A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak.
A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás – az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozás részeként -, az emberek többségénél nem növeli jelentősen a vér koleszterinszintjét. A szívbetegség táplálkozási okait kereső tanulmányok nem találtak kapcsolatot a rendszeres tojásfogyasztással ( max. 6-7 tojás/hét mennyiségig).

Érvek a tojásfogyasztás mellett:

  • Segít a testtömeg szabályozásában

    A magas fehérjetartalmú ételekről tudjuk, hogy fokozzák a jóllakottságérzést. Ez vezette a tudósokat arra, hogy megvizsgálják, vajon a tojásnak van-e szerepe a jóllakottságérzés kialakulásában és a testtömeg szabályozásában. Két kontrollált vizsgálat is beszámolt arról, hogy a reggelire elfogyasztott tojás(ok) elősegítheti(k) a jóllakottságérzés kialakulását és az alacsonyabb napi energiabevitelt. Egy kutatás azt találta, hogy a legalább heti öt napon, nyolc héten át reggelire elfogyasztott tojások – hasonló energiatartalmú reggelivel összehasonlítva -, fokozták a testtömegvesztést.

  • Csökkenti az időskori vakság kialakulásának kockázatát

    A tojássárgájában nagy mennyiségben megtalálható lutein és karotinoid úgy hiszik, segítenek csökkenteni az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát, ami az időskori vakság egyik fő oka.

Tudta?

Egy átlagos tyúktojás mintegy 60 grammot nyom és 11% héj, 58% fehérje és 31% sárgája alkotja. A tojás fehérjéje nagyrészt víz (88%) és fehérje (9%), míg a tojássárgája nagyobb részben víz (51%), zsír (31%) és fehérje (16%).

Értékes vitamin- és ásványianyag-forrás:
A tojásokban található olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a D-vitamin elővitaminja, B12-vitamin, folsav és szelén kapcsolatban állnak az olyan krónikus állapotok megelőzésével, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt találta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik három vagy több tojást fogyasztottak hetente, a nem fogyasztókhoz képest jelentősen magasabb volt a B12-, A-és D-vitamin, a niacin (B3-vitamin)-, jód-, cink-és magnézium-bevitelük.

A tojás rendszeres fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás értékes összetevője lehet, amihez magas minőségű fehérjével, valamint számos vitaminnal és ásványi anyaggal járul hozzá.

Hagyomány

A húsvéti tojás egyik ünnepi asztalról sem hiányozhat, de vajon tudjuk, honnan ered e szokás gyökere?

Egy régi mondás szerint Krisztus feltámadásakor úgy törte fel a sziklasírt, mint a kifejlődött madár a tojás héját. Innen ered a húsvéti tojás szokása, mely a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe, a kereszténységben pedig a feltámadás szimbóluma is. Egyes kultúrákban úgy tartották, hogy az istenek tojásból születtek, mások pedig a halottak mellé a koporsóba is tojást tettek, a lélek feltámadását segítve.

A Húsvétkor oly népszerű piros tojás szokása sem véletlenül alakult ki. A piros színnek ugyanis őseink mágikus erőt tulajdonítottak, mely napjainkban is Krisztus vérét jelképezi és védelmez. A húsvéti tojás ajándékozása talán a legősibb szokásunk, már a XVI. században is ezzel kínálták a házról házra járó legényeket.

Ebből alakult ki később a tojásfestés hagyománya is. A lányok, asszonyok különböző mintákat vagy akár szöveges üzeneteket festettek a tojásokra, melyet férjeiknek, udvarlóiknak, és a verset regélő fiúknak adtak. A húsvéti tojás ajándékozása az élet és az örökkévalóság szimbóluma volt.

Recept

Hozzávalók: 8 d. tojás, 1 fej hagyma, 10 dkg gomba, 10 dkg főtt sonka, 1 ek. olaj, 2 dkg vaj, 3 dl tejföl, 10 dkg sajt, só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, félbevágjuk. Óvatosan kiszedjük a sárgáját úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. A kiszedett sárgákat ezután villával kicsit összetörjük.

A vöröshagymát, a gombát és a sonkát apróra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, és pár percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a sonkát, majd azzal is pár percig pároljuk. Végül hozzákeverjük a tojássárgáját, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.

Egy jénai tálat kikenünk vajjal, és egymás mellé elhelyezzük benne a tojásfehérjéket. Mindegyiket megtöltjük a langyosra hűlt töltelékkel, ízlés szerint rákanalazzunk tejfölt, megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd 10-15 percig sütjük, hogy a sajt szépen ráolvadjon, és kissé megpiruljon. Az elkészült tojásokat ízlés szerint kínálhatjuk melegen, de hidegen is nagyon finom.

Kategóriák: DietetikaReceptek

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ismerjük meg a csicseriborsót!

A Hatvani Segítő Szolgálat Fakanál Klubjának beszámolója Időpont: 2022. szeptember 12. Vezető: Sándorné Buda Ildikó dietetikus  A Hatvani Segítő Szolgálatunk Fakanál Klub tagjai a csicseriborsóval ismerkedtek. Egy egészséges, fehérjében különösen gazdag zöldségféle a csicseriborsó. Az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Táplálkozz okosan! – Szekszárdon

Táplálkozz okosan! „avagy az egészséges táplálkozás napjainkban” Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet a naptári ütemtervének megfelelően előadást szervezett a táplálkozásról. Az előadás megtartására Fehér Balázs dietetikust, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Iroda munkatársát kértük Olvass tovább...

Alapszervezetek

Táplálkozási tanácsadás nem csak daganatos betegeknek 1.

Időpont: 2018. február 1. csütörtök, 14 óra Előadó: Sándorné Buda Ildikó dietetikus, Hatvani Kórház Helyszín: Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.u.16. Nővérszálló 1. em. Sándorné Buda Ildikó dietetikus előadását nagy érdeklődés övezte. Táplálkozási tanácsokat adott daganatos betegeknek és Olvass tovább...