Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kór szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Magyar Rákellenes Liga Tabi Alapszervezete is a mellrákszűrés fontosságára, a betegség elleni harcra szeretné évek óta felhívni a figyelmet. A szervezet azon dolgozik, hogy környezetünkben is minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről. Az ez év október hatodikai programjukon résztvevők a Szent István szobornál gyülekeztek, majd az Evangélikus Gyülekezeti házig sétáltak. A gyülekezeti házban idén először nem csak a betegség kialakulásával, annak tényszerű adataival ismerkedhettek meg a résztvevők, de Sári Edina író, a Nézőpontváltó Egyesület Elnöke, programvezető, nézőpontváltó rákellenes színházi staféta könyvein a MeNŐpauza (Nőiklimax), a ManóPauza (férfiklimax) és a MűNŐpauza (plasztikalimax) című könyvén keresztül kicsit könnyedebben közelíthették meg magát a betegséget.

Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára – kezdte köszöntőjét Nyíriné Matyék Beatrix védőnő, majd köszöntötte a meghívott vendégeket és a szépszámban megjelent résztvevőket. Sajnálatos tényként elmondta, hogy a Covid óta nagy arányban visszaesett a különböző egészségügyi szűréseken résztvevők száma. A mellrákszűrésre behívott negyvenév feletti hölgyeknek például alig 17 százaléka jelent meg a vizsgálaton. Pedig a melldaganat azok közé tartozik – erősítette meg Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke –, amely betegség jóeséllyel gyógyítható. Majd hozzátette még, hogy a szűrővizsgálatok az esélyt jelentik, hiszen az időben felfedezett emlőrák kezelése megmentheti egy nő életét.

A megnyitó beszédeket követte a Sári Edina által írt, Barkochba című dráma levetítése, mely az orvos-beteg kommunikációt elemezte. A történetben egy vidéki körorvos felesége mellrákos lesz. Dr. Kende Márton kíséri végig feleségét a betegségén annak felfedezésétől a műtét végéig,  A vetítés után csend borult a teremre, érezhető volt, hogy az embereket megérintette a drámában szereplők sorsa. Ezt az érintettséget oldotta a vetítést követő beszélgetés melynek moderátora Szendi –Horváth Éva, újságíró, a Nézőpontváltó alapítója volt.

Végül engem ért az a megtiszteltetés, hogy részleteket olvashattam fel Edina MűnŐpauza című könyvéből, amelyben megjelenik a mellrák is.

Ez az esemény s benne a film, a könyvek, a beszélgetés, döbbenetes erővel hatott mindannyiunkra. Éppen ezért fontos az az összefogás, amit a mellrák elleni séta is jelent.

Orbán Erika

A Tabi Alapszervezet meghívására A Siófoki Alapszervezet tagjai is részt vettek a mellrák prevenció felhívás kampányban.

A sétát követően Sári Edina rákbetegséggel kapcsolatos kisfilmjével és könyveivel ismerkedtünk, mely nagyon jól  tükrözte a betegséggel kapcsolatos kérdéseket, problémákat, emberi viselkedéseket.
Rendkívüli délutánt töltöttünk együtt, szíves vendéglátás keretében.
Királyné Bostyai Mária
a Siófoki Alapszervezet vezetője

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Gyöngyöm program Borsodnádasdon

A Borsodnádasdi Alapszervezet szeretettel várja az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram–mal közös szervezésű GYÖNGYÖM című eseményére Időpont: január 22-én (hétfőn) 16 órától Helyszín: Borsodnádasdi Közösségi Ház Nagyterme (a Telepről járat indul 16 órakor, a program végén pedig különjárat vissza) Megnyitó: Cseh Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Gyöngyösi Alapszervezet tagjai Székesfehérváron

Székesfehérvárra kirándultunk október 13-án. Régóta dédelgetett vágyunkat váltottuk valóra azzal, hogy ellátogattunk Fejér megye székhelyére, Székesfehérvárra. Fő úticélunk a csodálatos Bory-vár megtekintése volt, amely Bory Jenő (1879-1959) építészmérnök és szobrászművész élete fő műve. Érdekessége többek Olvass tovább...