A Magyar Rákellenes Liga Nagyszénási Alapszervezete 2022. február 10-én a Mályvavirág Alapítvány felhívása által szervezett programot. Gyöngyfűzés keretein belül mályvaszínű, rózsaszín, fehér, lila gyöngyökből karkötőket fűztünk együtt, illetve előadásokat hallgattunk, szórólapokat osztottunk a méhnyakrák megelőzésről. A gyöngy a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja. Az emberek direktebb információt kaptak így a méhnyakrák megelőzésről, illetve együtt lehettünk, és karkötőket fűzhettünk azoknak a nőknek, akik nőgyógyászati daganattal érintettek. Egyesült erővel szeretnénk elérni, hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék, illetve beszéljünk a férfiakat érintő HPV fertőzésről is, attól függetlenül, hogy ez méhnyakrák megelőzési hét. A senior zumbások bemutatójukkal színesítették ezt a napot.

Májusban a gyermeknapon is részt vettünk, ahol egészség totót lehetett kitölteni és prospektusokat osztogatattunk.

A kerékpáros országjárás utolsó állomásaként fogadtuk Rozványi Balázs elnök urat és együtt kerékpároztunk a központba, ahol zumba bemutatót tartottunk.

Ezt követően immár 13. alkalommal szerveztük meg a rózsaszín szalagos sétát októberben. Évente egy alkalommal nagyobb figyelmet szentelünk a mellrákszűrésre, emlékeztetjük magunkat és egymást, hogy mennyire fontos az egészségünkre figyelni, az egészség szűréseken részt venni.

Ádászné Szabó Ágnes az Orosházi Családvédelmi Szolgálat védőnője beszélt nekünk arról, milyen fontos nekünk, nőknek, családanyáknak odafigyelni magunkra és, hogy mennyire fontos a szűréseken való részvétel. Mindemellett próbálunk olyan mozgásformákat bemutatni évről évre, ami inspirálhat bennünket abban, hogy erőt gyűjtsünk és elkezdjünk mozogni. Éppen ezért, mint aerobik edző egy közös tornára kértem fel a jelenlévőket. A program végén pedig a már szokásunkká vált árvácskák ültetésével emlékeztünk meg azokról, akik már nem lehetnek velünk, mert a gyilkos kór áldozataivá váltak.

Terveink szerint 2023-ban is folytatjuk a programok szervezését, hiszen rendkívül fontos ügyet képviselünk.

Ráczné Zsadon Éva, vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Sorsunk Borsod! Kirándulás Sárospatak-Erdőbényére

MRL Miskolc – Örökmozgók Sorsunk Borsod II. Kirándulás Sárospatak-Erdőbényére (lépések száma: 12127 – 8,4 km gyaloglás)

Alapszervezetek

Gyöngyfűzés és papírfonás szakkörök kiállítása

A Hatvani Alapszervezet tagjai által is készített alkotások kiállítása a Grasssalkovich Művelődési Házban 2023. június 28-án. A Grassalkovich Művelődési Ház papírfonó szakkörén a Hatvani Alapszervezet több tagja is részt vett. A szakkörön készült alkotásokból kiállítást szervezett Olvass tovább...

Alapszervezetek

Légy tudatos! vetélkedő

Középiskolai vetélkedő Salgótarjánban a Rákellenes Világnaphoz és az EMMH-hez kapcsolódva  A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével 2023. február 21-én „Légy tudatos!” címmel vetélkedőt hirdetett hatodik alkalommal a megye középiskolás Olvass tovább...