A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a NMKH Népegészségügyi Főosztályával és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont önkénteseivel 2020. február 19-én figyelemfelkeltő rendezvényt szervezett, csatlakozva a Mályvavirág Alapítvány országos figyelemfelhívó kampányához a XIV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét” alkalmából.

A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, és még mindig közel 500 nőt veszítünk el a betegség miatt évente, annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne a betegség.

A program közös gyöngyfűzéssel, beszélgetéssel indult.
A Megyeháza Madách Termében Katkó Orsolya megyei szűrési koordinátor moderálásával levezetett esemény a köszöntőkkel kezdődött, majd vetítésre került a Tóth Icóval  készült „Legyen egy útvonalad!” című riportfilm.

Az Alapítvány vezetőségi tagja, Sallai Krisztina bemutatta az Alapítványt, beszélt a célokról, az eredményekről.

Dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet – Nőgyógyászat osztályvezető főorvosának ”Van-e esély arra, hogy egy nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt?” című előadásában sok fontos információ hangzott el a HPV fertőzésről, a méhnyakrákról és a szűrésről.

Kérdés-felelet formájában adott tájékoztatást  a HPV elleni védőoltásról Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos és Gáspár Erika járási vezető védőnő „Tények és tévhitek a védőoltásokról” címmel.

A rendezvény üzenetét Balogh Nárcisz, érintett közvetítette, miután saját betegútjának nehézségeit és tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel.

  • A méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori rákos megbetegedés, amit ma már közel 100%-ban meg tudunk előzni
  • A prevenció két erős lábon áll: a szűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

A rendezvényre, amelyet megtisztelt jelenlétével Maria Papageorgiu görög civil szervezeti vezető is, 100-an regisztráltak.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Karácsonyi ünnepség Hatvanban

Békében, szeretetben töltöttünk el egy szép karácsonyi hangulatot árasztó délutánt december 15-én, a Hatvani Alapszervezet megjelent tagjaival és vendégeivel. Horváth Richárd Hatvan Város Polgármesterének köszöntőjét követően az 5.számú Általános Iskola 2. osztályos tanulóinak műsora, majd Tóth Olvass tovább...

Alapszervezetek

Ön választ, mi segítünk – Tesco pályázat

2020-0-23 A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálata 2019 októberében meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” program hetedik fordulójában pályázott. Megnyertük és március 17-én átvehettük immár második alkalommal a 400 000 Ft-os fődíjat! Alapszervezetünk Olvass tovább...

Alapszervezetek

Lillafüredi kirándulás

Egy boldog, elégedett csapat indult haza, élményekkel gazdagodva.