EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT (január 17-23.)

A méhnyakrák megelőzhető és gyógyítható betegség. Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia méhnyakrákban, mégis világszerte kétpercenként meghal egy.

Évente közel 600 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak – minden percben egyet, és évente több, mint 300 000 nő hal meg méhnyakrákban – kétpercenként egy világszerte!Több mint 40 országban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében, 90%-a alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be.
Magyarországon évente 1200 méhnyakrákos esetet diganosztizálnak és 400 nő hal bele ebbe a betegségbe.

A méhnyakrák a rák egyik legjobban megelőzhető és gyógyítható formája. A rákot okozó HPV-típusok ellen védőoltások állnak rendelkezésre, amelyekről kimutatták, hogy hatékonyan csökkentik a HPV-fertőzéseket és segítik a méhnyakrák megelőzését. Magyarországon a 7. osztályos lányoknak és fiúknak ajánlják a HPV elleni védőoltást ingyenesen.

A méhnyakszűrés segít kiszűrni a méhnyaksejtek rendellenességét, rákmegelőző állapotát, így időben sor kerülhet a kezelésre. Minél korábban észlelik a méhnyakrákot, annál nagyobb az esély a túlélésre. Magyarországon a nemi élet megkezdésétől háromévente javasolják a szűrővizsgálatot, amelyet a védőnő is elvégezhet.

Méhnyakrák kezelése

A korai stádiumú méhnyakrák kezelése általában műtéttel vagy egyes esetekben sugárterápiával vagy a kettő kombinációjával történik.

Az előrehaladott méhnyakrák kezelésénél gyakran alkalmaznak sugárterápiát kemoterápiával vagy anélkül és egyes esetekben műtét is javasolt. Sor kerülhet a méh eltávolítására is, a kezelések következménye a korai menopauza és meddőség is lehet.

Ha a méhnyakrák nem gyógyítható, vannak módok a progresszió lassítására, a fájdalom enyhítésére, valamint az életminőség meghosszabbítására és javítására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés fontosságát!

Te is tedd meg az első lépést!

#worldcancerday #Rákellenes Világnap #CloseTheCareGap #MéltányosRákellátást #MagyarRákellenesLiga

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Előadás és gyöngyfűzés Mezőberényben

GYÖNGYŐRZŐK MEZŐBERÉNYBEN is a Magyar Rákellenes Liga Mezőberényi Alapszervezete 2023. február 2-án tartott találkozóján. A rendezvény Dr. Répási-Valentinyi Dóra szakgyógyszerész “Kérdezze meg gyógyszerészét” c. előadásával kezdődött, aki a figyelemfelhívásról, a szűrésről és az immunerősítőkről szólt. A Olvass tovább...

Alapszervezetek

XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, figyelemfelkeltő gyöngyfűzés Gyöngyösön

Gyöngyfűzésre hívunk! Helyszín: a gyöngyösi Tesco áruház előterében (3200 Gyöngyös, Vásár u. 2, ) Időpont: 2017. január 28-án szombaton 10-kor Szervező:             Gyöngyösi Alapszervezete és a  Az aktivitás célja hogy minél Olvass tovább...

Alapszervezetek

GyöngyöM program Miskolcon

MRL Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat csapata is csatlakozott a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez a Mályvavirág „GyöngyöM” programjához. 2018. január 22-én és 23-án fiatalok készítettek papír mályvavirágot. Az elkészített virágokat a „Mályvavirág Alapítvány” szórólapjával Olvass tovább...