A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubja 2021. május 03-i videó előadásának témája a mammográfia volt.

A vetítettképes videó előadója, Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet vezetője először beszélt a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedéséről, a mellrákról, előfordulási gyakoriságáról, a fiatalok és férfiak érintettségéről, kialakulásának jellemzőiről.

Kihangsúlyozta, hogy a korai diagnózisra bizonyítottan a legmegbízhatóbb képalkotó eljárás a mammográfia, az emlők lágyrészének alacsony dózisú röntgenvizsgálata, amely már néhány mm-es elváltozást is képes kimutatni.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a korai stádiumban diagnosztizált rosszindulatú elváltozás az esetek döntő többségében tünetmentessé tehető, és az egyre fejlődő orvostechnikai és terápiás eljárásokkal ilyenkor nagy esély van a gyógyulásra.

Az előadó részletesen beszélt a mammográfiás vizsgálat lépéseiről és elmondta, hogy mi az eljárási rend, ha a mammográfiás felvétel eltérést mutat. Ismertette az alkalmazott egyéb képalkotó diagnosztikai lehetőségeket is.

Kiemelte, hogy mi a különbség a klinikai vizsgálat és a népegészségügyi szűrővizsgálat között. Beszélt a hazai szűrési megjelenés elégtelen voltáról. Ha az ideális 75-80%-os lenne a szűrésen megjelentek száma, 35-40%-al kevesebb főt veszítenénk el évente ezen betegség miatt.

Az előadás végén néhány nagyon gyakran előforduló kérdésre válaszolt és összegezte, mi az, amit megtehetünk: egészségtudatos életmód, rendszeres emlőönvizsgálat, szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel, eltérés észlelése esetén azonnal szakorvoshoz fordulás.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként jött létre a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Zöldben kerekeztek Görömbölyön is

A Miskolci Segítő Szolgálat családi kerékpározást szervezett Görömbölyön a Limfóma Világnap alkalmából szeptember 16-án. A családok a görömbölyi iskola előtti sportpályán gyülekeztek zöld pólóban, zöld dekorációval, hogy a felvonulással felhívják a figyelmet a rejtőzködő betegségre. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségfórum a rákbetegekért

A Szolnoki Alapszervezet 20 fővel részt vett az Egészségfórum a Rákbetegekért rendezvényen a “Rák ellen-, együtt-, egymásért” JNSZ Megyei Egyesület szervezésében. Program: Dr. Szmolka Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Fájdalom Ambulancia szakorvosa előadása Olvass tovább...

Alapszervezetek

Salgótarjáni májusi programajánló

2018.05.01. ”Városi Majális” Állapotfelmérés, életmód tanácsadás Helyszín: Dolinka 10-13 2018.05.11.”VI. Ságújfalui Egészségnap” Állapotfelmérés, szűrések, közös torna, rajz-és süteményverseny Ságújfalu Orvosi Rendelő és Polgármesteri Hivatal 2018.05.15. „Az élet könnyebben könnyebb” Európai Elhízás elleni Nap Előadás az életmódváltáshoz Olvass tovább...