A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete október 13-án Összefogás az emlőrák ellen szimpóziumot és sétát szervezett. A szimpózium helyszíne a Polgármesteri Hivatal Nagyterme volt, ahol 70 fő résztvevő foglalta el a helyét.

Dr. Hallay Judit elnök üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a téma időszerű, mert minden tizedik nőt életkortól függetlenül érinthet a mellrák, idősebb korban nagyobb az előfordulás esélye.

Átadta a szót a rendezvény fővédnökének Dr. Széles Diána alpolgármesternek, aki az alapszervezet tagjait méltatta elsőként, akik már három éve tagjai a Karitatív Testületnek s rengeteg önkéntes munkát vállalnak, majd a szűrések fontosságáról szólt.

Dr. Sebő Éva az Emlőcentrum főorvosa a „Komplex emlődiagnosztikáról” az emlőszűrés szerepéről szólt. Hangsúlyozta, vannak olyan esetek, amelyeket csak a mammográfia mutat ki.

Dr. Árkosy Péter „Amit a daganatos betegségről tudni kell” előadásában hangsúlyozta az önvizsgálat és a szűrésen való megjelenés fontosságát.

Dr. Kósa Csaba adjunktus „Az emlősebészet, ismeretlen ismerős” téma köré fonta előadását. Bemutatva a sebészi beavatkozás folyamatát. Szólt arról, hogy október 13. a „melltartó nélküli nap”, mely mosolyt csalt az arcokra.

Dr. Kovács Árpád Med. Habil PhD „ Az emlőtumorok sugárkezelése, amit tudni érdemes” címmel tartott előadást.

Az értékes előadások után rövid szünet következett, majd Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke szólt a rendezvény fontosságáról s Váci Mihály: Még nem elég című verséből idézett.

Nagy Máté karnagy és Repka Sára operaénekes csodálatos műsora zárta a szimpóziumot.

Minden opera előtt rövid ismertetőt tartott, ami nagyon hasznos volt, mert az operákat eredeti nyelven adta elő Repka Sára. Legismertebb Bizet: Carmen Habanera című száma volt.

A szimpózium után a résztvevők sálakkal, kis zászlókkal a Városházától a Nagytemplomig vonultak, felhívva a figyelmet a szűrés fontosságára. Az időjárás kegyes volt. Hideg szél fújt, de csak este eredt el az eső.

Tudósítás jelent meg a DEHIR-en, Hajdú Online-n, cikk a Hajdu Bihari Naplóban és a Debrecen Televízió riportban számolt be az eseményről.

Kozempel Zsuzsánna
a MRL Debreceni Alapszervezetének vezetőségi tagja

A Dehir tudósítása
A HAON tudósítása

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Rózsaszentmártoni Alapszervezet – Rózsaszín séta és előadás

A Magyar Rákellenes Liga Rózsaszentmártoni Alapszervezete idén is megtartotta hagyományos “Októberi Rózsaszín séta” rendezvényét, melyet megelőzött dr. Gulyás Zoltán főorvos úr előadása.

Alapszervezetek

Immunológia közérthetően előadás és Ki a következő? fotókiállítás

Május 9-én, kedden a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet szervezésében „KI a következő?”- címmel nyílt fotókiállítás a Civil Közösségek Házában. A Mellrákinfó Egyesület által készített Vándorkiállítás a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a melldaganatos Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Nagyatádi Alapszervezet kirándulása az Őrségbe

A Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezete 2018 június 15-én kirándulást szervezett az Őrségbe, melyen 19 fő vett részt. Megnéztük a környék nevezetességeit, Szentgyörgyvölgy református templomát, Velemér csodás Árpád-kori templomát és az onnét induló Sárgaliliom tanösvényen Olvass tovább...