Május elseje – ez a nap a májusfa állításának, díszítésének napja.

Májusfát a kereszténység előtti időkben a fák újjászületésének tiszteletére állították.
Mára a májusfa a szerelem, a tisztelet és a vidámság jelképe lett.
A hagyomàny szerint a legény, barátai segítségével, májfát állított a kiszemelt lány háza elé.
A lány mindaddig a házban maradt és egy szál gyertyával állt az ablakban, amíg a fát a legények fel nem állították. Aztán pedig étellel- itallal kínálta őket.
Azonban gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, amit körültáncoltak, megmásztak, majd utána ünnepély, és táncmulatság következett.
Ez a hagyomány köszön vissza a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezet ,, Add tovább a mosolyodat”, közösségének májusfa díszítésével.
A mi  “májusfánk,, a 2019-ben ültetett ginkgo biloba,  Életfa, amit a Művészetek Háza mögötti sétányra, közösen ültettünk.
Valóban életfa, mert élteti, összekovácsolja közösségünket.
Ezt a fát díszítjük húsvéti tojásokkal, karácsonyi díszekkel – csengettyűkkel, májusi színes szalagokkal.
Vidámkodunk, beszélgetünk, arra járó embereket invitálunk a fa díszítésére.
Sőt táncra is perdülünk a ,,szomszéddal, a májusfa alatt.
Az Élet fája nől, növekszik, és talán többszáz év múlva lombja alatt ugyanúgy  emberek gyűlnek össze, vidámkodnak, MOSOLYOGNAK.
TOVÁBB ADTUK. 😊
Marfizcs Erzsébet önkéntes

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Túra Monspart Sarolta emlékére

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet OGyIK Klub tagjai gyalogtúrát szerveztek Monspart Sarolta emlékére. Sarolta Monspart emlékére!Drága Saci! Visszük tovább álmodat!

Alapszervezetek

Márciusi programajánló Salgótarjánban

2018.03.08. ”Tegyünk mozgással az egészségünkért Nőnapon is!” Nordic túra a Balassi Bálint Megyei Könyvtártól a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontba. A helyszínen meglepetés program. A túra indul: 10 órakor Túravezető: Félegyházi Évi 2018.03.20. Beszámoló Közgyűlés Helyszín: Balassi Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Gyöngyösi Alapszervezet áprilisi programjai

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója 04.03. Taggyűlést tartottunk ahol megbeszéltük az elmúlt hónap eseményeit és az e havi programot.A taggyűlés után meghívott előadónk Jenei Gábor életmód tanácsadó előadását hallgattuk, aki a vitaminok hatásairól, az idegrendszer megújulásáról beszélt. Olvass tovább...