A Limfóma Világnapon, 2021. szeptember 15-én ötödik alkalommal hívtuk fel a figyelmet kerékpáros felvonulásunkkal erre a rejtőzködő betegségre, valamint a korai diagnosztizálás fontosságára. 

A jól bevált útvonalon bicikliztünk végig a Szent László Kórháztól az Országos Onkológiai Intézetig.

https://www.facebook.com/rakliga/videos/538928957198353/

Lelkes csapatunk minden tagja végigtekerte az utat. Az Intézetben dr. Masszi András főorvos úr fogadott bennünket.

Üdvözlő beszédében elmondta, hogy az Országos Onkológiai Intézet A-belgyógyászati osztályán 37 ember dolgozik, mindannyian elmondhatják, hogy szenvedélyük a limfóma, minden megtesznek azért, hogy a limfómás betegek a lehető legjobb kezelést kapják. Öröm számára ez a kerékpáros figyelemfelhívás, mert fontos a társadalmi támogatás.
Évente 350 új beteget vesznek föl az osztályra és 2500 kezelést végeznek. Visszamenőleg több tízezer limfómást gondoznak.
A pandémia alatt ugyanúgy ellátták a betegeket. Az oltás nagyon fontos volt a limfómásoknak is, mert azok, akik megkapták az oltást, nem betegedtek meg covidban, vagy enyhébb tünetekkel estek túl rajta. Az oltás mindenki számára fontos!
Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a következőket tette hozzá:
A limfóma rejtőzködő betegség, ezért az információ-átadással lehet a leghatékonyabban harcolni ellene. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen a limfóma tüneteivel, amik lehetnek sok már betegség jelei is: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés. Ezért ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk huzamosabb ideig, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Örömmel tölti el, hogy a kerékpározáson gyógyult limfómás betegek, barátaik, családtagjaik és szimpatizánsok is részt vettek.

A Limfóma Világnapját immáron 17 éve tartják világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség fontosságára, hiszen világszerte több mint 735.000 embert diagnosztizálnak a betegséggel évente.

Akik nélkül a kerékpáros felvonulás nem jöhetett volna létre:

 

            

               

Idén nemcsak Budapesten, hanem Gyöngyösön, Kerekharaszton és Hatvanban is szerveztek kerékpáros felvonulást a Limfóma Világnap alkalmából, Gödöllő októberben társul a biciklizéshez. 

Kapcsolódó bejegyzések

Események

Szeptember 15. Limfóma Világnap: Harmadszor is két keréken a limfómás betegekért

2019-ben is kerékpáros felvonulással hívjuk föl a figyelmet a limfómás betegekre. Várunk mindenkit: akik küzdenek vagy megküzdöttek ezzel a betegséggel, családtagjaikat, jó barátaikat és minden jó szándékú érdeklődőt. Mivel a limfóma színe a zöld, zöld Olvass tovább...

Limfóma

Limfóma Világnap – kerékpáros felvonulás

Harmadik alkalommal tettük meg az utat a Szent László Kórház Hematológiai osztályától az Országos Onkológiai Intézet 8A épületéig. A Szent László Kórházból dr. Lakatos Viktor hematológus, Fraunberger Mercedes gyógyult limfómás és Rozványi Balázs elnök úr Olvass tovább...

Film

A Magyar Hospice Alapítvány előadója a Limfóma klubban

A Limfóma Klub 2016. május 18-án a Magyar  Hospice Alapítvány előadóját  látta vendégül. Az alapítvány kiváló előadója, Sándor Brigitta egy nagyon fontos és jó témát hozott magával: “Merj segítséget kérni, mert nem vagy egyedül!” Ebben Olvass tovább...