A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat beszámolója
MINDEN ÉV JANUÁR HARMADIK HETE AZ EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT(január 16-22.)
Ebből az alkalomból Miskolcon fiataloknak tartottunk előadást a HPV vírusról. Főbb témáink a következőek voltak:
 1. Mi a HPV?
  A humán papillomavírus (HPV) gyakori, szexuális úton terjedő fertőzést okozó vírus. A HPV-nek nagyon sok különböző típusa van. Vannak olyan típusok, amelyek szemölcsöket okoznak. Más típusok, különösen a 16-os és 18-as típus, bizonyos esetekben méhnyakrákot és egyéb rákos betegségeket okoz.
 2. Hogyan terjed?
  A HPV könnyen terjed szexuális érintkezés útján.
 3. Milyen típusú rákbetegséget okoz a humán papillomvírus (HPV fertőzés?
  A HPV-fertőzés nőkben méhnyakrákot, valamint a külső nemi szervek és a hüvely rákos megbetegedéseit okozhatja. Ezenfelül végbél- és torokrákot okozhat férfiakban és nőkben egyaránt, valamint a pénisz rákos megbetegedését férfiakban.
 4. Megelőzhető a HPV?
  Igen. Védőoltással megelőzhető a HPV azon típusai által okozott fertőzés, amelyek a méhnyak rákos megbetegedéseinek kb. 70%-ért felelősek (3-ból több, mint 2). A védőoltás azonban csak azok esetében hatékony, akik még nem fertőződtek meg a vírussal. Ezért ajánlott a lányok (fiúk) beoltása még szexuálisan aktívvá válásuk előtt. A HPV-vel való megfertőződés esélyei növekszenek a szexuális partnerek számával. Az óvszer használata csökkentheti, de nem előzheti meg teljes mértékben a HPV terjedését a szexuális partnerek között.
 5. Milyen korban kell az oltást felvenni?
  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 9-13 éves korú lányoknak és fiúknak javasolja a HPV-oltást. Ennek oka az, hogy a szexuális aktivitás általában csak ennél későbbi életkorban kezdődik, így a fiatalok többsége esetében nem valószínű, hogy már megfertőződtek. Vannak olyan országok, ahol idősebb lányok(fiúk) és még fiatal felnőttek is beoltatják magukat, de az oltás kevésbé hatékony azok esetében, akik már szexuálisan aktívak.
 6. Fiúknak javasolt-e az oltás?
  A HPV-oltásról kimutatták, hogy megelőzi a genitális HPV-fertőzéseket és elváltozásokat fiúkban. Javasolt az oltásuk.
 7. Mennyi ideig tart az oltás biztosított védettsége?
  A kutatások során kimutatták, hogy a HPV-oltások legalább 10 éven át nyújtanak védelmet. Jelenleg még nem ismert, hogy ezen az időtartamon túl meddig tart a védettség.
 8. Mennyire biztonságos a humán papillomavírus (HPV) elleni oltás?
  Az oltás nagyon biztonságos. A mai napig már több, mint 170 millió nő és lány kapta meg az oltást, és a főbb problémák, amikről beszámoltak, az oltás helyén jelentkező fájdalom, szédülés és hányinger voltak. Ezek mind rövid ideig tartó hatások, és az oltáshoz nem kapcsolódnak súlyos problémák. Az egészségügyi intézmények, az Európai Unió egészségügyi hatóságai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is figyelemmel követik a biztonságot.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Jóga és önismeret – Presszó szerda Gödöllőn

MRL Gödöllői Alapszervezet „Add tovább a mosolyodat” közössége Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.) Időpont: 2020.február 12. Téma: jóga és önismeret Előadó: Sipos Katalin Andrea- Karuna Mától Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyalogtúra a Budai hegyekbe

A Magyar Rákellenes Liga Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatának hatvani tagjaival gyalogtúrán vett részt 2018. április 20-án a Budai hegyekben. Úticélunk az Árpád kilátó volt, de előtte megpihentünk a Fenyőgyöngye vendéglőben, elfogyasztottunk egy finom ebédet, majd Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kosárfonó tanfolyam

A Hatvani Alapszervezet beszámolója A Grassalkovich Művelődési Ház szervezésében 2022. január 17-től kosárfonó tanfolyam indult, melyre a Hatvani Alapszervezet öt tagja meghívást kapott. Nagy örömmel elfogadták a felkérést tagjaink a nem is oly könnyű, de Olvass tovább...