Január 20-án Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus vezetésével finom ételeket főztek a főzőklub tagjai. A receptek alapján mi is elkészíthetjük a finomságokat.

Receptek

Főzzünk, de okosan – Főzőklub

2014. január 20

Burgonya-krémleves nyers levesbetéttel

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg burgonya, egy nagy pohár joghurt, mustár
só, vegamix, kurkuma, őrölt gyömbér, őrölt köménymag, őrölt bors, babérlevél
Tetszés szerint: sárgarépa, cékla, póréhagyma, lilahagyma, snidling
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított és felkockázott burgonyát kb. dupla mennyiségű vízben feltesszük főni. Natúr vegamixszel, mokkáskanálnyi kurkumával, ugyanennyi őrölt gyömbérrel, őrölt fűszerköménnyel, kevés őrölt borssal, sóval és 4-5 db babérlevéllel ízesítjük.
Mikor megfőtt a burgonya, kiszedjük a babérleveleket, a levest összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, és egy evőkanál mustárt. Tálaláskor a tányérokba halmozunk az alábbi zöldségekből.
Nyers levesbetét: reszelt répa, reszelt cékla, nagyon vékony karikákra vágott póréhagyma, vagy lila hagyma, vagy snidling.


Mennyei burgonyás galuska
Hozzávalók 4 főre:

40 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 1 db tojás, 30 dkg gomba, 40 dkg vöröshagyma,
2 dl tej, 3 dl tejföl, 8 dkg sajt, 15 dkg bacon, libazsír, 2 evőkanál liszt
só, fokhagyma, majoránna, őrölt bors, vegamix, petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított, megmosott burgonyát lereszeljük és a liszttel, a tojás sárgájával és kellő mennyiségű vízzel sűrű galuskatésztát készítünk. Forró sós vízben a galuskákat kifőzzük.
A zsiradékkal „bemaszatolunk” egy teflonserpenyőt, beletesszük a négyfelé, majd vékony szeletekre vágott hagymát, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a fűszereket (só, fokhagyma, majoránna, őrölt bors, vegamix), és állandó kevergetés mellett megpároljuk. Hozzákeverjük a 2 evőkanál lisztet, átpirítjuk, majd felöntjük a tejjel kikevert tejföllel, és állandó keverés mellett besűrítjük. Még forrón belekeverjük a reszelt sajtot, és a kisült baconkockákat.
A galuskára halmozzuk a mártást, és megszórjuk vágott petrezselyemzölddel.

Zelleres káposztasaláta
Hozzávalók 4 főre:

30 dkg alma, 20 dkg zeller, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg csemegekukorica (konzerv), 5 dkg dióbél, 3 dl joghurt
só, őrölt köménymag, őrölt bors, zellerlevél, mustár, citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát héjastól, valamint a megtisztított zellert és a káposztát vékony csíkokra vágjuk. Ha a kukorica nem konzerv, akkor puhára pároljuk. A diót nagyon apróra összetörjük (zacskóban), és lepirítjuk.
A joghurtot beízesítjük (só, őrölt köménymag, őrölt bors, mustár, citromlé), majd belekeverjük a pirított diót.
Az almás zöldségmixet összekeverjük az öntettel, és a tetejét megszórjuk vágott zellerlevéllel.

Kókuszos-sárgarépás sütemény
Hozzávalók:
45 dkg alma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg dió,
5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna
ELKÉSZÍTÉSE:
A sárgarépát a kis lyukú reszelőn lereszeljük, az almát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat megmossuk, külön edénybe ütjük a fehérjét és a sárgáját. A tojás sárgáihoz keverjük az almát, sárgarépát, kókuszreszeléket, az apróra tört diót, mazsolát, szódabikarbónát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a masszához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük, előmelegített sütőben 150 – 180 C-on sütjük.

Kukorica pástétom
Hozzávalók:
Mirelit csemegekukorica, extra szűz olívaolaj (hogy turmixolható legyen a kukorica), szárított petrezselyem, só
ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat turmixgépben pépesítjük. A bátrabbak őrölt chili-paprikát is tehetnek bele. Finom pástétomot kapunk, amely jól helyettesíti pl.: a vajat.






Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Euópai Méhnyakrák Megelőzési Hét Salgótarjánban – 2021. január 18-24.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzi Hét alkalmából a Mályvavirág Alapítvány országos kampányához az előző évek gyakorlatának megfelelően csatlakozott a MRL Salgótarjáni Alapszervezete is. Most a pandémia miatt nem volt lehetőség zárt téri rendezvényre, gyöngyfűzésre, kerekasztal beszélgetésre, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Karácsonyi ünnepség Hatvanban

Békében, szeretetben töltöttünk el egy szép karácsonyi hangulatot árasztó délutánt december 15-én, a Hatvani Alapszervezet megjelent tagjaival és vendégeivel. Horváth Richárd Hatvan Város Polgármesterének köszöntőjét követően az 5.számú Általános Iskola 2. osztályos tanulóinak műsora, majd Tóth Olvass tovább...

Egyéb

Új és régi honlap

Türelmet kérünk olvasóinktól. A régi honlap hírei az archívumban megtalálhatók, kategorizálva lesznek, ez a munka egy kicsit lassabban halad, mint gondoltuk, de igyekszünk.