A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubja 2021. május 03-i videó előadásának témája a mammográfia volt.

A vetítettképes videó előadója, Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet vezetője először beszélt a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedéséről, a mellrákról, előfordulási gyakoriságáról, a fiatalok és férfiak érintettségéről, kialakulásának jellemzőiről.

Kihangsúlyozta, hogy a korai diagnózisra bizonyítottan a legmegbízhatóbb képalkotó eljárás a mammográfia, az emlők lágyrészének alacsony dózisú röntgenvizsgálata, amely már néhány mm-es elváltozást is képes kimutatni.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a korai stádiumban diagnosztizált rosszindulatú elváltozás az esetek döntő többségében tünetmentessé tehető, és az egyre fejlődő orvostechnikai és terápiás eljárásokkal ilyenkor nagy esély van a gyógyulásra.

Az előadó részletesen beszélt a mammográfiás vizsgálat lépéseiről és elmondta, hogy mi az eljárási rend, ha a mammográfiás felvétel eltérést mutat. Ismertette az alkalmazott egyéb képalkotó diagnosztikai lehetőségeket is.

Kiemelte, hogy mi a különbség a klinikai vizsgálat és a népegészségügyi szűrővizsgálat között. Beszélt a hazai szűrési megjelenés elégtelen voltáról. Ha az ideális 75-80%-os lenne a szűrésen megjelentek száma, 35-40%-al kevesebb főt veszítenénk el évente ezen betegség miatt.

Az előadás végén néhány nagyon gyakran előforduló kérdésre válaszolt és összegezte, mi az, amit megtehetünk: egészségtudatos életmód, rendszeres emlőönvizsgálat, szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel, eltérés észlelése esetén azonnal szakorvoshoz fordulás.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként jött létre a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

“Hogyan ne legyünk mindig olyan jók?!” Stresszoldás Salgótarjánban

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet Stresszoldó Klubjának 2017. 05. 29-én Gyulavári Kata kineziológus volt a vendége. Szenvedélyes, pergős, kérdés-feleletekkel tarkított előadásában a mindennapokból vett példákkal mutatott rá, hogy sokszor önmagunk vagyunk gátja BOLDOGulásunknak. Amikor már nem Olvass tovább...

Alapszervezetek

Taggyűlés és Nőnapi köszöntés Gyöngyösön

Márciusi taggyűlésünket Kelemen Lászlóné és Bander István vezetőségi tagok tartották meg március 7-én. Kelemen Lászlóné elmondta, hogy Tóth Lászlónét baleset érte, kórházban van. Ezúttal kívánunk Marikának mielőbbi gyógyulást, felépülést. A taggyűlés első felében Kelemen Lászlóné Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szentmise a daganatos betegek gyógyulásáért Egerben

Szeretettel hívunk minden kedves hívőt, beteget és hozzátartozót  SZENTMISÉRE Jöjjenek el és vegyenek részt a szentmisén és imádkozzunk együtt a daganatos betegek gyógyulásáért! Időpont: 2018. február 5. hétfő 17 óra Helyszín: Szent Bernát (ciszterci) templom Olvass tovább...