A soron következő orvos portrénk vendége  Dr.Csánky Eszter Ph.D, a miskolci Semmelweis tagkórház tüdőgyógyász főorvosa (onkológus, allergológus) volt. A beszélgetés bevezetőjében szólt a pályaválasztásának körülményeiről, hivatásáról. A hivatása mellett  életében másik meghatározó tényező a család.

Felhívta a figyelmet a tüdő korai egészségének, a korai diagnózisnak és a korai beavatkozásoknak a fontosságára . Szólt arról is, hogy a dohányzáson kívül számos egyéb tényező is hozzájárulhat a tüdődaganatok és a COPD kialakulásához. Kitért arra, hogy a  COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) az egyik leggyakoribb betegség a világon. A WHO becslése szerint mintegy 64 millió ember szenved tőle és 2030-ra várhatóan a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok világszerte, az agyvérzés és szívinfarktus után.Ebben a betegségben többen halnak meg, mint emlőrákban és tüdőrákban összesen.

Szó volt a tbc-s megbetegedésekről, a 40 év felettiek tüdőszűréséről (ami ma Magyarországon évente egyszer állami finanszírozású). A dohányosoknak – kortól függetlenül – évente egyszer ajánlja a tüdőszűrést. Sokan nem tudják, hogy ez egy mellkas röntgenvizsgálat.

Befejezésül interaktív beszélgetésre került (sok érdekes téma, kérdés hangzott el, amelyre mindenki kielégítő választ kapott).

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Melanoma szűrés Debrecenben

A Debreceni Alapszervezet a Kerekestelepi Termálfürdővel közösen ingyenes melanoma szűrést és szakmai tanácsadást szervez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Időpont: Helyszín: Kerekestelepi Termálfürdő és Kemping (Debrecen, Szávai Gyula u. 22.) Időpont: 2017. augusztus 12. (szombat), Olvass tovább...

Alapszervezetek

Segítségnyújtás szociális kérdésekben

Előadó: Gulyás Beáta – Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat Időpont: 2016. március 22. Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat A Hatvani Segítő Szolgálat mai klubnapjának vendége Gulyás Beáta volt. Előadása keretében megismerhettük a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Olvass tovább...