A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója

Az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából figyelemfelhívó programot szerveztünk középiskolásoknak.

Időpont: 2024. január 24.
Helyszín: Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Az Európai Méhnyakrák Társaság (ECCA) 2023. január 22 – 28. között jelölte ki a XV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét pontos dátumát.

Az egy héten át tartott felvilágosító programunk célja, egyesült erővel elérni, hogy minden fiatal megkapja a HPV oltást, a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

A Méhnyakrák Megelőzési Hét a prevencióra hívja fel a figyelmet.

Évek óta a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete közösen rendezik meg a figyelemfelhívó programot a megelőzési hét keretében.

Az idei évben az iskola 12. osztályos gyakorló ápoló tanulói vettek részt a foglalkozáson, akik elkötelezettek a rák elleni küzdelemben és fontosnak tartják a tanultak továbbadását.          Kis Józsefné a Hatvani Albert Schweitzer Kórház –Rendelőintézet szakoktatója, illetve az iskola óraadó tanára kerekasztal beszélgetést tartott a diákokkal az alábbiakat figyelembe véve:

  • Hangsúlyozni, hogy a méhnyakszűrés mindössze néhány percet vesz igénybe, de megelőzhető, vagy még időben felfedezhető a méhnyak rákos elváltozása.
  • Szorgalmazni, hogy a HPV fertőzés elleni védőoltást minél szélesebb körben adassák be.
  • Beszéltek még a szűrés előnyeiről, elérhető módjairól, és arról, hogy mit lehet tenni pozitív HPV teszt esetén.

A gyöngy a megelőzés szimbóluma. Zárásként gyöngy karkötőt fűztek a diákok, amit a későbbiekben a kórház nőgyógyászati betegeinek adnak majd át.

Járj évente szűrésre, és fontold meg a védőoltást!

Lazányi Jánosné
a Segítő Szolgálat vezetője

Támogatók: Belügyminisztérium, Hatvan Város Önkormányzata, Hatvani Albert Schweitzer Kórház – Rendelőintézet, Markovits Kálmán Uszoda és Strandfürdő, Hatvan Tv, DALI, Hatvani Hírlap, Zombori Kft., TESCO

Kapcsolódó bejegyzések

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Őszinte beszélgetés a daganatról Hatvanban

Időpont: 2016. augusztus 23. 14 óra Előadó: Dr. Basa Antal főorvos, Albert Schweitzer Kórház Helyszín: A Hatvani Segítő Szolgálat Irodája, Hatvan, Balassi B.u.16. “Minden fórumon el fogom mondani,hogy meghívást kaptam a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet Olvass tovább...

Alapszervezetek

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat – áprilisi programajánló

 Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub Minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió Debrecen Rákóczi u. 60. Női Egészségmegőrző torna Minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium Debrecen, Szent Anna u. 17. Gyalogolj az egészségedért Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hívás klub foglalkozása Debrecenben

Március 9-én a szeszélyes, esős, szeles idő ellenére 13.30 órától folyamatosan érkeztek a tagok a klubfoglalkozásra az Onkoradiológia szeminárium termében. 41 fő volt jelen. Kerekné Kati (almás sütemény, sajtos rúd) és Erdeiné Rózsika (pogácsa) a Olvass tovább...