Tizenötödször rendezett Salgótarjánban figyelemfelkeltő rendezvényt az emlőrák világnapja alkalmából a MRL Salgótarjáni Alapszervezete a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Salgótarjáni Mályvavirág Alapítvány, és ötödször színeiben és üzenetében is több volt ez a nap: a mellrák mellett a méhnyakrák elleni harcra is buzdított, mely a fiatal nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés

A délelőtt a Balassi Bálint Könyvtárban kezdődött Németh Anna a Zenthe Színház művészének énekszámával, majd Fekete Zsolt polgármester úr és Rozványi Balázs, a MRL elnökének köszöntője következett.

Az esemény egyik fő eleme a kerekasztal-beszélgetés volt. A kérdező fél szerepét Katkó Orsolya, a NMK Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője töltötte be, beszélgetőpartnere két emlőrák érintett, egy méhnyakrák érintett és egy az ingyenes HPV elleni védőoltást az elsők között felvett fiatal volt. Nagyon sok érdekes és hasznos kérdés hangzott el: például arról, hogy miként fedezték fel az elváltozást, hogyan szembesültek a diagnózissal, a betegút állomásain átélt tapasztalataik, a környezet viszonya a betegségükhöz, mi a nők visszatartó ereje a szűréseken való megjelenéstől, a fiatalok egészségtudatosságának helyzetéről.

A kerekasztal beszélgetést követően a „Mellrák után is van élet” című fotókiállítást méltatta és megnyitotta Molnár Éva a könyvtár igazgatója.

A kiállítás megtekintése után került sor a figyelemfelkeltő sétára a Fő térre, ahol a polgármesteri köszöntő, Feketéné dr. Zeke Ildikó vármegyei tiszti főorvos majd  Kreicsi Mária figyelemfelkeltő gondolatai hangzottak el és a szelek szárnyára engedték a nap üzenetét:

ÖNVIZSGÁLAT ÉS SZŰRÉS: TEDD MEG, HOGY NE LEGYEN KÉSŐN!

A program a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum tanulóinak élő zenés flashmobjával zárult.

Ezután hagyományos módon a Fő tér virágágyásaiban elhelyezték a pink mályvavirágokat, amelyekkel a sétát megtették.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

World Cancer Walk – Miskolc

Képes beszámoló a Rákellenes Világsétáról

Alapszervezetek

„Szép mosolyunkért” tenni is kell! Beszéljünk a Fogápolásról!

A Hatvani Alapszervezet beszámolója Időpont: 2022. augusztus 18. Előadó: Fazekes Andrea fogtechnikus 2022.08.18-ra meghívást kaptam a hatvani Rákellenes Liga vezetőjétől Lazányi Magditól, hogy „szép mosolyunkért” cím alatt tartsak egy kis interaktív beszélgetést. Szót ejtettünk a Olvass tovább...