Május elseje – ez a nap a májusfa állításának, díszítésének napja.

Májusfát a kereszténység előtti időkben a fák újjászületésének tiszteletére állították.
Mára a májusfa a szerelem, a tisztelet és a vidámság jelképe lett.
A hagyomàny szerint a legény, barátai segítségével, májfát állított a kiszemelt lány háza elé.
A lány mindaddig a házban maradt és egy szál gyertyával állt az ablakban, amíg a fát a legények fel nem állították. Aztán pedig étellel- itallal kínálta őket.
Azonban gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, amit körültáncoltak, megmásztak, majd utána ünnepély, és táncmulatság következett.
Ez a hagyomány köszön vissza a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezet ,, Add tovább a mosolyodat”, közösségének májusfa díszítésével.
A mi  “májusfánk,, a 2019-ben ültetett ginkgo biloba,  Életfa, amit a Művészetek Háza mögötti sétányra, közösen ültettünk.
Valóban életfa, mert élteti, összekovácsolja közösségünket.
Ezt a fát díszítjük húsvéti tojásokkal, karácsonyi díszekkel – csengettyűkkel, májusi színes szalagokkal.
Vidámkodunk, beszélgetünk, arra járó embereket invitálunk a fa díszítésére.
Sőt táncra is perdülünk a ,,szomszéddal, a májusfa alatt.
Az Élet fája nől, növekszik, és talán többszáz év múlva lombja alatt ugyanúgy  emberek gyűlnek össze, vidámkodnak, MOSOLYOGNAK.
TOVÁBB ADTUK. 😊
Marfizcs Erzsébet önkéntes

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Amit a limfödémáról tudni kell!

Limfdrenázs, komplex ödémamentesítő fizikoterápia Előadó: Rideg Csilla gyógytornász Időpont: 2015. szeptember 16. A limfödéma azt jelenti, hogy a nyirokfolyadék megreked egy adott területen, mivel továbbhaladását a nyirokerek, illetve csomók különböző elváltozásai akadályozzák – ezekkel a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Május a Test és Lélek hónapja – Gödöllői programok

MÁJUS a LÉLEK hónapja, inspirálva azáltal hogy május 16-a, a lelkisegély szolgálatok világnapja. Tartsatok velünk! Nyissunk mi is bátran de körültekintően is, mert szükségünk van egymásra, az emberi kapcsolódási pontokra.Használjátok ki csodás segítőinket. TÖLTEKEZZÜNK egymásból szeretettel, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Debreceni júliusi programajánló

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat Július 4.  (csütörtök)  09:00 – 14:30 óra Dorcas tábor általános iskolás résztvevőinek Rákliga önkéntesei programot biztosítanak Helyszín: Debrecen- Erdőspuszta Dorcas Kemping Szervező: Boros Csabáné Résztvevők: táborlakók, önkéntesek  Július  9.  (kedd)  Olvass tovább...