A Debreceni Alapszervezet beszámolója

A kánikula ellenére 14 óra előtt 9 fő gyűlt össze a sétára, a Medgyessy sétány elején, hogy megismerkedjen a parkban levő szobrokkal.

Amikor június 1-én meghívtuk Balla Elekné Katikát (Pappné Irma közreműködésével) a szoborismertető séta előadójának, nem gondoltuk, hogy 36 fokos kánikula lesz július 13-án.

Első megállónk a II. Világháború idején a bombázáson átesett város katasztrófája és az elesett polgári áldozatok emlékműve. Itt emlékeztünk és részletes történetet hallhattunk a szoborról és alkotójáról.

A továbbiakban, a túra háziasszonya Balla Elekné Katika alapos, hiteles ismertetőjéből ismerkedtünk közelebbről a Medgyessy sétány szobraival és a „cívis” városban alkotó művészekkel.

Sétánk tematikusan haladt, és megálltunk minden szobornál, így az Világháború  39-es ezredének, egyben a 7000 áldozatnak állított monumentális szoborcsoportnál is.

Folytatva utunkat, Tóth Árpád mellszobra és Krúdy Gyula fejszobra is kivívta tiszteletünket. Rácsodálkoztunk a sétány névadójának hatalmas szobrára, majd az ablakon kitekintő Fazekas Mihály szobra következett, akinek kezéből kilopták az üvegrózsát.

Kövek között áll Vass Albert szobra. Talán nem véletlenül. Idézve őt: „a víz halad, a kő marad, a kő marad”

A nagy klasszikus, Arany János mellszobra is helyet kapott a Nagyerdő hatalmas tölgyfái alatt. Szabó Lőrinc szobrát a hatalmas könyveket tartalmazó szobor előtt láthattuk, szemben Gulyás Pál szobrával.

A szoborról-szoborra haladás egyhangúságát előadónk villámkérdésekkel fűszerezte, azzal kényszerítve egy kicsit a résztvevőket, hogy még jobban figyeljenek, mert a leggyorsabban, helyesen válaszoló ajándékot kapott.

Nem csak a tárgyilagos ismertető, hanem az irodalom és a vers is végigkísérte sétánkat.  Ady Endre szobránál is elidőztünk egy kicsit.

Sétánk végén kis ajándékkal köszöntük meg háziasszonyunknak, Balláné Katikának ezt a mindenre kiterjedő, sok új ismeretet nyújtó sétát, hiszen nemcsak az írókkal, költőkkel, hanem a szobrok alkotóival is megismertetett bennünket.

Azt hiszem a kánikula ellenére nem volt hiábavaló ezt a délutánt a Medgyessy sétány szobrai között tölteni. Sok fiatalkori emléket hoztak fel az egy-egy szobornál hallottak.

Az általam készített fotókhoz a szöveges anyagot Pappné Ráduly Irma klubtagunk írásából vettem.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Hívás klubvezető

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei is szűrtek a Retró véradáson

Salgótarjánban 2019.06.21-én a Vöröskereszt helyi szervezete  harmadik alkalommal tartott „Retró Véradást”, amelynek célja: biztosítani a kórházak vér igényét a nyári hónapokban, amikor kevesebb a véradásra jelentkezők száma. Az akció sikerességét erősítendő, az előző két évhez Olvass tovább...

Alapszervezetek

Motoros csillagtúra – indulás Nagyatádról

Korán reggel gyülekeztek a motorosok. Zslebics Edit, a Nagyatádi Alapszervezet elnöke indította őket útjukra, hogy elvigyék Budapestre, a motoros felvonulásra a szalagüzenetüket.