A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat beszámolója
MINDEN ÉV JANUÁR HARMADIK HETE AZ EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT(január 16-22.)
Ebből az alkalomból Miskolcon fiataloknak tartottunk előadást a HPV vírusról. Főbb témáink a következőek voltak:
 1. Mi a HPV?
  A humán papillomavírus (HPV) gyakori, szexuális úton terjedő fertőzést okozó vírus. A HPV-nek nagyon sok különböző típusa van. Vannak olyan típusok, amelyek szemölcsöket okoznak. Más típusok, különösen a 16-os és 18-as típus, bizonyos esetekben méhnyakrákot és egyéb rákos betegségeket okoz.
 2. Hogyan terjed?
  A HPV könnyen terjed szexuális érintkezés útján.
 3. Milyen típusú rákbetegséget okoz a humán papillomvírus (HPV fertőzés?
  A HPV-fertőzés nőkben méhnyakrákot, valamint a külső nemi szervek és a hüvely rákos megbetegedéseit okozhatja. Ezenfelül végbél- és torokrákot okozhat férfiakban és nőkben egyaránt, valamint a pénisz rákos megbetegedését férfiakban.
 4. Megelőzhető a HPV?
  Igen. Védőoltással megelőzhető a HPV azon típusai által okozott fertőzés, amelyek a méhnyak rákos megbetegedéseinek kb. 70%-ért felelősek (3-ból több, mint 2). A védőoltás azonban csak azok esetében hatékony, akik még nem fertőződtek meg a vírussal. Ezért ajánlott a lányok (fiúk) beoltása még szexuálisan aktívvá válásuk előtt. A HPV-vel való megfertőződés esélyei növekszenek a szexuális partnerek számával. Az óvszer használata csökkentheti, de nem előzheti meg teljes mértékben a HPV terjedését a szexuális partnerek között.
 5. Milyen korban kell az oltást felvenni?
  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 9-13 éves korú lányoknak és fiúknak javasolja a HPV-oltást. Ennek oka az, hogy a szexuális aktivitás általában csak ennél későbbi életkorban kezdődik, így a fiatalok többsége esetében nem valószínű, hogy már megfertőződtek. Vannak olyan országok, ahol idősebb lányok(fiúk) és még fiatal felnőttek is beoltatják magukat, de az oltás kevésbé hatékony azok esetében, akik már szexuálisan aktívak.
 6. Fiúknak javasolt-e az oltás?
  A HPV-oltásról kimutatták, hogy megelőzi a genitális HPV-fertőzéseket és elváltozásokat fiúkban. Javasolt az oltásuk.
 7. Mennyi ideig tart az oltás biztosított védettsége?
  A kutatások során kimutatták, hogy a HPV-oltások legalább 10 éven át nyújtanak védelmet. Jelenleg még nem ismert, hogy ezen az időtartamon túl meddig tart a védettség.
 8. Mennyire biztonságos a humán papillomavírus (HPV) elleni oltás?
  Az oltás nagyon biztonságos. A mai napig már több, mint 170 millió nő és lány kapta meg az oltást, és a főbb problémák, amikről beszámoltak, az oltás helyén jelentkező fájdalom, szédülés és hányinger voltak. Ezek mind rövid ideig tartó hatások, és az oltáshoz nem kapcsolódnak súlyos problémák. Az egészségügyi intézmények, az Európai Unió egészségügyi hatóságai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is figyelemmel követik a biztonságot.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Debreceni 2019. októberi programajánló

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub Minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió Debrecen Rákóczi u. 60.  Női Egészségmegőrző torna Minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium Debrecen, Szent Anna Olvass tovább...

Alapszervezetek

Civil egyesületek túrája

A Siófoki Alapszervezet beszámolója A KILITIÉRT EGYESÜLET 2021.09.26-án 5 km és 10 km-s túrát hirdetett a városban működő civil szervezetek számára. A meterológiai előrejelzés, valamint javaslatukat megfogadva, hogy töltsük a napot a szabadban és túrázzunk, Olvass tovább...