A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól kezdve évente megrendezi a Nemzeti Rákellenes Napot április 10-én, dr. Dollinger Gyula (1849-1937) sebészprofesszor, egyetemi tanár születésnapján.

Dr. Dollinger Gyula nevéhez fűződik a rák-regiszter kialakítása, amely a hazai megbetegedések tudományos szempontból való feldolgozását tette lehetővé, a dohányzás és a rák ok-okozati kapcsolata. Létrehozta továbbá az Országos Rák Bizottságot, és kidolgozta az akkor korszerűnek számító műtéti eljárásokat az onkológia területén.

A Nemzeti Rákellenes Nap üzenete az, hogy össztársadalmi összefogásra van szükség nemre, korra való tekintet nélkül, feladatunk felvenni a harcot a rákbetegség ellen, és érezni kell saját felelősségünket is. Olyan megoldásra váró problémáról van szó, amelyért mindenki tehet a maga módján.

Az egyéni felelősséget illetően az Európai Rákellenes Kódex mutat utat abban, hogy, mit tehetünk a betegség kockázatának csökkentéséért.

A Liga Salgótarjáni Alapszervezete megalakulása óta szervez a nevezetes naphoz kapcsolódóan valamilyen eseményt: klubelőadást, kerekasztal beszélgetést, figyelemfelkeltő sétát.

Idén a Salgótarjáni Városi Televízió „Egészségpercek” műsorának keretében kerekasztal beszélgetés formájában Feketéné dr. Zeke Ildikó a NMKH Népegészségügyi főosztály vezetője és Katkó Orsolya osztályvezető válaszoltak a MRL Salgótarjáni Alapszervezet elnöke, Kreicsi Mária által feltett kérdésekre.

A felkért szakemberek rávilágítottak az egészséget befolyásoló fő tényezőkre, az egészséges életmód alappilléreire, a szervezett szűréseken való megjelenés fontosságára, a HPV elleni védőoltás felvételének előnyeire, az egyéni felelősségre a prevenció vonatkozásában.

A kockázati tényezők között kiemelt hangsúlyt kapott a dohányzás, annál is inkább, mert sajnos tüdőrákban világelsők vagyunk az előfordulás és a népességarányos halálozás tekintetében is.

Üzenetként megfogalmazódott, hogy kiemelt súlya van az egyéni felelősségnek a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészségtudatos életmód, az egyéni és szervezett szűréseken való rendszeres részvétel, az önvizsgálat alkalmazása, a védőoltás felvétele vonatkozásában.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

GyöngyöM beszámoló Hatvanból

Időpont: 2018. január 27. szombat  10-13 óráig Helyszín: TESCO Áruház Hatvan A gyöngy a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata közös szervezésben az Albert Schweitzer Kórház Egészségfejlesztő Irodával, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Fiatalokkal az egészségért – tudatformálás játékosan Szekszárdon

Középiskolás diákcsapatok részére szervezett vetélkedőt az egészségről a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kilenc résztvevő csapatból a Kolping Iskola Healthy Group csapata végzett az első helyen, , második Olvass tovább...

Alapszervezetek

Tabi majális szűréssel

A Tabi Alapszervezet az EFI – vel közösen szervezett programot a majálison 2022. május 1-jén 13-18 óráig. A prevenciós standnál szűrési tanácsadással és alapszűrésekkel várták az érdeklődőket.