Sajnos a köles nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelne. Előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy gluténmentes és tápanyagban gazdag gabona. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe.

Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle.

  1. Gluténmentes

Tápláló, gluténmentes élelmiszer. Remek tápanyagforrás. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális.

  1. Magnéziumban gazdag

Ez az ásványi anyag számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Csökkentheti a migrénes rohamok számát és kordában tarthatja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növelheti a magas vérnyomás, az érszűkület kialakulását, melyek  szívproblémák kialakulásához vezethetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk. Magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.

  1. B-vitaminban gazdag

B-vitaminokkal látja el szervezetünket, melyek testünk energiaszintézisében is szerepet játszanak. Ha fáradtnak érezzük magunkat, egy tálka köles mindig jól jöhet.

  1. Erős antioxidáns

Véd a szabad gyökök károsító hatásai ellen.

  1. Egészséges koleszterinszintet biztosít

Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.

  1. Prebiotikumként működik

Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert a prebiotikus aktivitása, ami hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez, melyek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében.

  1. Csökkenti a triglicerid-szintet

A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrend segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet.

  1. Javítja a hangulatot

A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szintje depresszióval és alvászavarral járhat. Ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles főzése és elfogyasztása.

  1. Jó minőségű fehérje forrása

A köles előnyei közé tartozik az is, hogy csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassanak szervezetükbe.

A köles bármivel ízesíthető, mivel semleges az íze. Ehetjük édesen vagy akár sósan is.

Recept:

MÁKOS  kölesgombóc

Hozzávalók ( 4 fő ): 1 bögre köles, 2 ek méz ( édesítő ), 1,5 bögre víz, 1 dl narancslé,  mák, 1,5 bögre tej, lekvár ízlés szerint , aszalt gyümölcs

1 bögre = 2,5 dl

Elkészítés: A kölest jól mossuk meg, tegyük egy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Amikor a víz elfőtt, öntsük rá a tejet és főzzük még pár percig. Utána vegyük le a tűzről, fedjük le, s hagyjuk addig állni, míg teljesen puha nem lesz a köles. Öntsük rá a narancslevet, tegyük bele a mézet, majd keverjük össze, s formáljunk belőle gombócokat. Tehetünk a közepébe valamilyen aszalt gyümölcsöt is. Forgassuk meg a mákban, ha kedvünk tartja, akkor tehetünk rá lekvárt is.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kézműves foglalkozás

2018-ban is teljes gőzerővel indult útjára a kézműves klub programja. Ilyen szép művek születtek:

Alapszervezetek

„Fő az EGÉSZSÉG!”  – Debreceni főzőklub

4 év szünet után (a covid miatt) 2024. március 4-én egy lelkes csapattal ismét találkoztunk az I. Belklinika tankonyháján, hogy Szalayné Kónya Zsuzsa vezetésével újraindítsuk a sikeres programot. Különleges receptek alapján készültek el az egészséges Olvass tovább...

Alapszervezetek

Teremtorna Hatvanban

Évek óta jól működik a teremtorna, íme egy kis ízelítő a legutóbbi foglalkozásról: