Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kór szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Magyar Rákellenes Liga Tabi Alapszervezete is a mellrákszűrés fontosságára, a betegség elleni harcra szeretné évek óta felhívni a figyelmet. A szervezet azon dolgozik, hogy környezetünkben is minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről. Az ez év október hatodikai programjukon résztvevők a Szent István szobornál gyülekeztek, majd az Evangélikus Gyülekezeti házig sétáltak. A gyülekezeti házban idén először nem csak a betegség kialakulásával, annak tényszerű adataival ismerkedhettek meg a résztvevők, de Sári Edina író, a Nézőpontváltó Egyesület Elnöke, programvezető, nézőpontváltó rákellenes színházi staféta könyvein a MeNŐpauza (Nőiklimax), a ManóPauza (férfiklimax) és a MűNŐpauza (plasztikalimax) című könyvén keresztül kicsit könnyedebben közelíthették meg magát a betegséget.

Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára – kezdte köszöntőjét Nyíriné Matyék Beatrix védőnő, majd köszöntötte a meghívott vendégeket és a szépszámban megjelent résztvevőket. Sajnálatos tényként elmondta, hogy a Covid óta nagy arányban visszaesett a különböző egészségügyi szűréseken résztvevők száma. A mellrákszűrésre behívott negyvenév feletti hölgyeknek például alig 17 százaléka jelent meg a vizsgálaton. Pedig a melldaganat azok közé tartozik – erősítette meg Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke –, amely betegség jóeséllyel gyógyítható. Majd hozzátette még, hogy a szűrővizsgálatok az esélyt jelentik, hiszen az időben felfedezett emlőrák kezelése megmentheti egy nő életét.

A megnyitó beszédeket követte a Sári Edina által írt, Barkochba című dráma levetítése, mely az orvos-beteg kommunikációt elemezte. A történetben egy vidéki körorvos felesége mellrákos lesz. Dr. Kende Márton kíséri végig feleségét a betegségén annak felfedezésétől a műtét végéig,  A vetítés után csend borult a teremre, érezhető volt, hogy az embereket megérintette a drámában szereplők sorsa. Ezt az érintettséget oldotta a vetítést követő beszélgetés melynek moderátora Szendi –Horváth Éva, újságíró, a Nézőpontváltó alapítója volt.

Végül engem ért az a megtiszteltetés, hogy részleteket olvashattam fel Edina MűnŐpauza című könyvéből, amelyben megjelenik a mellrák is.

Ez az esemény s benne a film, a könyvek, a beszélgetés, döbbenetes erővel hatott mindannyiunkra. Éppen ezért fontos az az összefogás, amit a mellrák elleni séta is jelent.

Orbán Erika

A Tabi Alapszervezet meghívására A Siófoki Alapszervezet tagjai is részt vettek a mellrák prevenció felhívás kampányban.

A sétát követően Sári Edina rákbetegséggel kapcsolatos kisfilmjével és könyveivel ismerkedtünk, mely nagyon jól  tükrözte a betegséggel kapcsolatos kérdéseket, problémákat, emberi viselkedéseket.
Rendkívüli délutánt töltöttünk együtt, szíves vendéglátás keretében.
Királyné Bostyai Mária
a Siófoki Alapszervezet vezetője

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Élni és nem félni – Film- és könyvbemutató Siófokon

2016. március 07-én az országos roadshow első állomásaként érkezett bemutatóra Siófokra Földvári Barbara újságíró és Dallos Csaba rendező-operatőr által jegyzett ÉLNI ÉS NEM FÉLNI c. film és a Földvári Barbara által szerkesztett FÉLSZ A VIHARTÓL? Olvass tovább...

Alapszervezetek

Ne cigizz, inkább biciklizz!

Jöjjön el a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendezvényére 2016. október 8-án. A program a Prométheusz Parkban és a Babits Mihály Kulturális Központban lesz. Tartson velünk a bringatúrán Olvass tovább...

Alapszervezetek

Torna a szabadban

Novembertől a szabadban működik a Meridián-Tornaklub A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Mozgásklubja 2020. novembertől a csütörtökönkénti összejövetelét a József Attila Művelődési Házban a járványhelyzet rendeződéséig felfüggeszti. A beltéri szünet alatt a klub a szabadban Olvass tovább...