Az Országos Onkológiai Intézet beszámolója:

Koszorúzással emlékezett meg Dr. Dollinger Gyula születésének évfordulójáról a Magyar Rákellenes Liga Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetben a nemzeti rákellenes nap alkalmából. Magyarországon 1993 óta – idén 31. alkalommal – minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot. A megemlékezésen Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke és Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója mondott beszédet.

Rozványi Balázs elmondta, hogy az a hatalmas munka, amit Dollinger Gyula elvégzett az első igazán átfogó országos rákstatisztikával 1902-ben, a mai napig is érvényes tanulságokkal szolgál a rákellenes harcban.

A liga elnöke hozzátette: Az aktualitása ennek a több mint száz éve történt eseménynek, hogy egyrészt van egy európai rákellenes tervünk, amelynek első fázisa az európai rákegyenlőtlenségi terv, ami az európai rákregiszterek adataira alapozva próbálja az egyenlőtlenségeket csökkenteni.

Az eseményen Prof. Dr. Polgár Csaba főigazgató főorvos köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében kiemelte, hogy az Országos Onkológiai Intézet a Magyar Rákellenes Ligával együtt őrzi Dr. Dollinger Gyula emlékét és nagy jelentőségűnek tartja a rákellenes harcba befektetetett erőfeszítéseit.

Hozzátette: Dollinger Gyula maga ortopédsebész volt, de a daganatsebészetben is jelentős tevékenységet folytatott, sőt a századforduló után a rádium és röntgen terápiában is részt vett. Ő volt az, aki az Országos Onkológiai Intézetben több mint 20 éve működő Nemzeti Rákregiszter korai elődjét megteremtette az akkori Országos Statisztikai Hivatal segítségével.

Ezek mellett Dr. Dollinger Gyula volt az, aki az Országos Rákbizottság megalapítására is javaslatot tett, így mondhatjuk, hogy nem csak a hazai rákstatisztikának volt a kezdeményezője, hanem annak is, hogy országos szintű összefogás alakuljon ki a rákellenes harc jegyében.  

Prof. Dr. Polgár Csaba elmondta, hogy most, a Covid-19 járvány után nagyon nagy szükség van a szűrések és a megelőzés hangsúlyozására. Hiszen azon túl, hogy vannak hasonlóan kiváló onkológiai osztályaink, mint az Országos Onkológiai Intézet, a rákhelyzetet Magyarországon és Európában pusztán a daganatok magas szintű kezelésével nem tudjuk jelentősen javítani, csak a megelőzéssel és az életmódunk megváltoztatásával, valamint a szervezett daganatszűréseken való részvétellel. Ez túlmutat az egészségügy, a kormányzat vagy a civil szervezetek feladatain, ez össztársadalmi ügy és felelősség.

Kapcsolódó bejegyzések

Előadás

Nemzeti Rákellenes Nap – kockázatok és megelőzés

Idén 31. alkalommal tartottuk meg a Nemzeti Rákellenes Napot, mely dr. Dollinger Gyula, az Országos Rákbizottság megalakítójának születésnapjához kötődik. Ő készítette az első rákstatisztikát, illetve az ő nevéhez fűződik a rákregiszter kialakítása is. A Rákügyi Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nemzeti Rákellenes Nap Hatvanban

Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen: A cselekvés éve! Időpont:  2019. április 17. szerda 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődés Ház Hatvan, Kossuth tér 24.  A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól évente szervezi meg április Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hatvaniak sétája a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából

Időpont: 2022. április 9-10. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete az esős,szeles idő ellenére is több,kisebb csoportokban is sétált,kerékpározott! Sétáltunk a Zagyva parton, városunk csendes kis utcáiban, kisétáltunk a Futófesztiválra, öten a Kincsem Parkban. Lelkes Olvass tovább...