A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója

Az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából figyelemfelhívó programot szerveztünk középiskolásoknak.

Időpont: 2024. január 24.
Helyszín: Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Az Európai Méhnyakrák Társaság (ECCA) 2023. január 22 – 28. között jelölte ki a XV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét pontos dátumát.

Az egy héten át tartott felvilágosító programunk célja, egyesült erővel elérni, hogy minden fiatal megkapja a HPV oltást, a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

A Méhnyakrák Megelőzési Hét a prevencióra hívja fel a figyelmet.

Évek óta a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete közösen rendezik meg a figyelemfelhívó programot a megelőzési hét keretében.

Az idei évben az iskola 12. osztályos gyakorló ápoló tanulói vettek részt a foglalkozáson, akik elkötelezettek a rák elleni küzdelemben és fontosnak tartják a tanultak továbbadását.          Kis Józsefné a Hatvani Albert Schweitzer Kórház –Rendelőintézet szakoktatója, illetve az iskola óraadó tanára kerekasztal beszélgetést tartott a diákokkal az alábbiakat figyelembe véve:

  • Hangsúlyozni, hogy a méhnyakszűrés mindössze néhány percet vesz igénybe, de megelőzhető, vagy még időben felfedezhető a méhnyak rákos elváltozása.
  • Szorgalmazni, hogy a HPV fertőzés elleni védőoltást minél szélesebb körben adassák be.
  • Beszéltek még a szűrés előnyeiről, elérhető módjairól, és arról, hogy mit lehet tenni pozitív HPV teszt esetén.

A gyöngy a megelőzés szimbóluma. Zárásként gyöngy karkötőt fűztek a diákok, amit a későbbiekben a kórház nőgyógyászati betegeinek adnak majd át.

Járj évente szűrésre, és fontold meg a védőoltást!

Lazányi Jánosné
a Segítő Szolgálat vezetője

Támogatók: Belügyminisztérium, Hatvan Város Önkormányzata, Hatvani Albert Schweitzer Kórház – Rendelőintézet, Markovits Kálmán Uszoda és Strandfürdő, Hatvan Tv, DALI, Hatvani Hírlap, Zombori Kft., TESCO

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat – februári program

A Segítő Szolgálat programja (Hatvan, Balassi B.u.16. Nővérszálló 1. em.) Stresszoldó csoportfoglalkozás 1/2: Időpont: 2018. február  5. hétfő 14 óra Vezeti: Kiss Anett pszichológus, Hatvani Kórház Helyszín: Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi Bálint u. 16. Nővérszálló 1. em. Rákellenes Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kirándulás a Római partra

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének természetjáró tagjai kirándultak a festői szépségű Római partra. Sétahajóval tettük meg az utat a kék Dunán oda-vissza. A Római kikötőben elköltöttünk egy kellemes ebédet, sütkéreztünk a Duna partján. Hazafelé Olvass tovább...

Alapszervezetek

Fakanál Klubfoglalkozás Hatvanban

2020-10-01 A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Időpont: 2020. szeptember 28. Vezető: Sándorné Buda Ildikó A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálat 2020. év ősznyitó klubfoglalkozásán az idénynek megfelelő gyümölcsökből készítettünk finomságokat. Sütőtökből, dióból, cukormentes kekszből, Olvass tovább...