Sajnos a köles nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelne. Előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy gluténmentes és tápanyagban gazdag gabona. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe.

Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle.

  1. Gluténmentes

Tápláló, gluténmentes élelmiszer. Remek tápanyagforrás. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális.

  1. Magnéziumban gazdag

Ez az ásványi anyag számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Csökkentheti a migrénes rohamok számát és kordában tarthatja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növelheti a magas vérnyomás, az érszűkület kialakulását, melyek  szívproblémák kialakulásához vezethetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk. Magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.

  1. B-vitaminban gazdag

B-vitaminokkal látja el szervezetünket, melyek testünk energiaszintézisében is szerepet játszanak. Ha fáradtnak érezzük magunkat, egy tálka köles mindig jól jöhet.

  1. Erős antioxidáns

Véd a szabad gyökök károsító hatásai ellen.

  1. Egészséges koleszterinszintet biztosít

Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.

  1. Prebiotikumként működik

Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert a prebiotikus aktivitása, ami hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez, melyek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében.

  1. Csökkenti a triglicerid-szintet

A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrend segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet.

  1. Javítja a hangulatot

A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szintje depresszióval és alvászavarral járhat. Ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles főzése és elfogyasztása.

  1. Jó minőségű fehérje forrása

A köles előnyei közé tartozik az is, hogy csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassanak szervezetükbe.

A köles bármivel ízesíthető, mivel semleges az íze. Ehetjük édesen vagy akár sósan is.

Recept:

MÁKOS  kölesgombóc

Hozzávalók ( 4 fő ): 1 bögre köles, 2 ek méz ( édesítő ), 1,5 bögre víz, 1 dl narancslé,  mák, 1,5 bögre tej, lekvár ízlés szerint , aszalt gyümölcs

1 bögre = 2,5 dl

Elkészítés: A kölest jól mossuk meg, tegyük egy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Amikor a víz elfőtt, öntsük rá a tejet és főzzük még pár percig. Utána vegyük le a tűzről, fedjük le, s hagyjuk addig állni, míg teljesen puha nem lesz a köles. Öntsük rá a narancslevet, tegyük bele a mézet, majd keverjük össze, s formáljunk belőle gombócokat. Tehetünk a közepébe valamilyen aszalt gyümölcsöt is. Forgassuk meg a mákban, ha kedvünk tartja, akkor tehetünk rá lekvárt is.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hitünk erejében rejlik gyógyulásunk

Az Egri Alapszervezet és a REGEA Alapítvány közös rendezvényén megjelent vendégek fantasztikus előadásnak lehettek tanúi  február     26-án, a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Rolof Orsolya, az ózdi kórház ápolási igazgatója betegségének és gyógyulásának rendkívüli Olvass tovább...

Alapszervezetek

Ismét batyus farsang a Hívás klubban

Február 8-án egész nap szakadt az eső. Ez sem tántorította el a klubtagokat, hogy részt vegyenek a batyus farsangon. Egymás után érkeztek a klubtagok az Evangélikus Templom Gyülekezeti termébe finomabbnál finomabb sós, édes süteményekkel, egyéb Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

Februári Kézműves klub ajánlata – dísztál bakelit lemezből

Ez egy kicsit nagyobb kihívás az eddigieknél. Próbáld ki Te is ! Enyhén melegíts fel (sütőben) bakelit lemezt Majd egy előre elkészített tálkára fordítsd rá, és kezdheted a formázást Majd hűtsd ki és kapsz egy Olvass tovább...