1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja és október 1. a Mellrák elleni küzdelem Világnapja.

Idén 6. alkalommal szerveztük meg a „Motorral a mellrák ellen” motoros csillagtúrát és felvonulást.

A motor, a motorozás alapvetően „férfias” tevékenység, de évről évre egyre több hölgymotoros is részt vesz a felvonuláson. A motorosok a mellrák elleni harc színében, rózsaszínben vonultak keresztül a városon a Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke megköszönte a motorosoknak, hogy eljöttek a felvonulásra, hogy fontosnak tartják a célt. Kifejtette, hogy a cél változatlanul az, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre, az önvizsgálat és a szervezett szűrővizsgálatok fontosságára. Ez különösen azért aktuális, mert a pandémia alatt a szűrővizsgálatok száma majd negyedével esett vissza. 2019-hez képest 2020-ban mintegy 20-25%-al csökkent a szervezett onkológiai szűrések száma, és 2021-ben is csak egy kisebb növekedés volt tapasztalható. Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a havonta végzett önvizsgálat, a népegészségügyi mammográfiás szűrésen való részvétel a pandémia előtt is csupán 40% körül volt.” – tette hozzá.

A korai felismerés és időben elkezdett terápia azért is fontos, mert a hatékony terápiás lehetőségeknek köszönhetően egyre több tünetmentes beteg él közöttünk. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a 10 évig tünetmentes betegek kb. 15 %-ánál újult ki a betegség és megállapították, hogy a kockázatot a felismeréskor mért tumorméret befolyásolta, tehát az időben történő felismerés hatással van a késői ismételt megjelenésre is!

Hazánkban évente körülbelül 9000 embert diagnosztizálnak emlődaganattal, ne felejtsük el, hogy a férfiaknál is kialakulhat ez e betegség. Az emlőrák nagyrészt a nőket érinti, de hatással van az egész családra, annak férfitagjaira is, az ő támogatásukra, figyelmükre is szükség van a gyógyuláshoz.

A köszöntő után a motorosok felolvasták szalagüzeneteiket és felkötötték a szalagot a kifeszített rózsaszín szalagra. Megérintő volt hallgatni az üzeneteket, melyek közül több személyes érintettségből született. A következő településekről érkeztek a motorosok: Alsótold, Budapest, Diósd, Dunaharaszti, Érd, Felcsút, Gomba, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Kálóz, Markaz, Mezőkövesd, Nagyatád, Pétervására, Salgótarján, Sárszentágota, Soponya, Székesfehérvár, Szigethalom, Törökbálint, Üllő,  Vác, Vácszentlászló, Vecsés, Veresegyház, Visegrád.

A szalagüzenetek felolvasása után elindult a motoros menet rendőri és polgárőri felvezetéssel.

A Hősök teréig nagyon sok ember volt kíváncsi a menetre, rengeteg járókelő fotózta és videózta a motorosokat. A figyelemfelhívás célba ért. A végén jó hangulatban közös képek készültek és úgy búcsúztak a motorosok, hogy “jövőre veletek ugyanitt”.

Hálás köszönetet mondunk:

  • a Tranzit Art Cafénak a helyszín biztosításáért,
  • a Budapesti Rendőr Főkapitányság és a Budavári Polgárőrség munkatársainak a vonulás biztosításáért,
  • és utoljára, de nem utolsó sorban a motorosoknak, hogy rászánták az idejüket a figyelemfelhívásra.

Képgaléria:
https://photos.app.goo.gl/zJx2vUAu9tVoUxhB9

Indulás Nagyatádról:

Indulás Salgótarjánból:

https://www.facebook.com/salgotv/videos/2366364393514928/

https://www.facebook.com/rakliga/posts/pfbid0dhxrGXAFnU51nPEEYKR1rKr1CCnHC5XxrtqkZR8f11bsgBjCUq4osNDNf9UD4fJEl

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mellrák elleni küzdelem, Pink október

Egészség percek a Salgótarjáni Városi TV-ben. Kreicsi Mária riportja Feketéné dr. Zeke Ildikóval, a Nógrád Vármegye Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjével és dr. Pintér Katalin radiológus főorvossal, a Komplex Emlővizsgálati és Szűrőközpont vezetőjével https://www.youtube.com/watch?v=lnRidinGZq4

Alapszervezetek

Séta, közgyűlés, jubileum Borsodnádasdon

Az őszi mellrák elleni sétánkat 2021. szeptember 13-ra tűztük ki. Azért kora ősszel, mert tartottunk a Covid19 vírus bármely időben történő berobbanásától. A sétán sokan részt vettek. Velünk sétált Gaál Imre is – a MRL Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Egerben

október 18-án a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete a mellrák korai felismerése érdekében rendezvényt szervezett immár tizedik alkalommal. A 13 órakor kezdődő programon a korszerű rákterápiákkal és a mellrákkal kapcsolatos előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők Olvass tovább...