Az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét” alkalmából a MRL Salgótarjáni Alapszervezete meghívást kapott a Semmelweis Egyetem kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményébe a „Tabuk nélkül a HPV-ről” című interaktív figyelemfelkeltő rendezvény megszervezésére.

A köszöntő után a szervezet elnöke beszélt a WHO eliminációs programjáról, a hazai statisztikákról, kihangsúlyozva, hogy ma már a primer és szekunder prevenciónak köszönhetően senkinek sem volna szabad méhnyakrák miatt meghalni. Ezután vetítésre került egy kisfilm a HPV-ről, majd részletesen kérdés-feleletek formájában beszélgettek a HPV-ről, a fiúk-férfiak érintettségéről, a HPV okozta betegségekről, kiemelten a méhnyakrákról, a védőoltásról. Kiemelt szerep jutott a szűrési lehetőségeknek a megbeszélésére hangsúlyozva a szűrés alapvető fontosságát.

A tanulók számtalan kérdést feltettek a témával kapcsolatban, amelyekre a jelen lévő szakképzett önkéntesek készségesen válaszoltak.

A hallottak elsajátítását tudástotóval ellenőrizték és a legaktívabb tanulók kis ajándékokat kaptak.

A program alatt végig közös gyöngyfűzés zajlott, amelyen lelkesen vettek részt a tanulók közül jó néhányan.

A jól sikerült rendezvényen hatvanhárman regisztráltak, akik a témával kapcsolatos felvilágosító szóróanyagot is kaptak.

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Minden lépés számít! Globeathon Miskolcon

A Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat 2002-ben csatlakozott az Egészség Hídja Összefogás kezdeményezéséhez, az Összefogás a mellrák elleni őszi sétához. Akkor a város 4 irányából (kapujából) indult a séta. Később egésznapos rendezvényekkel bővítettük Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kirándulás, rózsaszín sétákon részvétel

A Gyöngyösi Alapszervezet tagjai és újra Norbi túrán vettek részt. Útvonal: Szilvásvárad és környéke. Részt vettünk az ecsédi és egri mellrák ellenes rózsaszín rendezvényen.  Köszönjük a meghívást.

Alapszervezetek

Szűrés Egerben a Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából

A MRL Egri Alapszervezete a Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából minden év  júniusában – urológus szakorvos előadásával – szűréssel egybekötött rendezvényt szervez. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy felhívja a figyelmet az évenkénti körülbelül 4000 prosztatarákos megbetegedésre, hisz Olvass tovább...