2024-ben 11. alkalommal indított mozgósító kampányt hazánkban a Mályvavirág Alapítvány a 18. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten, amelynek lebonyolításához csatlakozott a MRL Salgótarjáni Alapszervezete is. A programsorozat a Gyöngy-percek címet viseli és az események középpontjában az a kérdés áll: Neked mi a motivációd?

A Vármegyeháza Nagyterme adott otthont az eseménynek, amelynek igen népes, száz fős volt a résztvevője. A programot a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményének kórusa nyitotta meg, majd Kreicsi Mária köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, megvan arra a reális esély, hogy egyetlen nő se veszítse életét méhnyakrák miatt, ugyanis a több mint 200 daganatos megbetegedés közül ez a kór az, amelynek ismerjük a kiváltó okát: a human papilloma (HPV) vírust, amely ellen van primer prevenció, a 12 éves lányoknak és most már a fiúknak is ingyenesen elérhető védőoltás. Emellett pedig adott a szintén jól működő szűrési rendszer – hangsúlyozta és arra is rámutatott, hogy a WHO célja, hogy a méhnyakrák, mint halálos betegség eltűnjön a Földről. Ehhez pedig 2020-ban el is készítettek egy eliminációs-tervet. Kreicsi Mária hozzátette, hogy országszerte sok civil szervezet kapcsolódik valamilyen programmal a Mályvavirág Alapítvány  felhívásához, így a MRL is és a Salgótarjáni Alapszervezet már az elsők között is a kampány mellé állt.

Ezután elindult a méhnyakrákszűrésről szóló kerekasztal-beszélgetés, amely során a résztvevők – megannyi témához kapcsolódó kérdést körbejárva – keresték a nők motivációját

A fiatal korosztályt képviselve programon a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményének diákjai szép számmal vettek részt a programon.

A salgótarjáni Gyöngy-percek végül teázással és sütizéssel, illetve közös gyöngyfűzéssel zárult.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Karácsonyi összejövetel Nagyatádon

41 en voltunk, nagyon jó hangulatban zártuk az évet. 

Alapszervezetek

Diakóniai délután Miskolcon a gégeműtött betegek karácsonyi műsorával

2019-12-02 Helyszín: Miskolc-Belvárosi Református Egyházközösség Nyilas Misi Ház Időpont: 2019.11.29-én 16.00 óra Az áhítatot követően, a Magyar Rákellenes Liga miskolci gégeműtőtt betegei mutatkoztak be karácsonyi műsorukkal (verssel, énekkel). A rendezvény szeretetvendégséggel zárult (beszélgetéssel, teázással, finom Olvass tovább...