A MRL Salgótarjáni Alapszervezete 2021.06.17-én autóbuszos kirándulást szervezett Hollókőre és Garábra.

A magyar népmesékbe illő tájon feledhetetlen napot töltöttünk el. Hollókő Ófalu volt a kezdő pont. Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk: finom palóc túrós lepénnyel, jó fajta itókával várt minket Horváth Györgyike, aki háziasszonyként leszervezte a csoportnak a hollókői programot.

Nem véletlenül vált a gyönyörű palóc táj, és annak idillikus faluja a világörökség részévé 1987-ben. A főutcában sorakozik a 67 védett,  jellegzetes fehér, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztház, melyek legtöbbjében kézműveskedni is lehet illetve múzeumként üzemelnek.

Néhányat közülük meglátogattunk és egyfajta időutazásban lehetett részünk, amikor a 100 évvel ezelőtti időket megidéző enteriőrben a hagyományos használati és dísztárgyak, bútorok mellett a gazdálkodás során használatos kéziszerszámokat is láthatunk, vagy a babamúzeum nagyszabású gyűjteményében mintegy 200 népviseletbe öltöztetett porcelánbabát láttunk.

A falu környezetében öt tanösvény található, melyek közül kettőn végig sétáltunk: a Hollókő tanösvényre egy látványos, 30 m-es fahíd vezet át a völgyön és van erdei játszótere, tornapályája, amelyet ki is próbáltunk. A Kertek-alja tanösvény a Hollókői-patak völgyében, a kertek végében halad végig teljes egészében fapallókon, gyönyörű buja zöld környezetben. A testet-lelket felüdítő délelőtti programot a Muskátli étteremben igazi palóc ebéddel zártuk: palóc gulyás és brindzás sztrapacska, bodza limonádéval.

Ebéd után átutaztunk a Cserhát vidékének egyik legszebb, legmagasabban fekvő zsákfalujába, Garábra, amely erdőségek, források és régi vulkáni hegyek között húzódik meg. Megismerkedtünk a falu történetével, a besztercebányai jezsuiták által épített barokk stílusú római katolikus templommal és a „nyugalom szigetének” nevezett buddha meditációs helyen igenvezető segítségével tekinthettük meg a Samsarát, a világ jelenleg legnagyobb hangtálját, a japán fürdőt, a szentélyt és a gyönyörű kertet.

A korlátozások utáni hosszú időszak után végre együtt lehettünk és olyan szépséges és kellemes élményekben lehetett részünk, hogy rádöbbenhettünk: milyen gyönyörű a hazánk, mennyi csodát rejt, amely felfedezésre vár.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nincs hang, csak a lélek beszél – Advent Borsodnádasdon

  2016.november 28-án tartottuk az év utolsó programját, a Karácsonyra való felkészülést. Először a „Tavaszi Zsongás Néptáncegyüttes” (Ózdi SZIKSZI) mutatott be fergeteges, pörgős, vidám hangulatú táncokat. Őket követte a Négy Évszak Irodalmi Kör, akik verseikkel Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Szombathelyen

SZOMBATHELY MJV ÖNKORMÁNYZATA ÉS A SZOMBATHELYIEK EGÉSZSÉGÉÉRT EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁHOZ KAPCSOLÓDVA a MRL Szombathelyi Alapszervezete Figyelemfelhívó sétára hívja Önt 2018. október 5-én (pénteken) 15 órára A SÉTA A BOROSTYÁNKŐ ÁRUHÁZTÓL INDUL FLASHMOB Olvass tovább...

Alapszervezetek

Beszámoló teremtornáról és meridián tornáról Hatvanban

Teremtorna Vezette: Dencs Andrásné gyógytornász A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata 2018. január 10-én elindította újból az évek óta nagy sikert arató Teremtornáját. Gyógytornászunk kímélő gyakorlatokat tervezett a mai napra, mert a hosszú ünnepek miatt Olvass tovább...