A vastagbélszűrés fontossága, lehetőségei címmel tartotta májusi klub rendezvényét a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Egészségklubja 14-én.

A közel száz fős hallgatóság először Turcsány Pálné sztómaterápiás ápoló előadását hallhatta, aki a végbél- és vastagbélrák leggyakrabban előforduló betegségeit, kezelésük módját ismertette, kiemelve a daganatos elfajulást, amelynek előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben 3-4,5-szeresére emelkedett. Ennek eredménye az lett, hogy mindkét nem esetében a második leggyakoribb rosszindulatú betegséggé vált. Ez ma Magyarországon évente kb. 7500-7800 új megbetegedést jelent, és kb. 5000 fő ebben a kórban hal meg a kései felfedezés miatt. Külön kitért a sztóma fogalmára, helyes alkalmazására, gyakorlati példákkal tette még szemléletesebbé, érthetőbbé előadását.

Bertókné Tamás Renáta megyei egészségfejlesztési osztályvezető a végbél-vastagbéldaganat szűrésének fontosságáról, lehetőségeiről beszélt. Ismertette a lehangoló statisztikai adatokat, amelyek annál is inkább elgondolkodtatóak, mivel a rendszeres szűréssel a vastagbélrák miatti halálesetek több mint fele megelőzhető lenne, ugyanis az idejében felfedezett betegség jó eséllyel tünetmentessé tehető. A szűrés életet ment, éljünk vele!  
Ezután mindkét előadó készségesen válaszolt a hallgatói kérdésekre és lehetőséget adtak egyéni konzultálásra is

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Her2 Klub meghívó

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az őszi Her2 klubnapra. 2013. október 31. csütörtök 15 óra, Arany10 III. emelet Tolnay Klári terem

Alapszervezetek

Nőnapi ünnepség Hatvanban

Időpont: 2018. március 13. kedd 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház (Hatvan, Kossuth L.u.24.) Színes műsorral köszöntöttük kedves vendégeinket Nőnapi ünnepségünkön. Színes műsort követően a divatbemutatónkon szebbnél szebb ruhákat öltöttek fel lányaink és boldogságtól sugárzó Olvass tovább...