1. október 9-én, az első hideg napon gyülekeztek a résztvevők a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata által szervezett „Összefogás az emlőrák ellen szimpózium”-ra a Hajdú Vármegyei Megyei Kormányhivatal csodálatos Árpád termében.

Kezdésre több mint 120 fő foglalta el helyét.

Dr. Furka Andrea az alapszervezet elnöke üdvözölte a megjelenteket. Szólt a téma fontosságáról és átadta a szót a rendezvény fővédnöke Dr. Széles Diána alpolgármester által delegált Szilágyi Edina önkormányzati képviselőnek, aki hangsúlyozta fontos minden olyan rendezvény, amely a szűrésre, megelőzésre hívja fel a figyelmet.

Ezután színvonalas előadások hangzottak el. Dr. Árkosy Péter igazgató: „Hatékony küzdelem az emlőrákkal szemben. Hangsúlyozta a korán felismert emlőrák műtéttel vagy különböző terápiákkal kezelhető, gyógyítható. Dr. Szegedi-Sebő Éva igazgató beszélt az Emlőcentrum és a Magyar Rákellenes Liga együttműködéséről, új lehetőségekről. Dr. Tóth Dezső igazgató: több oldalról megvilágította a fiatalkori emlőrák sebészeti kezelését – sebészi dilemmáit az onko-teamben”

Pappné Ráduly Irma gyógyult beteg, rákliga tag „Igaz történet a gyógyulásromról” címmel tartott megható kiselőadást.

Oláh István református elnök lelkipásztor „Boldog ember az, aki bízni tud”, lelkekre ható előadása következett.

Laczkó atya a Kenézy Gyula Kórházból a helyszínen kért szót, és gyógyulása történetét osztotta meg a jelenlevőkkel, hangsúlyozta, a hit átsegítette minden bajon.

Ezek után Csokonai Színház művészeinek, Vékony Annának, Újhelyi Kingának és Dargó Gergőnek verses-zenés műsora következett.

Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnökének zárszava után Kiss Erzsébet, a Mozdulj Debrecentől rövid, hangulatos kis tornát vezényelt le a séta előtt.

Minden előadónkat köszönetünk jeléül megajándékozhattuk egy támogatónk által felajánlott ajándékkal, a férfiak rózsaszínű nyakkendőt a hölgyek pedig rózsaszínű sálat vehettek át az Elnök asszonytól.

A szimpózium után a résztvevők rózsaszín sálakkal, kis zászlókkal a Megyeházától a Nagytemplomig vonultak, felhívták a figyelmet a szűrés fontosságára.

Végül a Debreceni Református Nagytemplomban csodálatos orgonaszóval, zenés áhítattal zárult a program Beszterczey András lelkész és Csorba Gergő orgonista, kántor közreműködésével.

Méltó befejezése volt a programnak.

Tudósítás jelent meg a DEHIR-en, HAON-on, a Nagytemplom és a Karitatív Testület facebook idővonalán, a Hajdu Bihari Naplóban, a Debrecen Televízió riportban számolt be az eseményről.

https://www.dehir.hu/videogaleria/hogyan-elozheto-meg-az-emlodaganat/

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A Salgótarjáni Alapszervezet is részt vett a Családi Napon

Meghívottak voltunk a Családi Napon A MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei a Promeritum Alapítvány felkérésére 2017. szeptember 16-án tanácsadással egybekötött állapotfelmérést, diabetes kockázati tényező felmérést, emlő önvizsgálat oktatást végeztek a Salgótarjáni Ifjúsági Sportcentrumban. A rendezvényt gyönyörű Olvass tovább...

10 Ezer Lépés Program

Tudomány és életminőség – Nézd velünk az előadásokat

November a prosztatatudatosság hónapja Prof. Dr. Tenke Péter: Valóban forradalmi áttörést jelent a robotsebészet az urológiában? Újdonságok a prosztatadaganatos betegek műtétjével kapcsolatban. Rövidebb műtéti idő, kevesebb mellékhatás, kevesebb kórházban töltött idő, gyorsabb rehabilitáció. Prof. Dr. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Teremtorna – keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak

  2016. január 20-án újból elindítottuk az évek óta sikeres Teremtornánkat. Betegek, családtagok örömmel fogadták kímélő tornánkat, amit különösebb erőfeszítés nélkül végig tudtak csinálni. Büszkén elmondhatom,hogy a „Keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak készült DVD film elkészítéséhez a Liga Olvass tovább...