Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából Salgótarjánban tizedik alkalommal szerveződött figyelemfelkeltő program a Mályvavirág Alapítvány felhívására. Az idei kampány a „Gyöngyőrzők” szlogent kapta. A Salgótarjáni Mályvavirág Pont 2023. január 23-án a Kult Pont Kávézóban szervezett programot a MRL Salgótarjáni Alapszervezet közreműködésével.

Először részletesen szó esett az EMMH céljáról, a HPV vírus jellemzőiről, a fertőzés terjedésének módjairól, a magas kockázatú altípusairól, a HPV okozta betegségekről, utalva a fiúk-férfiak érintettségére is, mint a krónikus HPV fertőzés asszociált rosszindulatú betegségek elszenvedőiről is.

Kiemelt téma volt a primer prevenció, a védőoltás, és a szekunder prevenció a szűrés, mind a citológiai, mind a HPV szűrés.

A jelenlévők részéről nagyon sok kérdés megfogalmazódott, amire a Mályvavirág Pont vezetője  készségesen válaszolt. Ezután HPV tudás teszt kitöltésére illetve közös értékelésére került sor.

Végül egy jó hangulatú, közös gyöngyfűzéssel zárult a délután, melynek során ötven darab szebbnél szebb karkötőt fűztek a résztvevők.

A témával kapcsolatos sok naprakész, hiteles nyomtatott információs anyagból vihettek magukkal a megjelentek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Fontos a tudatosság!

A mai napon a Magyar Rákellenes Liga Kerekharaszti Alapszervezete a Herédi Általános Iskola 6.osztályosait látogatta meg osztályfőnöki órán. A körzeti védőnővel közösen a HPV elleni védőoltásról beszélgettünk a gyerekekkel. Ezután közösen gyöngyöt fűztünk. Köszönöm Nagyné Olvass tovább...

Alapszervezetek

Túra a Pisztrángos-tóhoz

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Csodálatos túrát tettünk a Kékestető északi aljában meghúzódó Pisztrángos-tóhoz, a szokásos szerdai kirándulós, túrázós napunkon, november 24-én. Úti célunkat Mátraházáról a végtelennek látszó bükkfa erdő piros + jelzésű túraútvonalon közelítettük meg, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Ismerkedés Esztergommal, a római katolikus egyház magyarországi központjával

 Autóbuszos kirándulásunk célpontja a magyar államalapítás bölcsője, Esztergom, mely több mint ezer éve a magyar katolicizmus fővárosa. Csoportunknak baráti kapcsolat révén a nemzetközi hírű prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész tartott idegenvezetést a Bazilikában, a Várban, Olvass tovább...