A Limfóma Világnapon, 2021. szeptember 15-én ötödik alkalommal hívtuk fel a figyelmet kerékpáros felvonulásunkkal erre a rejtőzködő betegségre, valamint a korai diagnosztizálás fontosságára. 

A jól bevált útvonalon bicikliztünk végig a Szent László Kórháztól az Országos Onkológiai Intézetig.

https://www.facebook.com/rakliga/videos/538928957198353/

Lelkes csapatunk minden tagja végigtekerte az utat. Az Intézetben dr. Masszi András főorvos úr fogadott bennünket.

Üdvözlő beszédében elmondta, hogy az Országos Onkológiai Intézet A-belgyógyászati osztályán 37 ember dolgozik, mindannyian elmondhatják, hogy szenvedélyük a limfóma, minden megtesznek azért, hogy a limfómás betegek a lehető legjobb kezelést kapják. Öröm számára ez a kerékpáros figyelemfelhívás, mert fontos a társadalmi támogatás.
Évente 350 új beteget vesznek föl az osztályra és 2500 kezelést végeznek. Visszamenőleg több tízezer limfómást gondoznak.
A pandémia alatt ugyanúgy ellátták a betegeket. Az oltás nagyon fontos volt a limfómásoknak is, mert azok, akik megkapták az oltást, nem betegedtek meg covidban, vagy enyhébb tünetekkel estek túl rajta. Az oltás mindenki számára fontos!
Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a következőket tette hozzá:
A limfóma rejtőzködő betegség, ezért az információ-átadással lehet a leghatékonyabban harcolni ellene. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen a limfóma tüneteivel, amik lehetnek sok már betegség jelei is: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés. Ezért ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk huzamosabb ideig, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Örömmel tölti el, hogy a kerékpározáson gyógyult limfómás betegek, barátaik, családtagjaik és szimpatizánsok is részt vettek.

A Limfóma Világnapját immáron 17 éve tartják világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség fontosságára, hiszen világszerte több mint 735.000 embert diagnosztizálnak a betegséggel évente.

Akik nélkül a kerékpáros felvonulás nem jöhetett volna létre:

 

            

               

Idén nemcsak Budapesten, hanem Gyöngyösön, Kerekharaszton és Hatvanban is szerveztek kerékpáros felvonulást a Limfóma Világnap alkalmából, Gödöllő októberben társul a biciklizéshez. 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Limfóma Világnap Gyöngyösön

Gyöngyös város főterén figyelemfelkeltő kerékpározást tartott 2023. szeptember 18-án a M.R.L.Gyöngyösi Alapszervezete. A kerékpározást megtisztelte jelenlétével Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Kárpáti István, Gyöngyös város alpolgármestere és sok kedves ligatársunk. Az eseményről beszámolt Olvass tovább...

Limfóma

Két keréken a limfóma ellen!

Hívunk, várunk a Limfóma Világnapon, szeptember 15-én, hogy  újra együtt kerekezzünk a limfómásokért! Magyarországon évente 3000 embert diagnosztizálnak limfómával, ezzel a hétköznapi tünetei miatt nehezen felfedezhető, rejtőzködő betegséggel. A limfómának számos altípusa létezik, ezek nagy többsége Olvass tovább...

Alapszervezetek

Séta a Limfóma Világnap alkalmából Debrecenben

A Debreceni Alapszervezet beszámolója Szeptember 15-én 11 órától gyülekeztek a ligatagok a Klinika villamos-megállóban, ahol mindenki kapott egy zöld kitűzőt. Hajdúböszörményből két 80 éves ligatagunk is bejött, valamint egy Hajdúszoboszlóról. 11:30 órakor elindult a csapat Olvass tovább...