A Limfóma Világnapon, 2021. szeptember 15-én ötödik alkalommal hívtuk fel a figyelmet kerékpáros felvonulásunkkal erre a rejtőzködő betegségre, valamint a korai diagnosztizálás fontosságára. 

A jól bevált útvonalon bicikliztünk végig a Szent László Kórháztól az Országos Onkológiai Intézetig.

Lelkes csapatunk minden tagja végigtekerte az utat. Az Intézetben dr. Masszi András főorvos úr fogadott bennünket.

Üdvözlő beszédében elmondta, hogy az Országos Onkológiai Intézet A-belgyógyászati osztályán 37 ember dolgozik, mindannyian elmondhatják, hogy szenvedélyük a limfóma, minden megtesznek azért, hogy a limfómás betegek a lehető legjobb kezelést kapják. Öröm számára ez a kerékpáros figyelemfelhívás, mert fontos a társadalmi támogatás.
Évente 350 új beteget vesznek föl az osztályra és 2500 kezelést végeznek. Visszamenőleg több tízezer limfómást gondoznak.
A pandémia alatt ugyanúgy ellátták a betegeket. Az oltás nagyon fontos volt a limfómásoknak is, mert azok, akik megkapták az oltást, nem betegedtek meg covidban, vagy enyhébb tünetekkel estek túl rajta. Az oltás mindenki számára fontos!
Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a következőket tette hozzá:
A limfóma rejtőzködő betegség, ezért az információ-átadással lehet a leghatékonyabban harcolni ellene. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen a limfóma tüneteivel, amik lehetnek sok már betegség jelei is: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés. Ezért ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk huzamosabb ideig, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Örömmel tölti el, hogy a kerékpározáson gyógyult limfómás betegek, barátaik, családtagjaik és szimpatizánsok is részt vettek.

A Limfóma Világnapját immáron 17 éve tartják világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség fontosságára, hiszen világszerte több mint 735.000 embert diagnosztizálnak a betegséggel évente.

Akik nélkül a kerékpáros felvonulás nem jöhetett volna létre:

 

            

               

Idén nemcsak Budapesten, hanem Gyöngyösön, Kerekharaszton és Hatvanban is szerveztek kerékpáros felvonulást a Limfóma Világnap alkalmából, Gödöllő októberben társul a biciklizéshez. 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Limfóma Világnap Egerben

Hívjuk az érdeklődőket a Limfóma Világnap alkalmából szervezett előadásra! Időpont: 2018. szeptember 11. kedd, 13 óra Előadás: Dr. Tajti Balázs hematológus: A csontvelő és nyirokrendszer daganatos betegségei Helyszín: Markhot Ferenc Kórház Refektóriuma

Limfóma

Limfóma Világnap – figyelemfelhívó kerékpározás

Hatodik alkalommal kerékpároztunk a limfómás betegekért, a limfóma korai diagnosztizálásáért a Dél-Pesti Centrumkórház Hematológiai Intézetétől az Országos Onkológiai Intézetig, 2022. 09. 15-én. A felvonulás fővédnöke Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa Olvass tovább...

Cikkek, riportok

Limfóma percek az M1 Ma reggel adásában

Riport Rozványi Balázzsal, nézd velünk! https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-09-13-i-adas-7/