Cukkini

Az uborka és a tök házasságából született cukkini világos- vagy sötétzöld színű zöldségféle.   A kabaktermésű növények népes családjába tartozik; oda, ahová Linné a cukor- és görögdinnyét, a főző-, sütő- és takarmánytököt, az uborkát, valamint az ugyancsak nemrég megismert patisszont sorolta. Ezekkel sok hasonlóságot mutat, és környezeti igényeik is megegyeznek. Gyümölcse hasonlít az uborkához; nyúlánk, hengeres, zöld héjú (újabban forgalomba kerültek fehér és sárga héjú fajták is), de nem rücskös, hanem sima felületű. Magja sárgásfehér vagy szürke, lapos, nagyon hasonlít a spárgatök magjához. Eredetileg Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de ma már az egész világon elterjedt.
Víztartalma lényegesen kevesebb, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb az uborkáéhoz képest. Mivel általában – alaposan megmosva – a héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. Ne felejtsük el, hogy a klorofillt tartalmazó zöldségfélék fő alkotórésze a karotin! A cukkini ezen kívül még bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is.
Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát. A cukkini a nyákszerű és keserű anyagaival együtt fokozza a bélműködést, a benne található szelén, C-vitamin és béta-karotin pedig kimondottan jó hatású az immunrendszerre. Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.  Elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Főszezonja májustól októberig tart. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Ugyanígy a zsenge termés magjai fogyaszthatók, míg az érettebbekét érdemes eltávolítani. Vásárláskor csak a kemény példányokat válasszuk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A zsenge termés aromája erősebb. 5 napig hűtőszekrény zöldségrekeszében, lazán papírba csomagolva eltartható, de érdemes frissen, közvetlenül a vásárlás után elkészíteni. A cukkini nagyon sokoldalú, az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, feltét, egytálételek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk vagy mártásba mártogatva is fogyaszthatjuk, de savanyíthatjuk is. A zsenge terméseket célszerű salátákba felhasználni, vagy feltétként elkészíteni, míg a nagyobbak levesnek, köretnek alkalmasak.

 

A vörös lencse

 A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád tagja (tehát a hüvelyesek közé tartozik), őshazája a Földközi-tenger vidéke. Már bronzkori és vaskori maglelet is napvilágra került a mai Afganisztán területén. Mind a mai napig fontos szerepet játszik az ázsiai, főként indiai hitvilágban és a vallással szorosan összefüggő konyhaművészetben. Curryvel főételként vagy köretként tálalják a hagyományos indiai kultúrában. Előszeretettel készítenek belőle kenyeret, tölteléket, főzeléket, pástétomot, szószokat, köreteket, leveseket.
Felhasználás előtt mossuk meg alaposan és távolítsuk el a sérült szemeket, valamint a szennyeződéseket, kavicsokat. A többi száraz hüvelyessel ellentétben nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni, valamint a főzési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagú lesz. Könnyen csíráztatható, így tovább bővül a felhasználási lehetősége. Csírája salátákat, párolt zöldségeket, rakott ételeket, töltött ételeket gazdagíthat.
A hüvelyeseknek, így a vörös lencsének is magas az energiatartalma. Gazdag különféle tápanyagokban, az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, az aminosavakat jól hasznosítható formában hordozza. Emészthetőség szempontjából kedvezőbb, mint például a bab, vagy a borsó. Vegetáriánusok egyik kedvenc és gyakran fogyasztott étele. Szénhidráttartalma jelentős, azonban lassan felszívódó formában tartalmazza azokat, mérsékelten emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjében is megállja a helyét. Viszont meg kell említeni, hogy bizonyos anyagai puffadást, hasmenést okozhatnak.  Káliumban gazdag, amely kulcsfontosságú  az ideg- és izomszövet működésében, valamint szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában is. Ásványi anyagjai közül kiemelkedik még a cink, vas,  kalcium, magnézium és a foszfor, melyek fontosak a szervezet egészséges működéséhez. A B-vitamin csoport számos tagját tartalmazza, melyek hozzájárulnak az idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséhez A-vitaminja fontos a látás egészségének megőrzéséhez, a bőr és szövetek épségéhez, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. Rostjai növelik a telítettségérzetet, segítik az emésztést, javítják a bélműködést, csökkentik a vér koleszterin szintjét.

 

Vörös lencsés rakott cukkini

Hozzávalók: Hagyma, fokhagyma, zsiradék, cukkini, vörös lencse, őrölt piros paprika, paradicsom, fűszerek, tejföl, tojás, reszelt sajt

  1. A vörös lencsét puhára főzzük. Nagyon hamar megpuhul, néha az is elég, ha forró vízzel leöntjük, lefedjük, s állni hagyjuk.
  2. A lereszelt cukkíniből a szokásos módon pörköltet készítünk.
  3. Egy tűzálló tájat olajjal kikenünk, belesimítunk egy réteg vörös lencsét, rá a cukkini pörköltet, s végül megint lencsét. Úgy is csinálhatjuk, hogy nem rétegezzük, hanem az egészet összekeverjük, s azt tesszük a tálba.
  4. A tejfölben elkeverünk egy tojást, s tetejére kenjük, majd sajtot szórunk rá.
  5. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

 

 

 

Kategóriák: RákÁszReceptek

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Farsangi klubösszejövetel

Mint minden évben, idén is megrendezte az MRL Rákellenes Általános Szolgálata (RákÁSZ) farsangi mulatság ünnepét. 2016. február 12-én örömmel ünnepeltünk, színes programokkal. Fergeteges hangulat volt, játékos vetélkedőkkel, jelmezversennyel, díjak sorsolásával, majd utána egy igazi zenés bulival zárult az Olvass tovább...

Ady receptre

Ady receptre – a Medve Színpad előadássorozata az Országos Onkológiai Intézetben

Folytatódik ADY-RECEPTRE című sorozatunk az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Rákellenes Liga szervezésében. Az előadások nyilvánosak, a belépés díjtalan, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! Az előző előadásról: 2016. szeptember 14-én szerdán a Vallay-fesztivál díjas előadást Olvass tovább...