A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Szent Lázár Megyei Kórház Onkológiai Osztályán 2011. áprilisa óta működtet információs/segítő szolgálatot képzett önkénteseivel. Étkezési-életmódbeli tanácsokkal látják el a hozzájuk fordulókat, ingyenes kiadványokat juttatnak nekik a betegségükkel kapcsolatban, amelyekből megismerhetők a megelőzés lehetőségei és amelyek segítséget nyújtanak a terápiák során felmerülő problémáikra való felkészülésre és a megoldások megtalálására és különböző adományokkal segítik a gyógyulásuk útját.

A pandémia ideje alatt is folyamatosan támogatták adományokkal az érintettek betegútját és a gyógyítás folyamatát: Béres cseppel, szájmaszkkal, gumikesztyűvel, különböző textíliával, sztómazsákkal, televízióval, mosógéppel.

A rosszindulatú daganatos megbetegedésben érintetteknek nem csak a fizikai fájdalmakkal kell szembenézniük. Amikor kemoterápián esik át egy beteg, a haj elvesztése komoly lelki traumát okozhat. Ilyenkor segíthet a nehéz helyzetet könnyebben elviselni, a lelki egyensúlyt, a nőiességet megtartani, ha van megfelelő paróka. Az érintettnek a terápia megkezdésétől kb. 2 hét áll rendelkezésére a paróka beszerzéséhez.

Az onkológus évente egyszer írhat fel receptes parókát (támogatás kb. 15 000 Ft), amely általában gyógyászati segédeszköz üzletben váltható be, ahol csak néhány színre és fazonra korlátozódik a választék és sajnos sok betegnek a pénztárcájához képest még támogatottan is drága.

Most a MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei az Egészség Hídja Egyesület jóvoltából a női érintetteknek szóló nagy értékű adományt adtak át az osztály főnővérének: Gisella Mayer márkájú 44 db szintetikus és 8 darab emberi hajból készült parókát (melynek ára hússzorosa a szintetikusnak) kiegészítőkkel, és gondolva azokra, akiknek annyira érzékeny lesz a bőre, hogy még a paróka is zavarja, 10 db turbánt is adományoztak.

A betegszervezet a lehetőségeinek megfelelően a jövőben is folytatja segítő és támogató munkáját, tartja a kapcsolatot a szakszemélyzettel és a betegekkel egyaránt. Az első félév adományainak összege megközelíti a három millió forintot.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

MRL Szekszárdi Alapszervezet beszámolója: előadás a beszélt és az írott nyelv zavarairól

2018.október 15.-én a szekszárdi Babits Mihály Kultúrközpont Csatár Termében a Szekszárdi Alapszervezet felkérésére tartott előadást Módos Anna logopédus-nyelvtanár. Előadásról a Tolnai Népújág és a Rádió-Antritt tájékoztatta Tolna Megye újságolvasóit és rádió hallgatóit.    

Alapszervezetek

Februári programajánló a Gödöllői Alapszervezet eseményeiből

Kedves Tagjaink!  Szeretettel ajánljuk programjainkat. Örülünk ha elhozzátok családtagjaitokat, ismerőseiteket. Megosztásaitokkal többeknek okozhatunk “mosollyal” átélt élményeket. Találkozzunk!  (mellékletben is csatolva Nyugdíjas Akadémia programja is) FEBRUÁRTÓL ÚJRA  minden hónap 1. Presszó Szerdáján 17 órától, TUDÁSKLUB   febr.3.szombat 9.15 Olvass tovább...

Alapszervezetek

Táplálkozási tanácsok daganatos betegeknek Egerben

Új helyszínen, a Markhot Ferenc Oktatókórház Refektóriumában tartotta az újév első rendezvényét a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete. Hasillóné Fülöp Edit dietetikus előadását nagy érdeklődés övezte, aki táplálkozási tanácsokat adott daganatos betegeknek és az érdeklődőknek. Olvass tovább...