A MRL Salgótarjáni Alapszervezete 2021.06.17-én autóbuszos kirándulást szervezett Hollókőre és Garábra.

A magyar népmesékbe illő tájon feledhetetlen napot töltöttünk el. Hollókő Ófalu volt a kezdő pont. Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk: finom palóc túrós lepénnyel, jó fajta itókával várt minket Horváth Györgyike, aki háziasszonyként leszervezte a csoportnak a hollókői programot.

Nem véletlenül vált a gyönyörű palóc táj, és annak idillikus faluja a világörökség részévé 1987-ben. A főutcában sorakozik a 67 védett,  jellegzetes fehér, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztház, melyek legtöbbjében kézműveskedni is lehet illetve múzeumként üzemelnek.

Néhányat közülük meglátogattunk és egyfajta időutazásban lehetett részünk, amikor a 100 évvel ezelőtti időket megidéző enteriőrben a hagyományos használati és dísztárgyak, bútorok mellett a gazdálkodás során használatos kéziszerszámokat is láthatunk, vagy a babamúzeum nagyszabású gyűjteményében mintegy 200 népviseletbe öltöztetett porcelánbabát láttunk.

A falu környezetében öt tanösvény található, melyek közül kettőn végig sétáltunk: a Hollókő tanösvényre egy látványos, 30 m-es fahíd vezet át a völgyön és van erdei játszótere, tornapályája, amelyet ki is próbáltunk. A Kertek-alja tanösvény a Hollókői-patak völgyében, a kertek végében halad végig teljes egészében fapallókon, gyönyörű buja zöld környezetben. A testet-lelket felüdítő délelőtti programot a Muskátli étteremben igazi palóc ebéddel zártuk: palóc gulyás és brindzás sztrapacska, bodza limonádéval.

Ebéd után átutaztunk a Cserhát vidékének egyik legszebb, legmagasabban fekvő zsákfalujába, Garábra, amely erdőségek, források és régi vulkáni hegyek között húzódik meg. Megismerkedtünk a falu történetével, a besztercebányai jezsuiták által épített barokk stílusú római katolikus templommal és a „nyugalom szigetének” nevezett buddha meditációs helyen igenvezető segítségével tekinthettük meg a Samsarát, a világ jelenleg legnagyobb hangtálját, a japán fürdőt, a szentélyt és a gyönyörű kertet.

A korlátozások utáni hosszú időszak után végre együtt lehettünk és olyan szépséges és kellemes élményekben lehetett részünk, hogy rádöbbenhettünk: milyen gyönyörű a hazánk, mennyi csodát rejt, amely felfedezésre vár.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Civil egyesületek túrája

A Siófoki Alapszervezet beszámolója A KILITIÉRT EGYESÜLET 2021.09.26-án 5 km és 10 km-s túrát hirdetett a városban működő civil szervezetek számára. A meterológiai előrejelzés, valamint javaslatukat megfogadva, hogy töltsük a napot a szabadban és túrázzunk, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészség és Sportnap

Eger, Felsőváros lakótelepen, a Nemzedékek terén 2019. szeptember 28-án új sporteszközök átadásával kezdődött az „Egészség és Sportnap”, amelyet a „Zöldpanel” Egyesület, több civil szervezettel együtt valósított meg. Az egész napos rendezvényen mozgással egybekötött programok, többféle Olvass tovább...

10000 lépés program

Férfiegészség – (ha) November – (akkor) MOVEMBER

Gödöllői Alapszervezet PRESSZÓ SZERDA ONLINE program. Fontos kérdést tűztek ki, a FÉRFIEGÉSZSÉG volt a ZOOM-os  minikonferencia témája. Budapest- Balaton- Bakonyszűcs-Nyíregyháza- Pusztaszabolcs- Gödöllő helyszínekről kapcsolódtak be vendégeink a körbeszélgetésbe. Ezen a délutánon a Magyar Rákellenes Liga Olvass tovább...