Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartjuk a Nemzeti Rákellenes Napot. A dátum az Országos Rákbizottság megalakítójának, dr. Dollinger Gyulának születésnapja előtt tiszteleg. Április 9-én megkoszorúztuk Dollinger Gyula domborművét az Országos Onkológiai Intézet falán. A koszorúzáson részt vett prof. dr. Polgár Csaba, az Intézet főigazgatója és Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.  A résztvevők méltatták dr. Dollinger Gyula munkásságát és felhívták a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A koszorúzásról a HÍRTV is beszámolt helyi riportjával: https://www.facebook.com/rakliga/posts/pfbid02kMMVRNfRM9U1ruuPEiVUpUXvYABAxVCA67UQz3XLozzEmEryE8ANhePx2FSGgvzil

E mellett a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című program keretében a Nemzeti Rákellenes Nap alakalmából a Magyar Rákellenes Liga Miskolc környékén 5 helyszínen, Salgótarjánban és környékén 3 helyszínen, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége pedig a négy orvos-egyetemi városban: Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden szervez buszos szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság szűrőbuszos programjával együttműködve.

Az idei Nemzeti Rákellenes Napon, április 10-én az onkológiai szakma vezető szakemberei tartottak előadást az érdeklődőknek.

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója az alacsony dózisú CT vizsgálat tapasztalatairól számolt be a Hunchest szűrőprogram alapján. Ez a program 2019 óta fut és az 50-70 év közötti dohányosokat célozták meg vele, mivel a tüdőrákos esetek 80 %-át a dohányzás okozza. A szűrésen résztvevők 5%-ánál mutatták ki a tüdőrák korai stádiumát, ezzel nagyban növelve a páciensek túlélési esélyét.

Prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az emlőrák brachiterápiás kezelésében elért eredményeket mutatta be. A brachiterápia egy daganatközeli terápia: a sugárzó izotópot vezetik be egy vékony műanyag katéteren át a kritikus helyre. A brachiterápia kiváltja a 3-5 hetes, de legalább 3 hetes sugárkezelést, helyette négy napos és újabban már csak két egymást követő napon adott kezelés történik. Előnye ennek az eljárásnak a rövidebb kezelési idő, kíméli az ép szöveteket, kevesebb mellékhatása van és az egészségügyi személyzet sem kap sugárterhelést. Az Európai Brachiterápiás Társaság ötéves, spanyol-magyar együttműködésben megvalósított kutatásának eredményei szerint a résztvevők 96 százalékánál öt év után sem újult ki a betegség.

A robotsebészet friss magyarországi eredményeit mutatta be prof. dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa. A robotasszisztált eljárásoknál az eszközök mobilisabbak, kisebb a beteg és az egészségügyi személyzet terhelése, és segítségével olyan helyek is elérhetőek a testben, amelyek eddig nem. A szakember beszámolt arról, hogy a robotsebészeti beavatkozásokat jellemzően a prosztatadaganatoknál, a hasi, nőgyógyászati és mellkassebészeti beavatkozásoknál alkalmazzák, de hamarosan fej-nyaki műtéteket is végeznek majd ilyen módszerrel.

A rendezvény záróeseménye az Örökmozgók programban elért eredmények ismertetése, oklevelek átadása volt.

2023-ban a legtöbb kilométert megtett alapszervezetek:

I. helyezés – Debreceni Alapszervezet – 189.893,6 km
II. helyezett: Tiszafüredi Alapszervezet – 187.435,6 km
III.  helyezett: Dr. Kubinyi Pál Borsodnádasdi Alapszervezet – 173.287,2 km

Nagyon szép eredményeket ért el a Hatvani, Gyöngyösi, Gödöllői, Salgótarjáni, Hegyvidéki, Rákosmente, Rózsaszentmártoni, Nyíregyházi, Ecsédi, Szolnoki Írisz és Tiszafüredi Alapszervezet.

Gratulálunk!

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nemzeti Rákellenes Nap Salgótarjánban – középpontban a vastagbélrák

A Salgótarjáni Alapszervezet Nemzeti Rákellenes Napot tart 2019. április 9-én kedden 16 órakor a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Középpontban a vastagbélrák címmel. Program: Dr. Kári Dániel sebész, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Hol tart Olvass tovább...

Alapszervezetek

Séta az egészségért –Nemzeti Rákellenes Nap

A Debreceni Alapszervezet beszámolója #egészségséta #NemzetiRákellenesNap #MagyarRákellenesLiga Csepergő esőben gyülekeztünk 2022. április 11-én ¾ 2-től a Nagyerdei Stadion Északi kapujánál. Többen a költészet napi ünnepségről jöttek. Sok ligatagnak fájt a lába, de azért eljött a Olvass tovább...