EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT (január 17-23.)

A méhnyakrák megelőzhető és gyógyítható betegség. Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia méhnyakrákban, mégis világszerte kétpercenként meghal egy.

Évente közel 600 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak – minden percben egyet, és évente több, mint 300 000 nő hal meg méhnyakrákban – kétpercenként egy világszerte!Több mint 40 országban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében, 90%-a alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be.
Magyarországon évente 1200 méhnyakrákos esetet diganosztizálnak és 400 nő hal bele ebbe a betegségbe.

A méhnyakrák a rák egyik legjobban megelőzhető és gyógyítható formája. A rákot okozó HPV-típusok ellen védőoltások állnak rendelkezésre, amelyekről kimutatták, hogy hatékonyan csökkentik a HPV-fertőzéseket és segítik a méhnyakrák megelőzését. Magyarországon a 7. osztályos lányoknak és fiúknak ajánlják a HPV elleni védőoltást ingyenesen.

A méhnyakszűrés segít kiszűrni a méhnyaksejtek rendellenességét, rákmegelőző állapotát, így időben sor kerülhet a kezelésre. Minél korábban észlelik a méhnyakrákot, annál nagyobb az esély a túlélésre. Magyarországon a nemi élet megkezdésétől háromévente javasolják a szűrővizsgálatot, amelyet a védőnő is elvégezhet.

Méhnyakrák kezelése

A korai stádiumú méhnyakrák kezelése általában műtéttel vagy egyes esetekben sugárterápiával vagy a kettő kombinációjával történik.

Az előrehaladott méhnyakrák kezelésénél gyakran alkalmaznak sugárterápiát kemoterápiával vagy anélkül és egyes esetekben műtét is javasolt. Sor kerülhet a méh eltávolítására is, a kezelések következménye a korai menopauza és meddőség is lehet.

Ha a méhnyakrák nem gyógyítható, vannak módok a progresszió lassítására, a fájdalom enyhítésére, valamint az életminőség meghosszabbítására és javítására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés fontosságát!

Te is tedd meg az első lépést!

#worldcancerday #Rákellenes Világnap #CloseTheCareGap #MéltányosRákellátást #MagyarRákellenesLiga

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó méhnyakrákellenes program középiskolásoknak

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat beszámolója Az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából 2022. január 19-én a Heves Megyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban is előadást és gyöngyfűzést szerveztünk. Az Európai Méhnyakrák Társaság Olvass tovább...

Alapszervezetek

Online Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából – Együtt a méhnyakrák ellen!                     Időpont: 2021. január 18. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Olvass tovább...

Alapszervezetek

„Baráti vetélkedő” Hatvanban – Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen: A cselekvés éve

Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kapcsán vetélkedőt szervezett 2019. január 24-én az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola 6. osztályos tanulói részére. Célunk: A tanulók figyelemfelhívása. Kiemelt feladatunk a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése Olvass tovább...