A MRL Salgótarjáni Alapszervezete 2021.06.17-én autóbuszos kirándulást szervezett Hollókőre és Garábra.

A magyar népmesékbe illő tájon feledhetetlen napot töltöttünk el. Hollókő Ófalu volt a kezdő pont. Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk: finom palóc túrós lepénnyel, jó fajta itókával várt minket Horváth Györgyike, aki háziasszonyként leszervezte a csoportnak a hollókői programot.

Nem véletlenül vált a gyönyörű palóc táj, és annak idillikus faluja a világörökség részévé 1987-ben. A főutcában sorakozik a 67 védett,  jellegzetes fehér, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztház, melyek legtöbbjében kézműveskedni is lehet illetve múzeumként üzemelnek.

Néhányat közülük meglátogattunk és egyfajta időutazásban lehetett részünk, amikor a 100 évvel ezelőtti időket megidéző enteriőrben a hagyományos használati és dísztárgyak, bútorok mellett a gazdálkodás során használatos kéziszerszámokat is láthatunk, vagy a babamúzeum nagyszabású gyűjteményében mintegy 200 népviseletbe öltöztetett porcelánbabát láttunk.

A falu környezetében öt tanösvény található, melyek közül kettőn végig sétáltunk: a Hollókő tanösvényre egy látványos, 30 m-es fahíd vezet át a völgyön és van erdei játszótere, tornapályája, amelyet ki is próbáltunk. A Kertek-alja tanösvény a Hollókői-patak völgyében, a kertek végében halad végig teljes egészében fapallókon, gyönyörű buja zöld környezetben. A testet-lelket felüdítő délelőtti programot a Muskátli étteremben igazi palóc ebéddel zártuk: palóc gulyás és brindzás sztrapacska, bodza limonádéval.

Ebéd után átutaztunk a Cserhát vidékének egyik legszebb, legmagasabban fekvő zsákfalujába, Garábra, amely erdőségek, források és régi vulkáni hegyek között húzódik meg. Megismerkedtünk a falu történetével, a besztercebányai jezsuiták által épített barokk stílusú római katolikus templommal és a „nyugalom szigetének” nevezett buddha meditációs helyen igenvezető segítségével tekinthettük meg a Samsarát, a világ jelenleg legnagyobb hangtálját, a japán fürdőt, a szentélyt és a gyönyörű kertet.

A korlátozások utáni hosszú időszak után végre együtt lehettünk és olyan szépséges és kellemes élményekben lehetett részünk, hogy rádöbbenhettünk: milyen gyönyörű a hazánk, mennyi csodát rejt, amely felfedezésre vár.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Gyalogolj, sétálj velünk!

A Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálatban folytatódott a “Gyalogolj, sétálj velünk!”, október 26-a után 2021. február 16-án volt a következő alkalom. A Rákellenes Világnapon szervezett sétán többen felvetették, hogy délután legyen a gyaloglás, séta (múlt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Salgótarjánban a Meridián tornaklub a szabadban működik

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Mozgásklubja 2020. novembertől a csütörtökönkénti összejövetelét a József Attila Művelődési Házban a járvány helyzet rendeződéséig felfüggesztette. A klub azóta a szabadban működik az időjárástól függően, csütörtökönként 10 órától a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Anyajegyszűrés Siófokon

A Siófoki Alapszervezet beszámolója Hétvégén anyajegyszűrés zajlott siófokon, amelyen szintén részt vettek a Liga tagjai. (Mint toborzók, páciensek és az adminisztrációban). Adott létszámra volt lehetőség. (60 fő). A szűrés legfiatalabb tagja 1 éves, a legidősebb Olvass tovább...