Időpont: 2018. április 5. csütörtök 14 óra
Előadó: Sándorné Buda Ildikó dietetikus, Hatvani Kórház
Helyszín: Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.u.16. Nővérszálló 1. em.
A magas vérnyomásban szenvedő betegek diétájának általános jellemzője az energia- és konyhasóban szegény étrend, mivel mind a testtömeg-csökkentésnek, mind a konyhasószegény táplálkozásnak vérnyomáscsökkentő hatása van.
A konyhasó-fogyasztás csökkentése mellett törekedni kell a „gyümölcssók” – a kálium és a magnézium – biztosítására a diétában. Az optimális arány a nátrium- és káliumfogyasztásban egy az egyhez.
A nátriumot és káliumot 1:1 arányban tartalmazó csökkentett nátriumtartalmú só az egészséges emberek számára is ajánlott a magas vérnyomás megelőzése céljából. A szív-, keringési- és vesebetegségben szenvedőknek a káliumot tartalmazó só használatát viszont javasolt kezelőorvosukkal megbeszélni! – hangzott el ma Sándorné Buda Ildikó előadásában.
Előadást követően kérdésekre válaszolt a hatvani kórház dietetikusa.
20 érdeklődő jött el meghallgatni az előadást.
Lazányi Jánosné