1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja és október 1. a Mellrák elleni küzdelem Világnapja.

Idén 6. alkalommal szerveztük meg a „Motorral a mellrák ellen” motoros csillagtúrát és felvonulást.

A motor, a motorozás alapvetően „férfias” tevékenység, de évről évre egyre több hölgymotoros is részt vesz a felvonuláson. A motorosok a mellrák elleni harc színében, rózsaszínben vonultak keresztül a városon a Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke megköszönte a motorosoknak, hogy eljöttek a felvonulásra, hogy fontosnak tartják a célt. Kifejtette, hogy a cél változatlanul az, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre, az önvizsgálat és a szervezett szűrővizsgálatok fontosságára. Ez különösen azért aktuális, mert a pandémia alatt a szűrővizsgálatok száma majd negyedével esett vissza. 2019-hez képest 2020-ban mintegy 20-25%-al csökkent a szervezett onkológiai szűrések száma, és 2021-ben is csak egy kisebb növekedés volt tapasztalható. Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a havonta végzett önvizsgálat, a népegészségügyi mammográfiás szűrésen való részvétel a pandémia előtt is csupán 40% körül volt.” – tette hozzá.

A korai felismerés és időben elkezdett terápia azért is fontos, mert a hatékony terápiás lehetőségeknek köszönhetően egyre több tünetmentes beteg él közöttünk. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a 10 évig tünetmentes betegek kb. 15 %-ánál újult ki a betegség és megállapították, hogy a kockázatot a felismeréskor mért tumorméret befolyásolta, tehát az időben történő felismerés hatással van a késői ismételt megjelenésre is!

Hazánkban évente körülbelül 9000 embert diagnosztizálnak emlődaganattal, ne felejtsük el, hogy a férfiaknál is kialakulhat ez e betegség. Az emlőrák nagyrészt a nőket érinti, de hatással van az egész családra, annak férfitagjaira is, az ő támogatásukra, figyelmükre is szükség van a gyógyuláshoz.

A köszöntő után a motorosok felolvasták szalagüzeneteiket és felkötötték a szalagot a kifeszített rózsaszín szalagra. Megérintő volt hallgatni az üzeneteket, melyek közül több személyes érintettségből született. A következő településekről érkeztek a motorosok: Alsótold, Budapest, Diósd, Dunaharaszti, Érd, Felcsút, Gomba, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Kálóz, Markaz, Mezőkövesd, Nagyatád, Pétervására, Salgótarján, Sárszentágota, Soponya, Székesfehérvár, Szigethalom, Törökbálint, Üllő,  Vác, Vácszentlászló, Vecsés, Veresegyház, Visegrád.

A szalagüzenetek felolvasása után elindult a motoros menet rendőri és polgárőri felvezetéssel.

A Hősök teréig nagyon sok ember volt kíváncsi a menetre, rengeteg járókelő fotózta és videózta a motorosokat. A figyelemfelhívás célba ért. A végén jó hangulatban közös képek készültek és úgy búcsúztak a motorosok, hogy “jövőre veletek ugyanitt”.

Hálás köszönetet mondunk:

  • a Tranzit Art Cafénak a helyszín biztosításáért,
  • a Budapesti Rendőr Főkapitányság és a Budavári Polgárőrség munkatársainak a vonulás biztosításáért,
  • és utoljára, de nem utolsó sorban a motorosoknak, hogy rászánták az idejüket a figyelemfelhívásra.

Képgaléria:
https://photos.app.goo.gl/zJx2vUAu9tVoUxhB9

Indulás Nagyatádról:

Indulás Salgótarjánból:

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Séta az egészségért, a mellrák ellen Borsodnádasdon

Október 13-án tartotta a Borsodnádasdi Alapszervezet az évente megrendezésre kerülő – mellrák elleni – figyelemfelhívó sétáját és rendezvényét. Volt bennünk egy kis izgalom az időjárás miatt, de esőmentes délutánt fogtunk ki. A szokásos útvonalon mentünk: Olvass tovább...

Pályázat

Adj erőt, adj győzelmet!

Tudtad, hogy felmérések szerint az emlőrákban szenvedő nők között a depresszió a legerősebb tényező, amely kedvezőtlenül befolyásolja az emlőrák kimenetelét? Félelem a haláltól, a testet eltorzító változtatásoktól, az önértékelés elvesztése, kényszerű életmódváltás, és anyagi nehézségek Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mellrák elleni Világnap Szekszárdon

A Szekszárdi Alapszervezet beszámolója A MELLRÁK VILÁGNAPJA alkalmából a Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd színháztermében rendezett jótékonysági est rendezvényre Alapszervezetünk és velünk szoros kapcsolatú társ szerv (összesen 9 fő) térítésmentes belépőt vett át Kiss Barbara Olvass tovább...