A „könnyűt” és csak „napi egy szálat” elszívó emberből pillanatok alatt olyan nikotinfüggő „láncdohányos” lehet, akit előbb-utóbb reggeli köhögésrohamok és egyéb kellemetlen tünetek fognak kínozni. Ami még ennél is rosszabb, hogy az idő előrehaladtával akár még tüdőrák is kialakulhat.

Az egészségét kockáztatja az, aki dohányzik, hiszen bizonyos betegségek így nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki. A dohányos nemcsak saját magát veszélyezteti, hanem környezetét is: a szakemberek szerint a passzív dohányzás még az aktív “füstölésnél” is károsabb. A cigarettában számos egészségkárosító anyag található pl. nikotin, szén-monoxid, kátrány, illetve egyéb rákkeltő anyagok, amelyek, miután bejutottak a szervezetbe, azonnal kifejtik romboló hatásukat.

Mi történik a szervezetben dohányzás hatására?

– szűkülnek az erek

– a vérnyomás ingadozhat

– szaporább lesz a pulzus

– nő az érelmeszesedés kialakulásának a veszélye

– a rákkeltő anyagok közvetlenül érintkeznek a légúti szervek felületével, s azokat folyamatosan ingerlik

– a légutak kiszáradnak, gyakoribbakká válhatnak a légúti gyulladások

– a gyomor falát védő nyákos anyag is károsodik, így hamarabb alakulhat ki gyomorfekély

– a kátrány lerakódik a légutakban és a tüdőben, ami krónikus gyulladásokat okozhat

– a szén-monoxid gátolja a sejtek oxigénellátását, mivel jobban kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén

– a vérben található vérlemezkék is károsodnak, aminek következtében könnyebben összecsapódnak, s megnő a vérrögképződés veszélye (a vérrögök elzárhatják az amúgy is már szűk ereket, s trombózis, illetve infarktus alakulhat ki)

– sárgulnak a fogak, sérül a fogzománc, kellemetlenné válik a lehelet

– az ember bőre és haja szinte ontja magából a kellemetlen dohányszagot

– károsodik az idegrendszer stb.

Nem egyszerű egyik napról a másikra egy több éves, évtizedes rossz szokást elhagyni. Van, akinek ez könnyebben megy, van, akinek nehezebben. Sokan segítségre is szorulnak.
Sokan tartanak attól, hogy a leszokás alatt, illetve utána elhíznak. Ez nem szükségszerű, bár a leszokás során gyorsan magára szedhet az ember néhány kilót, hiszen a nemdohányzók napi kalóriaszükséglete 200-300 kilokalóriával alacsonyabb a dohányosokénál. Ezt figyelembe kell venni, azonban odafigyeléssel, ésszerű táplálkozással és rendszeres testmozgással ez megelőzhető.
Lássunk néhány tanácsot, melyek talán megkönnyítik a leszokást!

Tippek a leszokáshoz

– Mindenekelőtt a legfontosabb a komoly elhatározás! Gondolkozzék pozitívan: gondoljon arra, hogy egyre könnyebb és könnyebb lesz, s hamarosan a nemdohányzók táborához fog tartozni!

– Tartózkodjon a „csak még ezt az egy szálat”, „csak még egy utolsó slukkot”, „ez lesz az utolsó” típusú hozzáállástól, hiszen ezzel csak megnehezíti amúgy sem könnyű helyzetét.

– Gondoljon arra, hogy már hány és hány embernek sikerült már eddig leszokni. Ha ők képesek voltak rá, Ön is sikerülni fog!

– Vegyen egészséges rágcsálnivalókat (friss vagy aszalt gyümölcsök, zöldségfélék, csonthéjasok stb.), s amikor rá akarna gyújtani, ezeket vegye elő!

– Igyon napközben rendszeresen megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot. Ezzel megkönnyíti a méreganyagok kiürülését! Legjobb a tiszta víz (ásványvíz), nem ajánlott viszont pl. a cukros gyümölcslé.

– Találjon kedvére való testmozgást, sétáljon nagyokat: ha teheti, menjen sokat a friss levegőre!

– Érdeklődjön a gyógyszertárakban kapható, leszokást segítő, illetve megkönnyítő készítményekről! Ezek segítséget nyújthatnak az első, legnehezebb időszakban. Kérjen bátran orvosi segítséget!

– Tájékoztassa rokonait, ismerőseit az elhatározásáról, s kérje meg őket, hogy segítsék, s ne gátolják Önt célja elérésében.

– Ha lehet, kerülje a füstös helyeket! Vonaton, buszon csak nemdohányzó helyre üljön!

– Ne foglalkozzon az esetleges megjegyzésekkel! Legyen büszke arra, hogy ilyen elhatározásra jutott!

Ne feledje! Soha nem késő leszokni! A döntés az Ön kezében van!

Sok sikert kívánunk!

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Partnerségi Fórum

Összefogással a hatékony prevencióért a Hatvani kistérségben

Egyéb

Hello zenekar – Várj még!

A Hello Együttes 2016. november 25 – én adta át ünnepélyesen a Magyar Rákellenes Liga elnökének a “VÁRJ MÉG! – zenével a rák ellen” című CD-t.