbetegségről még többet megtudni.


Szűrések a daganatos megbetegedések korai felismerésére
Alapszervezetünk március hónapra tervezte, hogy megszervezi a nőgyógyászati méhnyakrák szűrést. Településünkön évekig lehetőség volt arra, hogy évente egy alkalommal a közeli kórházból szakember érkezzen és helyben, közel 50 hölgy éljen a szűrés lehetőségével. Sajnos ez évtől a szokásos módon ez nem valósulhatott meg, ezért kerestük a megoldást.  A gyulai kórház szakrendelése partner volt abban, hogy szervezetten, munkahellyel összeegyeztetve tudjon egyszerre 15 hölgy részt venni a vizsgálaton.
Célunk az volt, hogy a város munkahelyei felé is közvetítve, szervezést indítsunk el a csoportos szűréseket illetően. Köszönet a gyulai kórháznak a rugalmas, segítőkész ellátásért, Dr. Szabó József főorvosnak és Baloghné Adél asszisztensnek a segítőkészségéért.


2013. évi közgyűlés Mezőberényben
2013. március 8-án Nőnapon szerveztük meg éves közgyűlésünket és a küldöttválasztást.
A nem túl jó idő ellenére a Berény Szálló nagytermébe 55 fő tagunk jött el, hogy meghallgassa beszámolóinkat és megismerje a 2013. évi programtervet. Ebben az évben beszámolónkat színesítettük egy kisfilm levetítésével is, mely alapszervezetünk októberi Dr. Bak Mihály szülész- nőgyógyász szobrának koszorúzásáról és a sétáról készült. A nagysikerű rendezvényt örömmel nézték a jelenlevők, hiszen sokan résztvevői voltak a megható pillanatoknak, mások pedig érdeklődve nézték a történteket.
A nőnap tiszteletére kicsiny ajándékkal kedveskedtünk nőtagjainknak, melyet a fiúk örömmel adtak át. A szerény megvendégelés tette teljessé a kötelező feladatokat a nőnapi megemlékezés szép pillanatával. A beszélgetés mellett, tagjaink figyelmébe ajánlottuk Tóth Icó: Minden anyuka meggyógyul című, nem rég megjelent könyvét, melyből részleteket olvasva hívtuk fel a figyelmet a méhnyakrákra, és  a megelőzés fontosságára.  

Olejné Mertz Judit.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Testi-lelki feltöltődés a Szépasszony völgyben

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete az egri társszervezet meghívására autóbuszos kirándulást szervezett július 09-ére a  Szépasszony völgybe.

Alapszervezetek

Az év legjobb Tolna megyei Civil szervezete

Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy Az év legjobb Tolna megyei Civil szervezete díjat a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete nyerte el. A díj ünnepélyes átadására 2021. február 2-án 14 órakor került sor a Tolna Olvass tovább...

Egyéb

Sztresszolás a Hatvani Alapszervezetnél már negyedik éve

Az Alapszervezet vezetője beszámol arról, hogy egyre népszerűbb ez a csoportfoglalkozás, keresik a betegek és hozzátartozóik a hatékony segítséget problémáik feloldására.